Schijnzelfstandigen zijn werknemers die het statuut van zelfstandige hebben, maar in werkelijkheid een beroepsactiviteit uitoefenen onder het gezag van een andere werkgever. Die werknemers moeten normaal gezien in loondienst zijn.
Voorkom schijnzelfstandigheid
Wanneer je als zelfstandige beslist om samen te werken met een andere zelfstandige, die in werkelijkheid toch juridisch ondergeschikt is, kunnen we spreken van schijnzelfstandigheid. We geven je graag enkele tips mee voor een samenwerkingsovereenkomst.
- Zorg ervoor dat je een duidelijke schriftelijke overeenkomst opmaakt die vermeldt dat het over een samenwerking gaat tussen twee of meerdere zelfstandigen. Beide partijen aanvaarden daarmee alle gevolgen van de zelfstandige samenwerking en moeten erover waken dat de uitvoering van de overeenkomst overeenstemt met wat contractueel is afgesproken.
- Geef de zelfstandige medewerker voldoende vrijheid in de organisatie van zijn werk. Leg als opdrachtgever het best ook geen eenzijdige verplichtingen op aan de zelfstandige medewerker.
- Let erop dat uit de overeenkomst in geen geval blijkt dat jij als opdrachtgever een hiërarchische controlemogelijkheid hebt.
Laatst gepubliceerd op: 15-12-2016