Wat is de ideale locatie voor het pand van mijn onderneming?

Wat is de ideale locatie voor het pand van mijn onderneming?

Je wilt een bedrijf starten, je weet wat, maar je weet nog niet waar. De locatie is van onnoemelijk belang voor de slaagkansen van je onderneming. En er zijn heel wat factoren die helpen bepalen welk soort pand en vooral waar je dat het best zoekt. Ook de wetgeving en ruimtelijke ordening spelen daarbij een rol.

Wat heb je nodig en welke middelen heb je ter beschikking?

online ondernemen

Gaan waar je klanten zijn, dat is de basisregel. Werk je volledig via internet, dan ben je vrijer in de keuze voor een locatie. Ook kapitaal speelt een rol.

 • Weinig startkapitaal, geen specifiek pand nodig en je werkt alleen
  In die situatie heb je opties, maar je moet dan vooral naar het budget kijken. Als je veel discipline hebt, kun je van thuis uit werken. Ook co-working spaces zijn een optie. Je huurt dan alleen een bureau en geen volledig pand. Business centers kunnen ook nog, maar die zijn meestal iets duurder dan co-working. Daar bieden ze meer diensten aan, zoals administratie en telefoonpermanentie. Dat kan ideaal zijn voor consultants, freelancers of mensen die volledig via internet werken.
 • Weinig startkapitaal, geen specifiek pand nodig en je werkt met meerderen samen
  Thuis werken blijft een optie, maar dan maak je het best heel duidelijke afspraken onder elkaar. Hier is co-working dan misschien de beste optie: je werkt samen op kantoor, maar je kunt de kosten heel laag houden. Die situatie zie je veel bij technologische start-ups of freelancers die samenkomen binnen één structuur.
 • Stevig startkapitaal, maar geen specifiek pand nodig
  Investeren in een eigen pand kan interessant zijn, al is dat in de opstartfase misschien wat voorbarig. Eerst een pand huren en bij de eerste signalen dat het concept slaagt, overstappen naar een eigen pand is dan een veiligere strategie. Zeker wanneer het startkapitaal een lening is. In zulke gevallen zijn business centers aantrekkelijk. Zij kunnen heel wat werk van je overnemen zoals boekhouding, postverwerking, telefoonpermanentie en algemene administratie. Het kost wat, maar dan kun jij je voor 100% toeleggen op de uitbouw van je onderneming.
 • Commercieel pand nodig
  Winkels zijn erg afhankelijk van hun locatie, aangezien ze afhankelijk zijn van klanten die de deur binnenwandelen. Een verlaten hoek in een grote stad is wellicht geen goede keuze. Een vraag die hier wel belangrijk is: mik je op voorbijgangers of op klanten die speciaal voor jou naar je winkel komen? In het eerste geval, zoals bij souvenirwinkels of kledingzaken, kies je het best voor een pand in een commerciële buurt of een winkelstraat. Dat vraagt een zekere investering. Het tweede geval laat je toe om wat verder van het drukke centrum weg te gaan en daardoor minder te betalen. Bakkers, speciaalzaken of verzekeringskantoren hebben bijvoorbeeld die mogelijkheid.
 • Industrieel pand nodig
  Productiebedrijven en fabrieken zijn locatiegebonden, in die zin dat ze zich om te beginnen niet zomaar overal mogen vestigen. De wetgeving en ruimtelijke ordening beslissen in grote mate waar je mag starten. Daarnaast zijn er andere elementen die voor hen belangrijk zijn zoals transport, bereikbaarheid, ruimte, afvalverwerking, etc.

Nog belangrijk om te overwegen

 • België is een land van vergunningen. Daarom is het heel belangrijk dat je voor de aankoop of het ondertekenen van het huurcontract goed nagaat welke vergunningen je nodig hebt en welke er al aanwezig zijn.
 • Ook over de toekomstperspectieven van je bedrijf denk je het best nog eens goed na. Verwacht je een snelle groei, dan kies je voor een pand waar je de ruimte hebt om die groei op te vangen. Starten, groeien en onmiddellijk weer moeten verhuizen zal zware kosten betekenen voor je onderneming. Bij een winkelpand, waar je niet direct een groei in personeel verwacht, maar wel op het vlak van verkoop en aanbod, kun je bekijken of je de mogelijkheid hebt om op termijn te verbouwen of uit te breiden. Ook hier weer kan anticiperen heel wat besparen op langere termijn.

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Hoe start ik als zelfstandig apotheker?

Hoe start ik als zelfstandig apotheker?

KBC Bank & Verzekering

Zelfstandig apotheker worden? Daar komt best wat bij kijken. Ontdek welke administratieve zaken je eerst in orde brengt en ga vlot van start!

Een eigen zaak starten? Misschien is Start it @KBC iets voor jou.

Een eigen zaak starten? Misschien is Start it @KBC iets voor jou.

Eva Vissers

Al eens gehoord van Start it @KBC? Dat is hét platform voor startende ondernemers met een innovatief idee, mogelijk gemaakt dankzij KBC, Cronos, Mobile Vikings, Flanders DC, Accenture, iMinds en verschillende partners uit de academische wereld. Start it biedt ondernemers de kans hun droom waar te maken in een inspirerende omgeving waar het netwerk centraal staat. Want wie van ondernemen houdt, heeft nood aan de juiste mensen op de juiste plaats. Toch?

Hoe ga ik op zoek naar personeel?

Hoe ga ik op zoek naar personeel?

KBC Bank & Verzekering

Ga je als ondernemer voor het eerst iemand aanwerven? Of heb je al enkele mensen in dienst, en ben je nu op zoek naar een specifiek profiel? Hoe dan ook is alle voorbereiding belangrijk. Dankzij deze tips vind je in een mum van tijd nieuwe werknemers.

Welke subsidies en steunmaatregelen zijn er voor starters?

Welke subsidies en steunmaatregelen zijn er voor starters?

Ilse Thys

Wist je dat je als starter beroep kan doen op verschillende subsidies en steunmaatregelen van de overheid?