Snel mee

Snel mee

KBC brengt je de meest recente (financiële) nieuwtjes, fiscale maatregelen, economische bewegingen en wijzigingen in de wetgeving. Zo ben je als ondernemer altijd op de hoogte. Handig, toch!

Het laatste ondernemersnieuws

Stap in het aandelenkapitaal van een vennootschap en krijg een fiscaal voordeel. Natuurlijke personen, inclusief bedrijfsleiders, kunnen van een belastingvermindering van 20% in de personenbelasting genieten. Hiervoor moet je investeren in een kleine vennootschap die zijn omzet wegens corona flink zag dalen.
 

De ontvangende vennootschap moet in de periode van 14 maart tot 30 april 2020 minstens 30% omzetverlies hebben geleden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Voor ondernemingen opgericht na 14 maart 2019 wordt de omzet in de periode van 14 maart tot 30 april 2020 vergeleken met de omzet die is vooropgesteld in het financieel plan. Belangrijke nuance: een kapitaalinjectie in een vennootschap die reeds voor de coronacrisis als ‘onderneming in moeilijkheden’ kwalificeerde, komt niet in aanmerking.

 

Waarin verschilt deze gunstmaatregel met de bestaande tax shelter-regeling? Ook bedrijfsleiders kunnen van het belastingvoordeel genieten als ze kapitaal beschikbaar stellen aan een vennootschap waarvan ze zelf aan het hoofd staan. Dit is niet mogelijk in het kader van de tax shelter voor startende ondernemingen.

De belastingvermindering geldt wanneer je aandelen op naam aankoopt, naar aanleiding van een kapitaalverhoging tussen 14 maart en 31 december 2020. Je moet de aandelen minstens 60 maanden in bezit houden. Als je die houdplicht niet respecteert, verlies je pro rata je belastingvoordeel. Voor alle duidelijkheid: eenzelfde investering kan niet tegelijk worden ingebracht voor de tijdelijke tax shelter-corona én de permanente tax shelter voor startende ondernemingen.

 

Voor kleine ondernemingen en kwalificerende eenmanszaken is het basispercentage van de eenmalige investeringsaftrek verhoogd van 8% naar 25% tot 31 december 2022. Het moet gaan om een investering van tussen 12 maart en 31 december 2022 in nieuwe (im)materiële vaste activa. Deze moeten in België aangewend zijn voor het uitoefenen van een beroepsactiviteit.
 

Komen niet in aanmerking: vaste activa die niet of over minder dan 3 jaar worden overgeschreven, personenauto’s of bepaalde lichte vrachtwagens en vaste activa waarvan het gebruik aan derden is afgestaan.

We zijn er voor je. Vanop afstand, maar altijd dichtbij. Neem dus gerust contact op met onze kantoormedewerkers en verzekeringsagenten, of via de vertrouwde digitale kanalen. Want ook als alles even stilstaat, helpen we je graag vooruit. 

Ga voor alle informatie over het coronavirus en je bank- en verzekeringszaken naar onze vernieuwde corona FAQ pagina.