Blog: Zonder zorgen starten als arts

Blog: Zonder zorgen starten als arts

Start je binnenkort als arts? Dat doe je niet zomaar. Er zijn honderd-en-een zaken waaraan je moet denken. Zoals je inschrijving bij de Orde van Geneesheren. Maar waarmee moet je rekening houden in je zoektocht naar een geschikt pand voor je praktijk? En wat met je medische aansprakelijkheid en beroepsgeheim? Op 26 april vroegen 50 laatstejaarsstudenten geneeskunde van de KU Leuven onze experts het hemd van het lijf tijdens een Medical Inspiration Moment.

Je beroepsaansprakelijkheid als arts

Wat is medische aansprakelijkheid precies? Wanneer is er sprake van een medische fout of schade? En wanneer ben je ook écht aansprakelijk? Niets beters dan verschillende praktijkvoorbeelden om dat uit te leggen. De studenten bestoken advocate Jellina Buelens van advocatenkantoor Monard Law met vragen.

Medische fouten vermijden? Praat met je patiënten!

Veel medische fouten vermijd je door je patiënten vooral alles te vertellen wat ze moeten weten over de ingreep of behandeling.

Het antwoord? Dat is even eenvoudig als moeilijk: beter voorkomen dan genezen. Hoe je dat het beste doet? Praat met je patiënten. Geef hun vooraf alle informatie die je hun kunt geven. Want op basis daarvan geven ze hun toestemming voor een ingreep of behandeling. Doe je dat niet? Dan geef je je patiënten redenen om je achteraf aansprakelijk te stellen.

Twee gouden tips:

  • Pas na een beschuldiging nooit een patiëntendossier aan. Zelfs al wil je gewoon enkele zaken verduidelijken.
  • Sluit altijd een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Wettelijk niet verplicht. Deontologisch wél.
information-expr-quote--glyph
Drie vierde van de beschuldigingen van medische fouten zijn te vermijden. Vertel je patiënten op voorhand echt álles wat ze moeten weten over een ingreep of behandeling.

Jellina Buelens - Advocatenkantoor Monard Law

Je voorbereiden op de aankoop of bouw van je praktijk

Een pand of grond kopen voor je eigen praktijk. Het is zowat de belangrijkste en grootste beslissing die je moet nemen als je afstudeert. Er zijn verschillende zaken die je tegen elkaar moet afwegen.

Houd je privéwoning en je praktijk financieel gescheiden

Maak altijd een onderscheid tussen je privéwoning en je praktijk, ook al is dat in hetzelfde gebouw. In je woning investeer je met je eigen geld als natuurlijke persoon. Zo ben je het best beschermd en blijft het huis van je gezin. Je beroepsruimte financier je vanuit je vennootschap en breng je in als aftrekbare beroepskost.

Kies de juiste lening

Ga je nieuw bouwen? Ga je een woning verbouwen? Of koop je een instapklaar huis? Wat je ook kiest, ook hier moet je privé en bedrijf gescheiden houden. Voor je privéwoning vraag je een woningkrediet aan, voor een bedrijfspand een investeringskrediet.

Ga voor een haalbare terugbetalingstermijn

Een praktrijk kopen of bouwen? Een financieel expert helpt je de fiscale aspecten ervan en je financiën te regelen

Je hebt je keuze gemaakt. Maar dan komen de volgende vragen. Hoeveel ga je lenen? En hoelang? Een goede raad: spring niet verder dan je stok lang is. Stel je altijd de vraag welk bedrag je per maand kunt missen zonder je levenskwaliteit in het gedrang te brengen. Dat bepaalt de duur van je lening.

Het belang van een financieel expert

De fiscale wetgeving verandert regelmatig. Het is bijna onmogelijk om dat zelf allemaal bij te houden en op te volgen. Vraag daarom altijd je boekhouder of accountant om raad. Ook je KBC-relatiebeheerder houdt je op de hoogte en bezorgt je alle nodige informatie. Zo slaap je altijd op beide oren.

Bescherming van patiëntengegevens in een digitale wereld

In de medische sector draait alles meer en meer rond eHealth. Elektronische patiëntendossiers, Vitalink, Hubs, Recip-e, eHealth Box: de digitale medische toepassingen zijn bijna eindeloos. Van de voordelen is iedereen overtuigd. Toch zijn er ook risico’s en gevaren aan verbonden. Elke dag krijgen digitale medische platformen meer dan 1.000 hackpogingen te verwerken. En nog té vaak krijgen de hackers de vertrouwelijke gegevens ook te pakken.

information-expr-quote--glyph
Hackers lanceren elke dag meer dan 1.000 pogingen om eHealth-platformen te kraken.

Liesbeth Lafaut - Advocatenkantoor Monard Law

Neem zelf je voorzorgen

Als arts start veilig beheer van patiëntengegevens bij jezelf. Beveilig je pc met een goed paswoord en installeer de nodige antivirusprogramma’s. Zo ga je alvast ongewenst bezoek van buitenaf tegen. Werkt je software niet zoals het moet? Daar ben je niet aansprakelijk voor. In elk geval: spring zorgvuldig om met al die onlineplatformen.

Je beroepsgeheim: eens online, altijd online

Sociale media, apps, eHealth-platformen: wees altijd voorzichtig met wat je online zet. Je blijft aansprakelijk.

En wat met sociale media, preventie- en diagnose-apps? Daar ben je absoluut gebonden aan je beroepsgeheim. Wees altijd voorzichtig. Je bent vrij om apps zoals telemonitoring en fitnesstrackers te gebruiken, maar bij een fout blijf je volledig aansprakelijk. Wil je een app als medisch hulpmiddel gebruiken? Kijk dan altijd of ze een CE-markering heeft.

Publiceer op Facebook of in blogs nooit foto’s van je werkplek waarop patiënten te zien zijn. Je mag patiënten ook nooit als vriend aanvaarden. Ook in je communicatie met familie en vrienden via bijvoorbeeld Whatsapp ben je gebonden aan je beroepsgeheim.

Download de presentaties

Meer weten? Graag persoonlijk advies?

Maak kennis met KBC Mediservice

Vul je gegevens in
Geef aan wanneer je tijd hebt voor een gesprek
Een contactpersoon belt je op om een afspraak vast te leggen

Hoe start ik mijn eigen praktijk als huisarts?

Starten als zelfstandig arts of je eigen praktijk openen? Daar komen heel wat administratieve zaken bij kijken. Hier vind je een handig overzicht van de verschillende stappen die je zult moeten ondernemen. Succes!
Hoe start ik mijn eigen praktijk als huisarts?

Hoe start ik als zelfstandig apotheker?

Zelfstandig apotheker worden? Daar komt best wat bij kijken. Ontdek welke administratieve zaken je eerst in orde brengt en ga vlot van start!
Hoe start ik als zelfstandig apotheker?