Bij KBC vinden we het belangrijk om lokaal ondernemerschap te ondersteunen en te stimuleren. We zijn daarom fan
van het UNIZO-concept Winkelhier. Deze maand botsten we op deze LinkedInpost van Trees De Bruyne, oprichter van het online verrassingsplatform Riditti. Omdat haar bericht ons aan het denken zette, vroegen we haar of ze ons er meer over wilde vertellen.

Waarom schreef je op LinkedIn een post over lokaal ondernemen?

“Ik ben een bakkersdochter uit Kortrijk en kreeg ondernemen al met de paplepel ingegeven. Jammer genoeg ken ik bijna geen enkele bakker die zijn pensioenleeftijd haalt. Het is keihard werken, een zeer ongezonde stiel. Maar ik heb er wel respect voor lokale ondernemers aan overgehouden.”
“Toen we met Riditti van start gingen, had mijn businesspartner Hilde Pollet nog een eigen bloemenzaak. En ik die dacht dat bakkers het zwaar hadden! Florist zijn is minstens even zwaar, je moet eigenlijk een beetje gek zijn om het nog te willen doen (lacht). Met Riditti hebben we resoluut gekozen om ons netwerk uit te bouwen met lokale floristen. Zo kunnen we lokale ondernemers mee promoten en in de verf te zetten.”
“Ondertussen hebben we een netwerk van meer dan dertig topfloristen die instaan voor de perfecte levering en service. Samen met hen maken we van een boeket bloemen weer een magische verrassing voor onze klanten. En omdat we volledig lokaal werken, houden we onze ecologische voetafdruk klein. Dat maatschappelijke aspect maakt ons nog meer vastberaden om door te gaan.”
“Lokale handelaars zijn het kloppend hart van onze maatschappij”
Trees De Bruyne, Riditti
Is een concept zoals ‘Winkelhier’ van UNIZO echt nodig?
“Absoluut. Lokale winkels hebben een belangrijke sociale functie. Je komt er je buren tegen, ze gaan de vereenzaming in onze maatschappij tegen. Wist je dat een mens kan sterven als hij geen sociaal contact heeft? Lokaal kopen is dus veel meer dan ‘lokaal’ kopen. Lokale handelaars zijn het kloppend hart van onze maatschappij. Onze dorpen en steden verarmen als lokale winkels sluiten. Ze worden dode plekken, hun ziel verdwijnt.”
Koop je zelf altijd bewust bij ondernemers van hier?
“Een tijdje geleden had ik een kabeltje nodig voor mijn computer. En dringend, want ik moest een presentatie gaan geven voor Riditti. Het was zaterdag. “Dat moet wel lukken”, dacht ik. Vier uur en vier lokale elektrozaken later heb ik het opgegeven. Een online shop – waarvan we de naam niet gaan noemen – kon het kabeltje de volgende dag leveren, ook al was het zondag. “Eureka”, dacht ik. Maar de dag erna was er niets geleverd. Ik vond wel een briefje in de bus: de koerier had zogenaamd aangebeld maar er was niemand thuis.”
“De maandag nadien stonden we paraat. Briefje aan de voordeur voor het geval dat, de bel tien keer geprobeerd. Maar ook die dag vonden we alleen een briefje in de bus. Wat blijkt? Ik woon nogal afgelegen en voor één koerierdienst – waarvan ik de naam ook niet ga noemen – is aanbellen zo goed als onmogelijk. De koeriers hebben amper tijd om uit te stappen. Iemand moest die wantoestanden eens onder de loep nemen. Dat is echte slavernij. Uiteindelijk werd het kabeltje de volgende dag geleverd. Te laat natuurlijk. Zo veel verloren moeite en kilometers voor een aankoop van amper 7 euro.”
Heb jij een gouden tip voor ‘lokale’ ondernemers?
“Ik denk dat lokale ondernemers meer moeten samenwerken en kennis moeten delen. Zo kunnen ze elkaar ondersteunen en nog professioneler worden. Een promocampagne met alle winkels in de buurt kost minder dan in je eentje. Samen een website maken, kosten delen ... je moet als één team kunnen wegen op de lokale politiek als je gehoord wil worden. Mobiliteit, wegenwerken, ruimtelijke ordening: ik zag het met lede ogen aan in ons dorp. De lokale kruidenier sloot de deuren. De andere winkels errond volgden snel. Als ‘solo’-ondernemer sta je nergens meer. Dus hoe je het ook draait of keert: je moet samenwerken. United we stand.”