Coöperatieve ondernemingsvormen

Hoe kmo’s samen sterker staan

Coöperatieve ondernemingsvormen

Hoe kmo’s samen sterker staan

Koen Van Wiemeersch van Meno Group getuigt over de voordelen van samenwerking dankzij een coöperatieve vennootschap.

De kracht van een coöperatie

Samenwerken via een coöperatieve vennootschap biedt kmo’s veel voordelen. Koen Van Wiemeersch, voorzitter van de raad van bestuur van Meno Group cv, en Hannes Hollebecq van Cera cv, de coöperatieve aandeelhouder van KBC, vertellen er vanuit hun ervaringen en expertise meer over.

Coöperatie Meno Group telt 145 winkels

Meno Group is een coöperatie van, door en voor zelfstandige handelaars in ijzerwaren, gereedschappen, doe-het-zelf- en huishoudartikelen. De 110 leden baten in totaal 145 winkels uit onder de labels Meno Pro voor de professionele markt, Handy Home voor de particuliere markt en Home & Co, met focus op de gedekte tafel. Meno Group is actief in heel België en het Groothertogdom Luxemburg.

Sterkere onderhandelingspositie

“Door samen te werken vanuit een coöperatie slagen we erin om te overleven in de geglobaliseerde markt”, vertelt Koen Van Wiemeersch. “We maken gemeenschappelijke afspraken en kopen gezamenlijk aan, want ons meer winst oplevert. We staan als groep ook sterker om te onderhandelen over scherpere tarieven en voorwaarden.” En Meno Group gaat nog een stapje verder: via werkgroepen pakken ze vandaag de grote uitdagingen van de sector aan.

Zowel online als in de winkel

Van Wiemeersch: “De coronacrisis heeft ons geleerd dat winkels met een webshop een groot concurrentievoordeel hebben tegenover de traditionele brick & mortar-winkels. Daarom willen we ons versterken op het vlak van e-commerce en digitalisering. Ook de beleving in de winkels zelf moeten we naar een hoger niveau tillen, zodat we onze klanten optimaal kunnen bedienen. Daarom gaan we ook onze logistieke stromen, marketing en human resources optimaliseren.”

Essentie van het coöperatieve model

“Overweeg je de stap naar een coöperatieve vennootschapsvorm, houd dan zeker de essentie ervan voor ogen”, aldus Hannes Hollebecq, adviseur coöperatief ondernemen bij Cera: “In dit geval zijn dat kleine ondernemers die zich verenigen in een coöperatie om sterker te staan. Die coöperatie ondersteunt en centraliseert een aantal activiteiten, zonder dat ze boven de individuele ondernemingen staat. De vennoten maken gebruik van de diensten van de coöperatie en zijn er tegelijk eigenaar van. De coöperatie wordt zo een “verlengstuk” van je eigen onderneming.”

Eigenheid in samenwerking

“Omdat coöperaties bestaan uit leden met een verschillende achtergrond, moet je als ondernemer ook openstaan voor samenwerking”, beklemtoont Hollebecq. “Veel coöperaties ontstaan wanneer de kmo’s beseffen dat ze samen sterker staan dan alleen om bepaalde uitdagingen aan te gaan. Maar die samenwerking moet ook een meerwaarde bieden voor je eigen zaak: ‘What’s in it for me?’. Vanuit die insteek begeleiden Cera en KBC kmo’s op weg naar een succesvolle samenwerking.”

Meer weten over coöperatief ondernemen?