Je bent ondernemer en 50 jaar (of ouder)?

Waaraan moet je denken wanneer je als zelfstandige nog niet ‘fin de carrière’ bent, maar wel bezorgd om de toekomst?

Je bent ondernemer en 50 jaar (of ouder)?

Waaraan moet je denken wanneer je als zelfstandige nog niet ‘fin de carrière’ bent, maar wel bezorgd om de toekomst?

De balans opmaken van je carrière: de meeste ondernemers doen dat zo rond hun veertigste. Maar voor je het weet, zijn er weeral tien jaren voorbijgevlogen. Je bent vijftig geworden, en het einde van je ondernemerscarrière komt stilaan in zicht. Uiteraard denk je er nu nog niet aan om te stoppen. Toch kan het geen kwaad om in deze fase van je zelfstandige loopbaan alvast aan later te denken – al was het maar om jezelf te verzekeren van een mooi pensioen. Ben je nog lang niet ‘fin de carrière’, maar wel bezorgd om de toekomst? Deze oplossingen zijn misschien op maat van jouw wensen ontwikkeld. En als ze dat niet zijn, kun je zeker te rade gaan bij een KBC-expert voor een gepersonaliseerd plan.

Pensioen voor ondernemers

Als gepensioneerde ondernemer in België val je doorgaans terug op een wettelijk pensioen. Alleen bedraagt dat slechts een deel van het inkomen dat je tijdens je actieve loopbaan had.

Daarom kiezen veel ondernemers ervoor om tijdens hun actieve jaren al een bedrag opzij te zetten in de vorm van een aanvullend pensioen.

Dat ‘appeltje voor de dorst’ zorgt ervoor dat je je huidige levensstandaard ook na je loopbaan kunt behouden.

Niet nodig, denk je? Er vallen misschien wel kosten weg wanneer je met pensioen gaat, maar daar komt meer tijd voor in de plaats. Tijd die je eindelijk kunt besteden aan al die dingen waar je tijdens de jaren van hard werken en bouwen aan je onderneming geen tijd voor had. Reizen, hobby’s, koken, kinderen of kleinkinderen, concert- en bioscoopbezoek ... Activiteiten waarvoor je het best een budget opzijzet.

Fiscaal sparen voor ondernemers

Naast het pensioensparen en het fiscale langetermijnsparen, die zowel voor particulieren als ondernemers bestemd zijn, bestaan er ook pensioenplannen specifiek voor ondernemers. 

Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)

Dit is de meest aangewezen spaarvorm voor alle ondernemers. Het levert je de meest interessante besparing op in de belastingen en op de sociale lasten.

Geen wonder dat ruim meer dan de helft van de ondernemers een VAPZ heeft lopen. Bijkomend voordeel: je beslist elk jaar vrij of je spaart en hoeveel.

Individuele pensioentoezegging (IPT)

De individuele pensioenstoezegging voor zaakvoerders, bedrijfsleiders of bestuurders is bijzonder geschikt voor wie zijn zelfstandige activiteit uitvoert via een vennootschap.

De vennootschap spaart voor jou een aanvullend pensioen bijeen, dat bovendien gegarandeerd is – ongeacht wat er met de vennootschap gebeurt. Het maximale aanvullende pensioenkapitaal dat je vennootschap op die manier voor jou mag sparen, wordt bepaald door het loon dat jij je in diezelfde vennootschap regelmatig uitkeert. Fiscaal voordelig én financiële zekerheid gegarandeerd.

Je zaak stopzetten of overlaten

Als vijftiger denk je misschien ook al na over wat er met je zaak of onderneming moet gebeuren wanneer jij met pensioen gaat.

Zet je ze stop of is de opvolging verzekerd?

Neemt een van je kinderen de zaak over, of iemand uit het huidige management? En wat als je een interessant bod krijgt? Je zaak stopzetten of overlaten is een complex proces, dat door vele factoren beïnvloed wordt.  

Kun je stoppen van vandaag op morgen?

Om je eenmanszaak stop te zetten, moet je je activa liquideren. Werk je in een vennootschap, dan kun je beslissen om eruit te stappen en die over te laten aan iemand anders. Of een beroep doen op je boekhouder om je activa te liquideren. 

Is jouw zaak klaar voor een overname?

Ken je de verkoopwaarde van je onderneming en zal jouw verhaal en visie mogelijke investeerders overtuigen?

Zorg er ook voor dat de balans- en resultatenrekening een goede weergave is van de realiteit.

Het spreekt voor zich dat je aan deze en andere succesfactoren kunt werken vooraleer je je zaak in de markt zet. Breng goed in kaart wat je nog wilt veranderen of uitklaren, en hoeveel voorbereidingstijd je daarvoor nodig hebt. Want je zaak overnamerijp maken, vergt tijd en expertise.  

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Kan ik na stopzetting mijn activiteiten blijven verzekeren?

Michiel Verhamme
Ondernemen brengt altijd risico’s met zich mee. Je kunt je dus maar beter verzekeren. Dankzij een voortgezette verzekering met uitloopdekking blijven je bedrijfsactiviteiten verzekerd, ook nadat je gestopt bent.
Kan ik na stopzetting mijn activiteiten blijven verzekeren?

Ik wil mijn zaak overlaten, waar vind ik een geschikte overnemer?

Ik wil mijn zaak overlaten, waar vind ik een geschikte overnemer?

Hoeveel is mijn bedrijf waard?

Hoe bepaal je als ondernemer de waarde van je handelszaak? De verschillende waarderingsmethodes en zoveel meer ontdek je hier. 
Hoeveel is mijn bedrijf waard?

Wat is een faillissementsverzekering?

Als zelfstandige loop je heel wat risico's, waaronder, jammer genoeg, ook het risico om failliet te gaan. De overheid maakte het met het Koninklijk Besluit van 18 november 1996 mogelijk om als zelfstandige en ondernemer aanspraak te maken op een faillissementsverzekering. Wat dit precies inhoudt, leggen we je graag even uit.
Wat is een faillissementsverzekering?