Vanaf 1 juli moet je als land- of tuinbouwer naast cashbetalingen ook de mogelijkheid tot elektronisch betalen aanbieden. De wetgever trekt daarmee de kaart van meer betaalgemak, zowel voor de klant als voor jou als verkoper. In één klap wil ze zo ook het risico op fiscale fraude indijken.
Jan Leyten, economist Agro bij KBC: “Land- en tuinbouwers die aan thuisverkoop doen, bijvoorbeeld in hun hoevewinkel of ijssalon, moeten de nieuwe wet zeker in acht nemen. Sommigen onder hen aanvaarden nu enkel cash, maar dat zal dus moeten veranderen. Je doet er goed aan om dit zo snel mogelijk in orde te brengen. Afhankelijk van de opstartperiode en het soort online betalingsmiddel moet je rekening houden met langere wachttijden.”
“De korte keten is al een tijd in opmars in Vlaanderen. Vandaag zorgen ruim 3000 bedrijven of 15 % van de landbouwers zelf voor hun afzet aan de klant. Dit gaat over een heel brede waaier van land- en tuinbouwproducten: zuivel, vlees, eieren, groente en fruit, planten, …
Wat moet je doen?
Je moet minstens 1 elektronische betaalmogelijkheid voorzien, maar je bent dus niet verplicht om te investeren in verschillende elektronische betaalmiddelen. Je kunt bijvoorbeeld heel eenvoudig mobiele betaaloplossingen aanbieden, zodat je klanten met hun smartphone kunnen betalen (Payconiq, Bancontact).
Wil je je klanten de mogelijkheid bieden om te betalen met de kaart, dan heb je een betaalterminal nodig. Belangrijk: deze verplichting geldt niet voor verkoop via onbemande automaten.
Jan Leyten: “Het argument dat je als verkoper hoge extra kosten betaalt bij elektronische betalingen, is achterhaald. De transactiekosten zijn de voorbije jaren fors gedaald en ook de basisabonnementen zijn goedkoper. Je moet zeker niet bezorgd zijn over eventuele financiële nadelen.”
Wat moet je weten?
- Je klant moet altijd elektronisch kunnen betalen, zowel in je winkel als op een markt of beurs.
- Je mag geen extra kosten aanrekenen voor het gebruik van een elektronisch betaalmiddel.
- Het is alleen verplicht als je klant zelf, in levende lijve, betaalt. Een onbemande automaat die enkel betalingen in cash aanvaardt, mag blijven staan.
- Je klant moet altijd nog cash kunnen blijven betalen.
- Het gaat hier over betalingen van particuliere klanten. Betalingen tussen twee ondernemingen worden geregeld via een andere wetgeving.