Hoe sparen voor een eigen huis

Hoe sparen voor een eigen huis

Representatief voorbeeld: voor een hypothecair krediet met een onroerende bestemming van 170.000 euro, volledig gewaarborgd door een hypothecaire inschrijving, met een looptijd van 240 maanden aan een vaste debetrentevoet van 4,72% en een jaarlijks kostenpercentage van 5,06%, betaal je 240 maandelijkse aflossingen van 1.086,66 euro, een dossierkost van 350 euro, 4.216,70 euro notariskosten, en een totaal terug te betalen bedrag van 265.364,19 euro.

Lijkt een eigen woning financieel niet haalbaar? Tuurlijk wel, je moet gewoon goed voorbereid zijn. 

Hoe sparen voor je toekomstige woning?

Bij de aankoop van een huis is een eigen inbreng een vereiste. Hoe hoger je eigen startkapitaal, hoe meer keuze je hebt op de woningmarkt.

Ben je nu al gericht bezig met je toekomstige huis of ben je er nog helemaal niet uit of je een eigen woning wilt? In beide gevallen kun je vandaag al een startkapitaal beginnen opbouwen. Je spaarinspanning is nooit verloren.

Hoeveel spaargeld heb je nodig voor de aankoop of bouw van een woning?

Naast de aankoopprijs van je woning zijn er allerhande kosten waarmee je rekening moet houden. Zo zijn er de notariskosten, de kosten van de hypotheek en, als je gaat bouwen, de btw.
Als stelregel ga je het best uit van 20% van de aankoopprijs.

Goed om te weten: koop je een tweede woning vanaf 1 januari 2024? Dan kun je de kapitaalaflossingen voor je lening en de premies voor je schuldsaldoverzekering niet meer fiscaal inbrengen in je belastingaangifte. De intresten van je lening kun je wel nog inbrengen.

Traditionele spaarformule

Kies naast de fiscaal voordelige formule een traditionele formule waarbij je ook grotere sommen kunt sparen en die focust op het bij elkaar sparen van je persoonlijke startkapitaal.

Ben je eerder een voorzichtige spaarder en/of heb je woonplannen binnen de 5 jaar? Automatisch en op regelmatige tijdstippen een bepaald bedrag opzij zetten, is zeer efficiënt om een eigen startkapitaal op te bouwen.

Planmatig beleggen

Is een eigen woning nog iets voor de verre toekomst? Overweeg dan zeker een kapitaal op te bouwen met een beleggingsplan. Planmatig beleggen is automatisch op regelmatige tijdstippen een bedrag beleggen. Net die regelmaat biedt je meer kans op een hoger rendement. Je belegging wordt gespreid in de tijd en is minder afhankelijk van de koersen op één bepaald moment.