Een onderneming starten tussen 40 en 50 is een boeiende uitdaging

Een onderneming starten tussen 40 en 50 is een boeiende uitdaging

Gepubliceerd op 4 juni 2018 

Er bestaan heel wat misverstanden over beginnende ondernemers. De meeste mensen denken dan aan hippe twintigers, met een nodige portie zin voor avontuur en vooral bakken lef. Wat onbezonnen zelfs, want anders zouden ze er niet aan beginnen. Het is een cliché dat we aan de hand van enkele cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSVZ) graag weerleggen.

Een onderneming starten tussen 40 en 50 is een boeiende uitdaging
  • Een onderneming starten en zelfstandige worden spreekt de jongste jaren steeds sterker tot de verbeelding van 40- en 50-plussers. Momenteel is zelfs ruim 14% van de starters ouder dan 50 jaar. Daarbovenop is nog eens 12% van de startende zelfstandigen in bijberoep ook 50-plusser.
  • Het aantal startende 50-plussers nam de jongste vijf jaar zelfs toe met 30% en in diezelfde periode verdubbelde zelfs het aantal gepensioneerden dat nog een onderneming opstart.

Ondernemen is dus al lang geen zaak meer van jonge mensen alleen. Veel oudere personen geven zelfs steeds vaker een succesvolle loopbaan op om zelfstandige te worden. Stress, werkdruk en het verlangen om zelf ‘baas’ te zijn, zijn enkele van de belangrijkste redenen. En het feit dat er bij het opstarten van een onderneming heel wat komt kijken, schrikt hen duidelijk niet af.

Li Vandamme: een jonge starter aan het woord

We spraken met Li Vandamme die in 2012, na een succesrijke loopbaan als market product manager bij Bakery Vandemoortele, in hartje Brugge een eigen koffiebar opstartte. Haar zaak ‘Li O Lait’ ontdekt u in de Dweersstraat en ze put er na vijf jaar nog altijd veel voldoening uit. Haar partner, tv-nieuwsanker Lieven Verstraete, is heel blij dat ze die stap aandurfde en springt, als hij vrij is, graag bij in de zaak. Naast koffie kunt u in Li O Lait ook genieten van thee, ice-tea, sapjes, artisanale biertjes, een ontbijtje met bagels of een lunch met quiche.

U legde een opmerkelijk parcours af. U studeerde af in het hoger toegepast kunstonderwijs, werkte voor enkele bedrijven en maakte dan de overstap naar een eigen zaak, een koffiebar.

Li Vandamme: “Na mijn studies kon ik snel aan de slag bij het toenmalige Superclub/Philips. Ik werkte er 8 jaar en had er een ruim takenpakket, o.a. winkelinrichting. Daarna verzorgde ik als manager de communicatie voor Vandemoortele Bakery gedurende een tiental jaren. Ik lanceerde er o.a. de K3-donut. Mijn kinderen werden inmiddels groter en ik stelde vast dat er geen quality time meer overbleef voor hen. Tijdens een reis in Polen maakte ik in Krakau kennis met het concept van koffie- en theebars. Het sprak me meteen aan én vermits ik een creatieve muis ben, steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen, was de beslissing snel genomen. We schrijven 2012. Ik werd op rijpere leeftijd een jonge startende ondernemer en dan nog in de horeca, sowieso een zware sector. Alleen, ik was niet zo jong en hip meer als wat de meesten zich voorstellen van jonge starters. Een misvatting bij veel mensen, die me wel eens ergert. Ik zou het daarom liever hebben over jong in ondernemen in plaats van jonge starters of jonge ondernemers.”

Had u die overstap goed ingeschat, want bij ondernemen komt heel wat kijken?

Li: “Ja en dat was toch wel even wennen. Er komt heel veel op je af waar je rekening moet mee houden. Eerst en vooral moesten we een geschikt – en betaalbaar – pand vinden. Uiteindelijk viel de keuze op de voormalige woon- en werkplaats van de in Brugge bekende kunstschilder Roger Gobron. Het was wel even schrikken, er moest uiteraard meteen huur betaald worden en de zaak was nog lang niet open. Als je in loondienst bent, zit je comfortabel en besef je dergelijke zaken niet. Verder kwam er heel veel papierwerk bij kijken om de zaak administratief rond te krijgen. En er was de keuze van de producten, een bedrijfsplan opstellen, een goede boekhouder vinden, enz. Ik moest me ook omscholen tot barista en er stelden zich nog duizend-en-één probleempjes. Gelukkig kun je, als je een beetje creatief bent, terugvallen op veel overheidsinstanties. Als starter krijg je ook veel hulp van de bank, die je met raad en daad bijstaat om het financiële plaatje te doen kloppen én je adviseert, zodat de risico’s die je neemt binnen de perken blijven. Mijn krediet was snel rond. Als je een oudere ‘jonge starter’ bent, besef je ook beter waaraan je begint en ben je je beter bewust van de risico’s en verantwoordelijkheid die je draagt. Zeker als je met personeel werkt. Ik heb één personeelslid. Als die persoon al eens ziek is, wat kan gebeuren, heeft dat een veel grotere impact dan in een groot bedrijf, waar meteen iemand klaarstaat voor vervanging. De wetgeving maakt het echter voor kleine bedrijfjes niet gemakkelijk om dergelijk probleem op te vangen. En zo zijn er nog vele zaken waarmee je – vaak onverwacht – geconfronteerd wordt.”

Toch bent u best een tevreden ondernemer?

Li: “Toch en ondanks het feit dat het niet altijd eenvoudig is om hier in Brugge een koffiebar te runnen. Het is géén studentenstad bijvoorbeeld, er zijn nog koffiebars zij het dan in een andere vorm. Het gaat om kleine bedragen die je verdient, dus moet je wel degelijk heel wat klanten hebben. En na de aanslagen in Brussel bleven de toeristen helemaal weg. Dat was best een moeilijke periode. Maar, ondanks dat alles ben ik blij dat ik die stap heb gezet. De vrijheid die ik geniet als zelfstandige ondernemer is onbetaalbaar én wat voor mij nog belangrijker was: de beschikbaarheid voor mijn kroost, ook al zijn de kinderen nu ouder. Bovendien was het hartverwarmend dat ik als startende ondernemer een beroep kon doen op verschillende (financiële) steunmaatregelen, deskundig advies, subsidies tot zelfs individuele begeleiding.”

Meer info

Meer over Li O Lait leest u op liolait.be.

Meer info voor jonge starters: