Bar Terroit Grapes
Bar Terroit Grapes

Blog: Wegdromen van een eigen zaak: Sophie’s wijnbar

Benieuwd hoe andere ondernemers een eigen zaak runnen? Lees hier de ervaringen van Sophie bij het oprichten van haar eigen wijnbar.

Blog: Wegdromen van een eigen zaak: Sophie’s wijnbar

Benieuwd hoe andere ondernemers een eigen zaak runnen? Lees hier de ervaringen van Sophie bij het oprichten van haar eigen wijnbar.

Sophie Huysentruyt droomde al een tijdje van haar eigen wijnbar. Naar het voorbeeld van de gekende Tupperware-avonden organiseerde ze thuis af en toe wijndegustaties. Ze deed dat in bijberoep in combinatie met een kantoorbaan bij een bouwbedrijf. Maar Sophie’s passie voor wijn bleef groeien. Tijd dus om grotere plannen te maken.

Sophie’s droom: een eigen wijnbar

Sophie Huysentruyt
Sophie Huysentruyt, Bar Terroir

Toen er een pand in het centrum van Aalst leeg kwam te staan, greep Sophie haar kans. Samen met haar man Carmo besloot ze het pand te huren en klaar te stomen voor een nieuw bestaan: een heuse wijnbar.

Ze staken de hoofden bij elkaar en bedachten een unieke naam voor hun uniek concept.  ‘Bar Terroir’, wat 'Bar van Herkomst' betekent of 'Bar van de Streek'. Een gloednieuwe wijnbar werd in het leven geroepen en Sophie sloeg de handen in elkaar. Dit was het begin van een droom die ze al een lange tijd waar had willen maken.

 

 

Maar … hoe begin je daaraan?

Alles start met een goed en haalbaar financieel plan. Om te weten te komen wat een realistische verkoopprijs is, ging Sophie haar licht opsteken bij soortgelijke zaken. Want ook een goed glas wijn moet betaalbaar blijven, vindt Sophie.

Sophie legde een bedrag vast als ‘winstmarge’, ongeacht de inkoopprijs van de wijn. Dat bedrag blijft dus hetzelfde voor een duurdere of een goedkopere wijn. Om te kijken of de zaak leefbaar zou zijn, zette ze de verwachte inkomsten en alle mogelijke kosten op een rijtje, inclusief een kostenraming voor de herinrichting van het pand. Zo kwam ze tot een financieel plan waarmee ze naar de bank stapte voor inlichtingen over een krediet. 

Krediet aanvragen en aan de slag!

Bij KBC kwam ze terecht bij relatiebeheerder Bart Fahy van het kantoor Aalst Ter Linden. Bart en Sophie doorliepen samen het financieel plan en bekeken de mogelijkheden. Dankzij haar familie, die financieel een handje toestak, hoefde Sophie geen investeringskrediet af te sluiten.

information-expr-quote--glyph
Sophie’s financieel plan was tot in de puntjes uitgewerkt. Een realistisch ingeschatte omzet en een correct inzicht van alle mogelijke kosten. Dat is de juiste aanpak.

Bart Fahy, relatiebeheerder Lokale Ondernemers en Vrije Beroepen - KBC Aalst Ter Linden

Bar Terroir

Bart Fahy: “Sophie’s financieel plan was bijzonder goed uitgewerkt. Ze ging uit van een realistisch ingeschatte omzet en week daar niet van af. Alle mogelijke kosten waren ingecalculeerd. Dat is de juiste aanpak. Bij startende zelfstandigen zien we, jammer genoeg, ook soms het omgekeerde gebeuren: de verwachte omzet wordt te optimistisch ingeschat. Of men past het bedrag bij wanneer blijkt dat de kosten toch hoger liggen dan eerst gedacht. Het financieel plan is dan te rooskleurig. Als adviseur moeten we dan eerlijk zijn en aan de klant vragen om een nieuw en realistisch plan op te maken. Want dat is écht een must wil je een mooie toekomst als zelfstandige tegemoetgaan.”

Een kaskrediet was de perfecte oplossing voor het aankopen van de nodige voorraad. Dat kaskrediet wordt stelselmatig aangevuld naarmate de wijn verkocht wordt. Daarmee kon Sophie aan de slag.

En dat deed ze niet alleen

information-expr-quote--glyph
Het is belangrijk dat je partner volledig achter je staat als je een eigen zaak wilt uitbouwen. Carmo helpt me overal waar hij kan.

Sophie Huysentruyt - Bar Terroir

Sophie huysentruyt

Sophie’s man Carmo heeft een vaste job als Health & Safety Officer bij Brussels Airport. Toen Sophie's plannen om een wijnbar te openen concreet werden, besloot Carmo om 4/5e te gaan werken.

“Het is belangrijk dat je partner volledig achter je staat als je een eigen zaak wilt uitbouwen”, vertelt Sophie. “Carmo helpt me overal waar hij kan. Zo haalt hij bijvoorbeeld de bestellingen op bij de verschillende wijnhuizen, want we verkopen ook wijn apart van de wijnbar.” "Een partner die je helpt bij je zaak doet wonderen, met twee gaat alles een stuk makkelijker en die helpende hand kan ik af en toe zeker gebruiken" aldus Sophie.

Reclame en netwerking

Verder gelooft Sophie heel sterk in samenwerking met andere ondernemers. Ze heeft heel goede contacten met enkele restaurants in de buurt. Dat is handig zowel voor de verkoop van haar wijnen als voor doorverwijzingen wanneer mensen vragen naar een leuke bar in de buurt. Op haar beurt verwijst Sophie haar klanten, na hun aperitiefje in Bar Terroir, ook door naar die restaurants. Een heel fijne en productieve win-winsituatie dus.

Meer ervaringen lezen?

Voor meer ervaringen van ondernemers, neem een kijkje op onze blogpagina. Of wil je meer weten over Sophie en Bar Terroir? Neem dan een kijkje op haar Facebook pagina of bezoek haar website: www.bar-terroir.be

Hoe profileer ik me het best op de markt?

Tom Hudders
Om te weten hoe je het best een onderneming profileert op de markt, moet je jezelf vooral veel vragen stellen. Neem er de tijd voor, want het vormt de basis van hoe je in de toekomst het bedrijf verder uitbouwt. Als je op dergelijke vragen een antwoord hebt, zul je veel sneller beslissingen kunnen nemen.
Hoe profileer ik me het best op de markt?

Starten met ondernemen als zelfstandig student

Evelyne Verhovert
Heel wat onderwijsinstellingen hebben interessante steunmaatregelen om je hierin te begeleiden.
Starten met ondernemen als zelfstandig student

Waar en hoe moet ik me inschrijven als zelfstandige?

Als ondernemer moet je je inschrijven bij een erkend ondernemingsloket. Met je ondernemingsnummer kun je diensten en/of producten verkopen en dus handel drijven.
Waar en hoe moet ik me inschrijven als zelfstandige?

Hoe kan ik mijn bedrijfsuitrusting financieren?

Je start een onderneming en moet bedrijfsuitrusting aankopen? Of misschien ben je al in volle groei en heb je bijkomend bedrijfsmateriaal nodig? In welke fase je bedrijf zich ook bevindt, vroeg of laat heb je financiering nodig.
Hoe kan ik mijn bedrijfsuitrusting financieren?