Blog: Mexicaanse vibes op de Oude Markt in Leuven: Donki

Blog: Mexicaanse vibes op de Oude Markt in Leuven: Donki

Pierre en Xiomara Baltodano zijn broer en zus, en beiden gek op de Zuid-Amerikaanse keuken. Je hoort het vast al aan hun namen, daar liggen ook hun roots. Samen kwamen ze op het idee om een Mexicaans restaurant te openen, bij voorkeur in Gent of Leuven. Zo gezegd, zo gedaan? Het duo kijkt alvast met een glimlach terug op de start van hun zaak!

Van fruit en kunst naar potten en pannen

Donki Leuven

Voor het hele restaurant-idee de kop op stak, werkte Pierre in de familiezaak van zijn vader. Hij deed er de import en distributie van tropisch fruit zoals ananas, bananen, watermeloen, ... Xiomara werkte bij het departement Fundraising en Public Relations van de Brusselse Muntschouwburg. Beide wouden ze beginnen aan een nieuw avontuur: een eigen restaurant. Niet meteen een logische overstap zou je denken, maar de twee dragen Nicaragua – vanwaar hun ouders afkomstig zijn – in het hart. En dat wilden ze aan de buitenwereld tonen.

Onze roots liggen in Nicaragua, en die passie voor koken stroomt door onze aderen. We konden het niet langer uitstellen, het was tijd om de handen in elkaar te slaan en er aan te beginnen!

Pierre en Xiomara - Donki Leuven

Leuven of Gent?

Ze onderzochten een aantal geschikte adressen in de twee steden, maar Leuven kwam ten slotte als winnaar uit de bus. Het restaurant, dat de naam ‘Donki, the rockin Burrito’ kreeg, bevindt zich op de Oude Markt tussen de studentencafés en restaurants. Een echte toplocatie voor een startende horecazaak!

Broer en zus, samen in de zaak

Xiomara Baltodano

Pierre heeft economie gestudeerd en neemt de financiële kant voor zijn rekening. Xiomara studeerde communicatie en zorgt voor de marketing. Zij maakte bijvoorbeeld het communicatieplan, het logo en de flyers. Ze verzorgt ook de communicatie via de sociale media, wat tegenwoordig een must is. Maar de keuken, die doen ze samen. Met z’n tweetjes stappen Pierre en Xiomara iedere ochtend welgemoed de keuken in zodat ze de klanten op hun wenken kunnen bedienen wanneer het restaurant open gaat. 

Eerst de cijfers op een rijtje zetten

Mexicaans meenemen Leuven

Pierre en Xiomara stelden een financieel plan en een businessplan op met drie scenario’s: een pessimistisch, een optimistisch en eentje tussenin. Met die plannen gingen ze naar de drie grootste banken. Twee banken, waaronder KBC, waren erg geïnteresseerd in hun project. Uiteindelijk kozen ze voor KBC om twee redenen:

  • de KBC-adviseurs dachten mee met het project;
  • KBC kon snel antwoord geven op de vele vragen.

“Het advies beperkte zich niet tot kredieten alleen”, aldus Pierre en Xiomara.”We kregen ook juridisch advies over ons huurcontract of tips over overheidswaarborgen waarop we aanspraak konden maken.” 

"Het advies beperkte zich niet tot kredieten alleen. We kregen ook juridisch advies over ons huurcontract of tips over overheidswaarborgen waarop we aanspraak konden maken."

Pierre en Xiomara - Donki Leuven

En wat met de kredietaanvraag?

Pierre en Xiomara sloten een investeringskrediet af bij KBC. Hiermee konden ze hun pand inrichten met een nieuwe keuken, een mooie toog en modern sanitair. Ook de eigenaar van het pand deed enkele inspanningen waar Pierre en Xiomara zeer blij mee waren: hij liet gloednieuwe ramen plaatsen en de gevel zandstralen. 

En dan nu...tijd voor blabla!

Donki Leuven

Met de naam ‘Donki, the rockin Burrito’ wil het restaurant een jong en speels imago creëren en zich vooral richten tot studenten. Want dat is het doelpubliek bij uitstek als je een zaak in hartje Leuven opent. The city of students! Hierbij schakelen Pierre en Xiomara ten volle Facebook en Foursquare in om alle acties en campagnes aan het grote publiek bekend te maken. Dat is volgens hen echt een must, want studenten leven (bijna helemaal) online! Het is volgens hen echt een must om ook op die 'bla-bla-bla'-media aanwezig te zijn. Zodat er over de zaak gepraat kan worden, zodat bezoekers zich kunnen 'inchecken' en kunnen taggen in foto's. Dat is super!

Meer ervaringen lezen?

Voor meer ervaringen van ondernemers, neem een kijkje op onze blogpagina. Of neem een kijkje op de Facebookpagina van Donki of bezoek hun website. Smakelijk!

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Hoeveel kan ik lenen en moet ik zelf startkapitaal hebben?

Hoeveel kan ik lenen en moet ik zelf startkapitaal hebben?

Hoeveel je kunt lenen, hangt af van hoeveel eigen middelen je zelf kunt investeren, maar vooral van hoeveel je kunt terugbetalen.
Blog: Geschiedenis en eenentwintigste eeuw ontmoeten elkaar

Blog: Geschiedenis en eenentwintigste eeuw ontmoeten elkaar

Als jonge ondernemer heeft Ruben Willaert uit het West-Vlaamse Sijsele al een mooi palmares op zijn naam staan. In 2001 startte hij een eenmanszaak als restaurateur. Intussen werkt hij met 18 medewerkers, zowel in de restauratiesector als in de archeologische sector. Het bedrijf staat in volle bloei. En hoewel Ruben dag in, dag uit voortdurend bezig is met het verleden, broedt hij op kantoor nog op innovatieve plannen voor de toekomst.
Hoe start ik mijn eigen praktijk als huisarts?

Hoe start ik mijn eigen praktijk als huisarts?

Starten als zelfstandig arts of je eigen praktijk openen? Daar komen heel wat administratieve zaken bij kijken. Hier vind je een handig overzicht van de verschillende stappen die je zult moeten ondernemen. Succes!
Blog: Phyt, hippe luchtplantjes op de post

Blog: Phyt, hippe luchtplantjes op de post

6.000 webshopbezoekers op één dag? Het kan. Zaakvoerster Sofie Vertongen vertelt over haar succesverhaal.