Blog: De Kade: creatief zijn in sociaal ondernemen

Blog: De Kade: creatief zijn in sociaal ondernemen

Kinderen, jongeren en volwassenen met autisme, een gezichts-, gehoor- of spraakbeperking of een leer-, gedrags-, ontwikkelings- of emotionele stoornis. In Brugge krijgen meer dan 3.000 van hen hulp, onderwijs en begeleiding van vzw De Kade. De meer dan 1.000 medewerkers van De Kade geven elke dag opnieuw het beste van zichzelf. Sociaal ondernemen? Dat staat voor de vzw gelijk aan creatief zijn. En dat loont.

Van school naar groep

Vzw De Kade evolueert continu. Wat in 1836 begon als een school voor kinderen met visuele en auditieve beperkingen, groeide uit tot een groep van 7 organisaties actief in onderwijs, begeleiding en revalidatie. Groepsdirecteur Alain Nauwelaerts: “Als grote groep moet je altijd een perfect zicht op je betalingen en bankzaken hebben. Dankzij KBC-Online for Business heb ik dat altijd en overal. Onze administratie verloopt een stuk efficiënter.”

information-expr-quote--glyph
KBC weet hoe vzw’s werken en kent de sociale sector met zijn specifieke ontwikkelingen en subsidiemaatregelen als zijn broekzak. Dat is voor ons een enorme meerwaarde.

Alain Nauwelaerts – groepsdirecteur vzw De Kade

Afgestemd op vzw en sector

“Voor kredieten is onze relatiebeheerder Dirk Standaert onze steun en toeverlaat. Onze sector evolueert constant, en de subsidiewetgeving is heel specifiek. Toch is hij volledig met alles mee. Dat is voor ons belangrijk. Zo moeten we niet altijd uitleggen waarom we om bepaalde zaken vragen. Hij weet ook heel goed wat het betekent een vzw te zijn. Voor beleggingen bijvoorbeeld werkt hij met de beleggingsspecialisten van de bank aangepaste voorstellen uit die daarmee rekening houden.

Elkaar vertrouwen

“Het werkt ook omgekeerd. KBC weet dat De Kade een betrouwbare partner is en dat we onze engagementen nakomen. Het is een wisselwerking: KBC kent ons goed, wij kennen KBC goed. We bellen of mailen elkaar regelmatig. We vertrouwen elkaar volledig. Dat is de basis van onze samenwerking. Ik weet dat we als groep altijd het juiste advies krijgen.”

information-expr-quote--glyph
In alle domeinen waarin De Kade actief is, verandert de wetgeving voortdurend. Het is knap hoe de vzw daarop proactief inspeelt.

Dirk Standaert - relatiebeheerder social profit Vlaanderen

Weet waarvoor en hoe je verzekerd bent

Ook voor verzekeringen werkt De Kade samen met KBC. Alain Nauwelaerts: “Onze KBC-verzekeringsagent is heel proactief. Hij voorziet wat er aankomt en laat ons weten waaraan we moeten denken. En dat is nodig, want de laatste jaren zie je door de bomen het bos niet meer. Je hebt voor alles en nog wat een verzekering nodig, die je ook nog eens op je eigen situatie moet afstemmen. Je vindt alles online, maar om dat perfect te stroomlijnen kun je niet zonder persoonlijk advies.”

Verzekeringspakket op maat

“Zelfs voor de wettelijk verplichte verzekeringen zoals de arbeidsongevallenverzekering is het juiste advies enorm belangrijk. Voor De Kade is ook een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering onontbeerlijk. We krijgen regelmatig te maken met schadegevallen. Dat hoort nu eenmaal bij de doelgroep waarmee we werken. Onze verzekeringsagent heeft dan ook een niet te onderschatten rol. KBC begeleidt ons heel menselijk en geëngageerd. Dat stel ik enorm op prijs. En als bestuurder van een vzw kun je ook aansprakelijk gesteld worden voor fouten. Onze verzekeringsagent wees me daarop. We sloten dus ook een verzekering bestuurdersaansprakelijkheid.”

information-expr-quote--glyph
Projecten zoals Zelfstandig Wonen, Begeleid Werken en Vakantiewijzer bewijzen de creativiteit van De Kade. Daarmee geeft de organisatie sociaal ondernemen een heel nieuwe invulling.

Stefaan Fonteyne - KBC verzekeringsagent

Zorgsector: constant in beweging 

Enkele voorbeelden van de ontwikkelingen die De Kade moet volgen? Het M-decreet in het onderwijs verandert de werking van scholen in het buitengewoon onderwijs en doet verschillende scholen bestuurlijk samenvloeien. Ook ambulante revalidatiecentra krijgen nieuwe wetgeving te verwerken. En het decreet over de persoonsvolgende financiering geeft financiële hulp rechtstreeks aan mensen met een beperking, niet meer aan de zorginstellingen. Het schudt de hele zorgsector grondig door elkaar. 

Zorginstellingen: constant aanpassen

Hoe De Kade daarop inspeelt? “We herbekijken de organisatie en passen onze investeringsplannen en informaticatoepassingen aan. Daarbij willen we onze cliënten, hun netwerk en onze medewerkers de kwaliteit blijven geven die ze gewoon zijn. We zijn ook aanwezig op verschillende fora. Zo zijn we onmiddellijk op de hoogte als er iets verandert. Het is niet omdat je al meer dan 175 jaar bestaat dat je altijd op dezelfde manier kunt blijven werken. Een creatieve invulling is de oplossing.”

Blog: Wegdromen van een eigen zaak: De Vierde Wand

Bart en Geertje dromen er al jaren van om een eigen woonzorgcentrum te bouwen. Eind 2012 openen ze De Vierde Wand. Bijna meteen zijn alle kamers volzet. Ontdek hoe ze hun droom waarmaakten.
Blog: Wegdromen van een eigen zaak: De Vierde Wand

Blog: Samen Ouder: 'ondernemen in de zorg' in de praktijk

Samen Ouder is een samenwerkingsverband van 4 woonzorgcentra. Hun visie? Ook ouderenzorg is ondernemen: samenwerken, vooruit kijken en nieuwe oplossingen zoeken.
Blog: Samen Ouder: 'ondernemen in de zorg' in de praktijk

Wat is e-volmachtenbeheer

De volmachten voor de rekeningen van je organisatie beheren? Met e-Volmachtbeheer doe je dat volledig online. Snel, gemakkelijk en veilig.
Wat is e-volmachtenbeheer