Blog: Samen Ouder: ‘ondernemen in de zorg’ in de praktijk

Blog: Samen Ouder: ‘ondernemen in de zorg’ in de praktijk

“Het was de relatiebeheerder die ons contacteerde toen Samen Ouder nog in de steigers stond”, begint Geert Vercauteren zijn verhaal. Hij is gedelegeerd bestuurder van vzw Samen Ouder, een groepering van 4 woonzorgcentra in Sint-Niklaas en Beveren. Ze bundelen hun krachten om hun zorgverlening én hun facilitaire en administratieve diensten te professionaliseren.

“Volledig op maat van onze organisatie”

Geert Vercauteren: “De relatiebeheerder stelde KBC voor en luisterde naar ons verhaal, onze plannen en onze zoektocht naar een identiteit. Via schaalvergroting willen we sterker presteren. Met de juiste rekeningen, kredieten, verzekeringen en liquiditeitenbeheer speelde hij daar goed op in. Ook nu weet hij nog altijd 100% waarmee we bezig zijn en waar we naartoe willen. Zodra hij merkt dat iets niet werkt, stelt hij alternatieven voor. Dat bewijst dat KBC zijn klanten heel persoonlijk benadert en aandacht heeft voor het ‘op maat’ aanleveren van producten en diensten.”

“KBC kent de sociale sector door en door”

“Ik stel enorm op prijs dat die persoonlijke toets er ook nu nog is. Bedrijven durven hun aanpak weleens veranderen zodra een klant ‘binnen’ is. Onze relatiebeheerder weet duidelijk wat een zorgonderneming is. We hebben regelmatig contact met elkaar. Hij geeft ons af en toe tips over ontwikkelingen die Samen Ouder nog sterker zouden kunnen maken.”

information-expr-quote--glyph
“De relatiebeheerders Social profit van KBC weten wat er in de zorgsector speelt en gebeurt. Ze volgen de ontwikkelingen op, begrijpen in welke context we werken.”

Geert Vercauteren – gedelegeerd bestuurder vzw Samen Ouder

Van zorgaanbieder naar zorgondernemer

“Ouderen verblijven tegenwoordig minder lang in een woonzorgcentrum. De meesten willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Ook wij vinden dat heel belangrijk. De stap naar residentiële zorg wordt zo lang mogelijk uitgesteld. Daarom moeten woonzorgcentra anders denken dan vroeger. We zoeken continu naar manieren om wooncomfort en zorgkwaliteit te verbeteren en te maximaliseren. Zo brengen bewoners hun meestal laatste levensperiode door in een warme, huiselijke omgeving, omringd met goede zorg .”

information-expr-quote--glyph
“In de ouderenzorg is Samen Ouder een professionele partner die warme contacten onderhoudt met zijn bank.”

Harry Bleyens - relatiebeheerder Social Profit

De toekomst: nieuwe vormen van zorgverlening

“We evolueren ook van klassieke woonzorgcentra naar alternatieve opvang en nieuwe vormen van residentiële opvang. We moeten nadenken over concrete oplossingen die ouderen helpen en stimuleren om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Anderzijds moeten we waar nodig ook alternatieven aanbieden. Woonzorgcentra moeten naar buiten komen, naar de mensen toe gaan en mee voor eerstelijnszorg instaan. Zorgoverschrijdend samenwerken met partners in bijvoorbeeld de thuiszorg en de gehandicaptenzorg heeft alleen maar voordelen. Zo kun je de toestand van ouderen opvolgen en met thuisservice proactief op hun veranderende situatie inspelen. En als het nodig is later ook met een aangepast woonverblijf.”

De kracht van het netwerk

Samen Ouder brengt dat al voor een stuk in de praktijk. Samen met andere zorginstellingen richtte de groep het zorgnetwerk Abram op. De 4 woonzorgcentra werken samen met het regionale ziekenhuis AZ Nikolaas, jeugdzorgorganisaties Spoor 56 en Lia en de vzw Bijs, een warme thuis voor kinderen met een beperking. Abram is de spreekbuis van de 5 zorgorganisaties voor contacten met de overheid. Binnen het zorgnetwerk delen de organisaties hun juridische kennis en bundelen ze hun krachten om als één sterke speler hun zorg, personeelsbeleid en algemene dienstverlening te verbeteren.

Wat is e-volmachtenbeheer

De volmachten voor de rekeningen van je organisatie beheren? Met e-Volmachtbeheer doe je dat volledig online. Snel, gemakkelijk en veilig.
Wat is e-volmachtenbeheer

Blog: De Kade: creatief zijn in sociaal ondernemen

Een zorgorganisatie beheren als een onderneming? Niet vanzelfsprekend. Vzw De Kade in Brugge pakt dat creatief aan. KBC helpt hen daarbij.
Blog: De Kade: creatief zijn in sociaal ondernemen

Blog: Wegdromen van een eigen zaak: De Vierde Wand

Bart en Geertje dromen er al jaren van om een eigen woonzorgcentrum te bouwen. Eind 2012 openen ze De Vierde Wand. Bijna meteen zijn alle kamers volzet. Ontdek hoe ze hun droom waarmaakten.
Blog: Wegdromen van een eigen zaak: De Vierde Wand