Duurzamer ondernemen, een sleutel tot succes

Duurzamer ondernemen, een sleutel tot succes

De klimaatverandering dwingt ons tot anders leven en ondernemen. Dat heeft ook Aspergehoeve Lavrijzen uit Herk-de-Stad begrepen, want deze uitdagingen zitten volledig verankerd in hun businessmodel. Topkwaliteit van veld tot bord door in te zetten op duurzamer ondernemen. Een inspirerend voorbeeld!

De landbouwsector wordt gedwongen om alsmaar duurzamer te produceren. Doen jullie dit ook al?

Sofie Lavrijsen: "Wij streven ernaar onze aspergeteelt zo duurzaam mogelijk te maken. En dat lukt aardig! Het onkruid bestrijden doen we bijna uitsluitend machinaal. Er komen geen pesticides meer aan te pas. In de silo’s van onze vroegere biogasinstallatie, die destijds is stilgelegd, vangen we regenwater en restwater (na het wassen van de asperges) op om in de zomer te gebruiken voor het besproeien van onze velden."

Zit duurzaamheid in jullie vingers of hebben jullie dit moeten leren?

Sofie Lavrijsen: “Nee, duurzaamheid zat al van in het begin in ons doen en denken verweven. We zijn nog relatief jong en we zijn als het ware opgegroeid met de roep om zorg voor het klimaat. Bij de ouders van mijn partner Luc, van wie we het bedrijf in 2014 hebben overgenomen, was dat nog niet zo. Zij leefden en werkten in een ander tijdperk. Voor ons is duurzamer ondernemen bijna een reflex.”

Hoe onderscheidt Aspergehoeve Lavrijsen zich van de concurrentie?

Sofie Lavrijsen: "Wij brengen topkwaliteit van veld tot bord, met behulp van duurzamere en innovatieve technieken. Door in te zetten op rechtstreekse verkoop, kunnen wij bovendien snel inspelen op de vragen en wensen van de klant. Snel schakelen en een alternatief aanbieden, daar willen wij onze focus op leggen. We blijven ons inzetten om de keten zo kort mogelijk te maken."

Heb je tips voor collega-ondernemers die zelf ook duurzamer willen ondernemen?

Sofie Lavrijsen: “Zeker. Kijk niet met oogkleppen naar je werkprocessen. Als je je ogen opent, ontdek je in andere branches tal van methodes en manieren om duurzamer te ondernemen. Enkele jaren geleden hebben we onze plastic zakjes vervangen door papieren verpakkingen. Eerst dachten we dat papieren verpakkingen zouden scheuren door het vocht op onze groenten, maar die vrees bleek helemaal onterecht. Verder is het zo dat met de juiste keuze en het slim gebruik van energiebronnen je al een groot verschil kan maken."