FarmCafé

De inspiratieplek voor land- en tuinbouwers

FarmCafé

De inspiratieplek voor land- en tuinbouwers

Technologische evoluties, alternatieve business-modellen, nieuwe regelgeving, … Het zijn slechts enkele van de uitdagingen waar land- en tuinbouwers vandaag voor staan. Op FarmCafé bundelen we inspirerende getuigenissen en delen we onze expertise over de agrarische sector. Dankzij FarmCafé krijg je een frisse kijk om jouw bedrijf klaar te stomen voor de uitdagingen van vandaag en morgen. Zo sta je er niet alleen voor!

We hebben 16 resultaten gevonden.
Deselecteer alle

De pachtwet toegelicht

Als pachter wil je graag zekerheid over je gronden om aan landbouw te kunnen doen. Een goede kennis van de pachtwetgeving is dan ook van essentieel belang. 

Fruitteler FV Doucé: “Wij investeren in de toekomst”

Dirk Doucé en zijn zoon Kristof schuwen de grote investeringen niet. Zo staat er een windmolen op het domein van deze Limburgse fruittelers.

Nieuwe opportuniteiten in de melkveehouderij

In de toekomst van de melkveehouderij komen een aantal thema’s naar voor waarrond de consumenten bepaalde verwachtingen hebben richting de producenten van zuivelproducten.

Melkveebedrijf Adams LV: “Duurzame boeren zijn een must”

Een melkveebedrijf runnen met aandacht voor milieu, dierenwelzijn én arbeidsvreugde. De familie Adams uit Merksplas bewijst hoe dat werkt. Vader Raf en zoon Steven schuwen hiervoor geen grote investeringen en zijn ware pioniers inzake innovatie. KBC is al jarenlang vaste partner voor al hun projecten, met een biogasinstallatie als recentste voorbeeld.

Hoe bescherm je je naasten en je bedrijf bij overlijden?

De meeste jonge mensen gaan ervan uit dat ze onsterfelijk zijn en staan niet stil bij de zware gevolgen van een eventueel overlijden. 

Aspergehoeve Bossuyt: “Wij houden maximaal rekening met noden van de klant”

In Oostrozebeke heeft aspergekweker Kris Bossuyt met zijn hoevewinkel een schoolvoorbeeld neergezet van hoe je de korte keten tot je hoofdactiviteit kan uitbouwen door in te spelen op de noden van de klant.

Leghennenbedrijf Vertenten: “Een windturbine op je erf”

Een windturbine op je landbouwbedrijf? Dit is een aantrekkelijk idee. Zo kan je immers lokaal overdag en ’s nachts groene energie opwekken die de energiebehoefte van jouw bedrijf deels afdekt.

De vleeskalversector in de kijker

De vleeskalverhouderij is een zeer gespecialiseerde tak binnen de rundveehouderij. KBC-landbouweconoom Jan Leyten neemt de sector onder de loep.

Huwen of samenwonen? De verschillen op een rijtje

De samenleving is in de loop der jaren grondig veranderd. Vroeger was huwen de regel, vandaag wonen steeds meer partners samen zonder gehuwd te zijn.

Slakwekerij Desmet: “Groeien met een duidelijke toekomstvisie”

In Izegem hebben Mirjam en Johan hun slakwekerij in de loop van de voorbije jaren uitgebreid tot een oppervlakte van maar liefst  50 000 m². 

Update rendabiliteit in voornaamste land- en tuinbouwsectoren

Hoe deden de voornaamste land- en tuinbouwsectoren het in 2022 en wat zijn de economische vooruitzichten? 

Nieuwe opportuniteiten in de melkveehouderij

De conjunctuurbarometer geeft een zicht op de maandelijkse rentabiliteit van de verschillende sectoren in de intensieve veehouderij in Vlaanderen. 

De energietransitie: van fossiele naar duurzaam geproduceerde energie

Hoe omgaan met de energietransitie, de overgang naar een situatie waarin de fossiele brandstoffen grotendeels worden vervangen door duurzame, voornamelijk elektrische, energiebronnen. ecoWise begeleidt land-en tuinbouwers bij die overgang.

Van de akker naar de wei

Op hun akkerbouwbedrijf in Laakdal produceren Nele Devoghel en Stefaan Van Elven aardappelen, wortelen, uien en… energie. De 700 zonnepanelen die ze geplaatst hebben, leveren elektriciteit voor de koelcellen waarin ze hun oogst opslaan. Maar wat als die cellen grotendeels leeg staan? Dan gaat die stroom de wei in. De wei van Werchter!

De win-winlening voor ondernemers is verbeterd

De win-winlening is een interessante financieringsmogelijkheid voor ondernemers waarbij alle deelnemende partijen hun voordeel doen. De lening bestaat sinds 2006 en is nu nog verbeterd.

Overlaten van je bedrijf

Eén van de grootste uitdagingen voor familiale grondgebonden bedrijven is het overdragen van het onroerende gedeelte – de gebouwen en de landbouwgronden - naar de volgende generatie.