Slakwekerij Desmet

Slakwekerij Desmet

In Izegem hebben Mirjam en Johan hun slakwekerij in de loop van de voorbije jaren uitgebreid tot een oppervlakte van maar liefst  50 000 m².  Bij die uitbreiding werd er telkens ook veel aandacht besteed aan hoe optimaal omgaan met energie, water en ergonomie. Dat is evolueren met een duidelijke toekomstvisie!

Zij zijn van de traditionele grondteelt overgeschakeld naar hydrocultuur in een mobiele gotensysteem dat de planten in hun verschillende groeifasen telkens meer ruimte geeft.

Licht is essentieel voor het groeien van een gewas en natuurlijk ook voor sla. Waar er in 2012 nog voor de toen gangbare SonT belichting werd gekozen hebben zij bij hun eerste en tweede uitbreiding na enkele geslaagde experimenten gekozen om ledverlichting te plaatsen, hiermee kunnen ze veel gerichter werken met het licht dat de plant verkiest.

Mirjam laat ons met veel plezier hun bedrijf zien:

Fruitteler FV Doucé: “Wij investeren in de toekomst”

Dirk Doucé en zijn zoon Kristof schuwen de grote investeringen niet. Zo staat er een windmolen op het domein van deze Limburgse fruittelers.

Aspergehoeve Bossuyt: “Wij houden maximaal rekening met noden van de klant”

In Oostrozebeke heeft aspergekweker Kris Bossuyt met zijn hoevewinkel een schoolvoorbeeld neergezet van hoe je de korte keten tot je hoofdactiviteit kan uitbouwen door in te spelen op de noden van de klant.

Melkveebedrijf Adams LV: “Duurzame boeren zijn een must”

Een melkveebedrijf runnen met aandacht voor milieu, dierenwelzijn én arbeidsvreugde. De familie Adams uit Merksplas bewijst hoe dat werkt. Vader Raf en zoon Steven schuwen hiervoor geen grote investeringen en zijn ware pioniers inzake innovatie. KBC is al jarenlang vaste partner voor al hun projecten, met een biogasinstallatie als recentste voorbeeld.

Leghennenbedrijf Vertenten: “Een windturbine op je erf”

Een windturbine op je landbouwbedrijf? Dit is een aantrekkelijk idee. Zo kan je immers lokaal overdag en ’s nachts groene energie opwekken die de energiebehoefte van jouw bedrijf deels afdekt.