Blog: Van vader op zoon

Enkele maanden geleden zette hij uiteindelijk de grote stap: Wouter nam de helft van het middelgrote melkveebedrijf van zijn vader over.

Blog: Van vader op zoon

Enkele maanden geleden zette hij uiteindelijk de grote stap: Wouter nam de helft van het middelgrote melkveebedrijf van zijn vader over.

Wouter Desmet (24) groeide op in Kruishoutem, waar hij op zijn fietsje door het landbouwbedrijf van zijn vader croste. Als kleuter was Wouter al gefascineerd door de dieren op de boerderij. Het stond dan ook in de sterren geschreven dat hij zijn vader zou opvolgen als melkveehouder. Enkele maanden geleden zette hij uiteindelijk de grote stap: Wouter nam de helft van het middelgrote melkveebedrijf van zijn vader over.

Hoe kan het bedrijf blijven voortbestaan?

Toen Wouters vader zei dat hij het niet zag zitten om alles in handen te houden tot aan zijn pensioen, begonnen vader en zoon te praten over de toekomst van het bedrijf. Hoe kan het bedrijf blijven voortbestaan? Wie zal het groeiende bedrijf in ere houden en er zorg voor dragen? Al snel bleek dat vader Desmet niet ver hoefde te zoeken …

Maar … hoe pak je dat als ‘zoon van’ precies aan?

Bedrijf overnemen vader op zoon

Wouter werkte in zijn jeugdjaren al op de boerderij van zijn vader, als zelfstandig helper (linken naar artikel ‘zelfstandige helpers’). Hij zag het wel zitten om zichzelf voortaan ‘boer’ te kunnen noemen en nam de beslissing om samen met zijn vader het bedrijf te runnen.

Wouter en zijn vader stapten naar KBC om advies te vragen. Daarnaast konden ze ook terecht bij SBB en bij een externe consultant voor tips en goede raad. Alle adviezen over de juridische vorm van het bedrijf wezen in dezelfde richting: een ‘samenuitbating’ in de vorm van een maatschap zonder rechtspersoonlijkheid. Dit bleek de soepelste vorm vanuit het oogpunt van de successie. Er is immers nog een broer die niet in het bedrijf zit en vader Desmet wil zijn zonen gelijk behandelen.

Als werken een passie is …

Bedrijf overnemen vader op zoon

Wouter werkt zeven dagen op zeven en gaat nooit met vakantie. Dat hoeft niet voor hem want hij werkt graag op de boerderij. Samen met zijn vader verzorgt hij de dieren, melkt en voedert hij de koeien en maakt hij de stallen schoon. Vader zorgt voor de administratie en daar is Wouter erg blij om. “Mijn vader houdt me op de hoogte van de financiën en de actualiteit. Ik ben veel liever in de stallen bezig dan me te verdiepen in nieuwigheden in onze sector. Gelukkig is mijn vader daar dus wél heel erg mee bezig”, vertelt Wouter. Het bedrijf telt vandaag 135 runderen waarvan er 75 koeien melk geven, en produceert 620.000 liter melk per jaar. Da’s niet niets.

In de landbouw zijn er meer stoppers dan starters

“Er zijn niet zo erg veel nieuwe starters in de landbouwsector”, zegt Wouter. “Dat komt onder meer door de regelgeving die alsmaar strenger wordt, zoals de milieuregels in het kader van de zogenaamde ‘speciale beschermingszones’. Veel landbouwers zien de daarmee gepaard gaande investeringen niet zitten en stoppen ermee”. Het bedrijf van vader en zoon Desmet valt gelukkig buiten die zones, maar ze zijn zich er wel van bewust dat je in de landbouw altijd veel moet investeren als je het bedrijf wil voortzetten. 

Meer ervaringen lezen?

Voor meer ervaringen van ondernemers, neem een kijkje op onze blogpagina

Hoe formuleer je een overnamecontract?

Het opstellen van een overnamecontract is voor heel wat starters die een zaak willen overnemen geen gemakkelijke opgave. Wat moet er precies in? Een overnamecontract bevat alle elementen die een normaal contract ook heeft, maar daarnaast ook enkele specifieke regelingen zoals het earn-outprincipe.
Hoe formuleer je een overnamecontract?

Hoeveel is mijn bedrijf waard?

Hoe bepaal je als ondernemer de waarde van je handelszaak? De verschillende waarderingsmethodes en zoveel meer ontdek je hier. 
Hoeveel is mijn bedrijf waard?

Waar vind ik juridische, fiscale en financiële informatie over een overname?

Je wilt een zaak overnemen, maar zit nog met een heleboel vragen? Dat is niet meer dan normaal. Gelukkig sta je er niet alleen voor. KBC biedt (startende) ondernemers de kans om gratis een beroep te doen op een uitgebreid netwerk van juridische, financiële en fiscale experts. Met hun ervaring en knowhow kunnen zij je advies op jouw maat verlenen. Zo start je correct én met het nodige zelfvertrouwen aan het overnameproces.
Waar vind ik juridische, fiscale en financiële informatie over een overname?

Een bestaand bedrijf overnemen: hoe begin ik?

  • Welke overnamestructuur kiezen?
  • Wat met de schulden en het personeel?
  • Volg het stappenplan voor een vliegende start
     
Een bestaand bedrijf overnemen: hoe begin ik?