Blog: Foodtrucks en gerechten in beeld op social media

Belinda van der Slot geeft 11 tips voor foodfotografie op Instagram

Blog: Foodtrucks en gerechten in beeld op social media

Belinda van der Slot geeft 11 tips voor foodfotografie op Instagram

Iedere foodtruckeigenaar die social media wil gebruiken, stelt zich ongetwijfeld heel wat vragen. Welke kanalen kies je, wat voor content ga je maken en hoe vaak post je een bericht? Voor antwoorden op dit soort vragen en meer kun je als foodtrucker terecht bij The Food Convoy. Op hun website vind je een aantal redenen om gebruik te maken van Instagram en elf basistips voor prachtige foodfotografie.

Waarom Instagram?

Anders dan andere social media biedt Instagram veel mogelijkheden om je foto’s te bewerken. Heb je bijvoorbeeld een truck met een moderne uitstraling? Gebruik dan een filter om de kleuren op je foto’s sterker naar voren te laten komen. Op die manier draag je jouw merk ook visueel uit. Zo hebben je volgers een beter idee van je truck en raken ze meer betrokken.

Ook statistisch gezien doet Instagram het erg goed. Naast Facebook besteden mensen hier de meeste tijd aan. Bovendien is het engagement op Instagram vaak groter dan op Facebook. Toch zijn er nog weinig bedrijven die van de fotosite gebruikmaken, waardoor er nog veel kansen liggen.

Fotografie hoeft niet moeilijk te zijn

 • Goede foto’s maken is een kwestie van oefenen. Toch hoeft fotografie niet moeilijk te zijn. Met deze simpele basis til je jouw foodfoto’s namelijk al snel naar een hoger niveau.
 • Gebruik natuurlijk licht. Door daglicht te gebruiken zullen je gerechten natuurlijk en zacht overkomen. Kunstlicht daarentegen zorgt voor donkere, scherpe schaduwen. Daardoor zal je eten er hard en dus minder vers en kleurrijk uitzien.
 • Maak alles goed schoon. Op foto’s zie je elke vlek en veeg. Bestek, borden en glazen goed opwrijven, is een must.
 • Garneer. Door je gerecht te garneren zorg je ervoor dat het er nog smakelijker uitziet. Doe ook wat water of olie op je fruit of groenten. Zo lijken ze nog verser.
 • Let op kleur. Bij foodfotografie is het belangrijk om in het eten en/of op de achtergrond contrasterende kleuren te gebruiken. Deze kleuren maken elkaar namelijk feller, waardoor gerechten lekkerder overkomen. Denk aan groen-rood, groen-paars en blauw-oranje.
 • Denk na over het bord. Omdat ze zachter ogen zijn ronde borden over het algemeen het best. Een wit bord zorgt bovendien voor meer nadruk op de kleuren van je eten. Leg ten slotte niet te veel op het bord. Meer ruimte zorgt voor rust en een mooi contrast.
 • Probeer verschillende hoeken. Net als mensen hebben ook gerechten hun beste kant. Maak dus zoveel mogelijk foto’s om uit de vinden welke hoek de beste is. Test ook de juiste afstand. 
 • Less is more. Gebruik niet te veel props, anders raakt de aandacht voor het gerecht verloren.
 • Wees snel. Let erop dat je snel bent met het maken van de foto’s, want koude gerechten verliezen al snel hun beste kleur.
 • Vertel een verhaal. Maak niet alleen foto’s van het eindproduct, maar ook van de bereiding. Toon af en toe wat attributen (messen, snijplanken, pannen) en voeg hier en daar een menselijk element toe. Denk daarbij aan een hand die het eten snijdt of het bord vasthoudt. Zo worden je foto’s veel persoonlijker en bereik je meer mensen.
 • Bewerk je foto’s. Speel met contrast, kleuren en foto-effecten. Hier kun je Instagram voor gebruiken, maar ook gratis programma’s als GIMP zijn handig.
 • Koop een driepoot en een goede camera. Met een driepoot worden je foto’s veel strakker. Vanzelfsprekend is voor het beste resultaat ook een professionele camera van belang. Gebruik dus niet de camera op je telefoon, hoe goed die ook mag zijn.

Het gebruik van social media

Wanneer je social media gebruikt, moet je je strategie goed uitwerken. Bepaal je doelgroep en pas je content daaraan aan. Twee à drie keer per week iets posten is voldoende, anders kunnen je volgers je berichten als spam ervaren. Plaats daarnaast bepaalde foto’s en acties alleen op Instagram. Daardoor zullen je volgers een speciale band voelen en zul je voor de exclusiviteit meer volgers krijgen op verschillende accounts. Ook regelmatig reageren op comments is voor social media erg belangrijk.

Meer weten over het gebruik van social media? Bekijk dan de blog van The Food Convoy met      11 tips voor online klantenbinding. Belangrijk is in elk geval dat je er altijd plezier in houdt en Instagram gebruikt, want onthoud: een foto zegt meer dan duizend woorden.