Blog: Wegdromen van een eigen zaak: De Vierde Wand

Blog: Wegdromen van een eigen zaak: De Vierde Wand

Bart Houbregs en Geertje Vandevenne droomden er al twintig jaar van om een woonzorgcentrum te bouwen en uit te baten. Uiteindelijk hakten ze de knoop door en maakten ze hun plannen concreet. Eind 2012 opende De Vierde Wand zijn deuren.

Over zoeken, vinden en avondschool

Het eerste wat Bart en Geertje doen? Een tijdje door Limburg toeren. Hun doel? De perfecte locatie vinden voor hun woonzorgcentrum. En die vinden ze in Genk. Ondertussen volgen ze allebei avondopleidingen om erkenning te krijgen als beheerder van een woonzorgcentrum. Geertje zegt haar job als verpleegster op, Bart werkt nog deeltijds als perfusionist in een ziekenhuis.

Tellen, hertellen en nog eens tellen

Bart: “In de fase voor de start lagen we regelmatig wakker. We hadden een budget vooropgesteld. Geertje en ik hebben tijdens de bouwwerken véél gerekend om daar niet over te gaan. Dat was niet altijd gemakkelijk. Maar uiteindelijk is het ons gelukt.”

Overheidssteun vragen én krijgen

De plannen en het dossier van Bart en Geertje zijn stevig onderbouwd. Het bewijs: ze krijgen een VIPA-investeringswaarborg die hun kredieten dekt. Overheidssteun die alleen weggelegd is voor welzijnsprojecten met reële financiële slaagkansen. De vier grootbanken doen allemaal een vergelijkbaar kredietvoorstel. “Uiteindelijk kozen we voor KBC. Ook al waren we geen klant. Wat de doorslag gaf? Het klikte meteen. En we merkten dat de aanpak van KBC écht persoonlijk is.”

information-expr-quote--glyph
Alle banken waren geïnteresseerd in ons project. We kozen KBC omdat het meteen klikte.

Bart Houbregs en Geertje Vandevenne – De Vierde Wand

Een krediet op het lijf geschreven

Bart en Geertje krijgen van KBC tijdelijk een kortlopend krediet op hun maat. Zo hoeft het koppel geen kapitaalaflossingen te betalen zolang ze geen inkomsten hebben. Later gaat de lening over in een termijnkrediet. En omdat Geertje en Bart allebei vijftigers zijn, mogen ze het krediet op hun zestigste vervroegd terugbetalen.

information-expr-quote--glyph
Het enthousiasme straalde van Geertje en Bart af. Hun verhaal was ook heel doordacht. Daarmee wonnen ze ons vertrouwen als bank-verzekeraar. Als spelverdeler bracht ik hen in elke fase op het juiste moment met de juiste mensen in contact.

Johan Schepers, relatiebeheerder Social Profit

Verzekeringen? Ja, maar welke allemaal?

Bart en Geertje vertrouwen ook al hun verzekeringen aan KBC toe. “Tijdens de kredietbesprekingen bracht onze relatiebeheerder ons in contact met het plaatselijke KBC-verzekeringskantoor. Daar sloten we al onze verzekeringen: risico’s tijdens de bouw, aansprakelijkheid, brand, personeel, wagens, enz.”

“Als ik een bewoner was …”

De Vierde Wand is een warme thuis voor 84 senioren en mensen met dementie. Na de opening in november 2012 zijn de kamers al snel volzet. Uit 600 kandidaten kiezen Bart en Geertje 42 medewerkers. “We vragen hen om zich continu in de plaats van de bewoners te zetten. Ze moeten zich altijd opnieuw de vraag stellen ‘Als ik zelf een bewoner ben, wat vind ik dan van deze oplossing?’ Elke bewoner moet zich hier thuis voelen door onze aanpak.”

Open voor iedereen

En vanwaar De Vierde Wand? Geertje: “Ons woonzorgcentrum ligt aan een plein. Voor we begonnen te bouwen, stonden er drie grote gebouwen rond. Het vierde ontbrak nog. Bij de gemeente stond de bouwgrond bekend als ‘de vierde wand’. In het theater is dat de denkbeeldige wand tussen de acteurs en het publiek. Heel symbolisch en toepasselijk: met ons woonzorgcentrum willen we die muur doorbreken en een open huis zijn waar iedereen welkom is. Daarom hebben we een brasserie en nodigen we regelmatig scholen uit. En elke week gaan we met onze bewoners hier op het plein naar de kerk.”

Meer ervaringen lezen?

Neem een kijkje op onze blogpagina voor meer ervaringen van ondernemers. Of wil je meer weten over De Vierde Wand?
Bezoek hun website.

Wat is e-volmachtenbeheer

De volmachten voor de rekeningen van je organisatie beheren? Met e-Volmachtbeheer doe je dat volledig online. Snel, gemakkelijk en veilig.
Wat is e-volmachtenbeheer

Blog: De Kade: creatief zijn in sociaal ondernemen

Een zorgorganisatie beheren als een onderneming? Niet vanzelfsprekend. Vzw De Kade in Brugge pakt dat creatief aan. KBC helpt hen daarbij.
Blog: De Kade: creatief zijn in sociaal ondernemen

Blog: Samen Ouder: 'ondernemen in de zorg' in de praktijk

Samen Ouder is een samenwerkingsverband van 4 woonzorgcentra. Hun visie? Ook ouderenzorg is ondernemen: samenwerken, vooruit kijken en nieuwe oplossingen zoeken.
Blog: Samen Ouder: 'ondernemen in de zorg' in de praktijk