KBC helpt je op je weg naar duurzaamheid

KBC helpt je op je weg naar duurzaamheid

KBC helpt klanten bij de financiering van investeringen die leiden tot een verduurzaming van het bedrijf. Dat was ook het geval bij het Oostendse voedingsbedrijf Revi Food. Zij produceren maaltijden en maaltijdcomponenten op basis van vis, schaal- en schelpdieren. Van smaakvolle garnaalkroketten tot verse soepen, bij de bereiding en verpakking staat het milieu mee op de eerste rij.

Meerdere initiatieven om duurzamer te ondernemen

Simon Rosseel
Simon Rosseel, sales- en marketingmanager bij Revi Food

Met zonnepanelen, verpakkingen die beter zijn voor het milieu, gescheiden afvalstromen en aandacht voor de korte keten bouwt Revi Food mee aan de transitie naar een duurzame economie.

Simon Rosseel, sales- en marketingmanager bij Revi Food: “Onze producten hebben bijvoorbeeld een Halopack®-verpakking. Die bestaat uit karton met een plastic topfolie, omdat karton makkelijk te recycleren is. Verder doen we er alles aan om onze afvalstromen te scheiden, opdat ze optimaal kunnen worden gerecycleerd. Als je alle afval in één vuilnisbak gooit, zit alles door elkaar of treedt er kruisbesmetting op, waardoor sorteren en recycleren een moeilijk en duur proces wordt.

Revi Food focust ook zoveel mogelijk op het lokale aspect en de korte keten: Het grootste deel van onze vis wordt gelost in Oostende of Zeebrugge. En wat niet lokaal gevangen of gekweekt werd, draagt steeds de internationale keurmerken MSC en ASC. Dat vinden we belangrijk.”

En in de toekomst willen ze gaan nog verder. “Bij de uitbreiding van onze bedrijfsgebouwen integreren we volop oplossingen die beter zijn voor het milieu, van circulaire afvalstromen, zoals het filteren van ons eigen water, over bijkomende zonnepanelen tot laadpalen voor elektrische wagens en fietsen.”

Synergie met KBC

“Al deze initiatieven hebben we in nauwe synergie met KBC genomen”, vertelt Simon. “Dankzij het professionele advies van KBC, de open communicatie en de gezamenlijke wil om duurzamer te ondernemen, kunnen wij als voedingsbedrijf inzetten op duurzaamheid. Zo heeft de bank ons geholpen bij de aankoop van 400 zonnepanelen.”

Streven naar een gezonde wereld

Wat is de beweegreden voor Revi Food om te investeren in duurzaamheid? Simon Rosseel: “Ecologische én economische overwegingen spelen mee. Onze zaakvoerder en medewerkers zijn sterk begaan met natuur en klimaat. Als vader van twee jonge kinderen ben ik ook milieubewust. Ik wil een gezonde wereld creëren voor hen.” En duurzaamheid biedt ook veel opportuniteiten. Simon geeft de top drie van Revi Food:

 

  1. Werknemers kiezen voor duurzaamheid
    “Steeds meer mensen willen werken voor een bedrijf dat een maatschappelijke meerwaarde levert. Vooral bij jonge collega’s zie ik een sterke bekommernis om het milieu en de maatschappij. Ze geven geld aan goede doelen, ze komen met de elektrische fiets naar het werk. Duurzaamheid leeft!”

  2. Kosten besparen
    Dankzij onze zonnepanelen besparen we 10 tot 15 procent op onze energiefactuur. Sinds eind 2020 hebben we zo bijna 100 ton CO2 vermeden.”

  3. Leveranciers die verduurzamen zijn gegeerd
    “Bedrijven die inzetten op duurzamer ondernemen, verwachten ook van hun leveranciers inspanningen op dat vlak. Zo vind je de producten van Revi Food bijvoorbeeld in de CRU-winkels, de premium-versmarkt van Colruyt-Group. Elke leverancier die daar zijn producten wil verkopen, moet aan strenge eisen voldoen.”

Benieuwd naar nog meer voordelen van de duurzame transitie die KBC gedefinieerd heeft? Je leest ze hier.

Op de goede weg

“Als bedrijf moeten we onze inspanningen op het vlak van duurzaamheid altijd aftoetsen aan de markt en bijsturen waar nodig. Zo houden retail klanten niet van prijsschommelingen die worden veroorzaakt door een niet constante aanvoer van lokaal gevangen vis. Daar is nog ruimte voor verbetering. Dat proberen we te ondervangen door ook niet lokaal gevangen vis maar met een keurmerk aan te bieden. Een ander voorbeeld: een product in een kartonnen verpakking is minder goed zichtbaar dan in een plastic verpakking, en dus ook minder aantrekkelijk voor het oog. Ook op dat vlak willen wij blijven innoveren.”

Meer weten?

Deals en extra diensten

In KBC Mobile en KBC Touch vind je tal van extra diensten om je werk als ondernemer eenvoudiger te maken.

Laat jij elektronisch betalen al toe?

Wat je zeker moet weten over de nieuwe wet rond elektronisch betalen.

Hoe bereid je je voor op de verwachte rentestijging?

De berichten over een rentestijging zorgen bij veel ondernemers voor onzekerheid. Terecht of niet?

WOMED Award en Starter van het jaar

Hoe word je Onderneemster en Starter van het Jaar? We laten de winnaars aan het woord.