Wanneer is het tijd om te investeren?

Wanneer is het tijd om te investeren?

Hét ideale aankoop- of instapmoment timen is bijzonder moeilijk. Op elk moment kunnen zich serieuze schommelingen op de financiële markten voordoen, en die hebben een impact op de waarde van je beleggingen.

Maar vormen die schommelingen dan zo’n groot risico dat je beter helemaal niet belegt?

We kijken hieronder naar de prestaties van aandelen in 3 verschillende indexen tijdens de voorbije 25 jaar. In dit voorbeeld bespreken we alleen aandelen, omdat die gemiddeld het meeste schommelen én het meeste invloed hebben op je rendement. Maar als belegger heb je de keuze uit een waaier aan verschillende beleggingsvormen.

Beleggen is niet voor niets maatwerk: je zoekt een evenwicht tussen het rendement dat je voor ogen hebt en beleggingen die binnen je comfortzone liggen. Start je met beleggen? Houd dan ook een bedrag opzij op je spaarrekening als buffer. Zo kun je onvoorziene uitgaven het hoofd bieden, zonder je beleggingen aan te spreken.

Uitgelicht: wat brachten de beurzen op de voorbije 25 jaar?

Er zijn meer goede beursjaren dan slechte beursjaren.

Kijk je naar de rendementen* van een aantal beurzen, dan merk je dat er veel meer goede beursjaren zijn dan slechte. Zo leverde de BEL 20 in 16 van de voorbije 25 jaar een positief rendement op jaarbasis. Voor de Europese beurs (MSCI EMU Index) was dat in 17 van de 25 jaar en voor de wereldindex zelfs in 18 van de 25 jaar.

Had je sinds 01-01-1994 onafgebroken belegd in een van deze indexen, dan mocht je ondanks de beurscrisis van 2008 op 31-12-2018 rekenen op een totaalrendement van:

  • 319,59% voor de BEL 20 (ofwel gemiddeld 5,9% per jaar)
  • 303,58% voor de wereldindex (ofwel gemiddeld 5,74% per jaar)
  • 377,59% voor de Europese index (ofwel gemiddeld 6,45% per jaar)

Kortom, had je een kapitaal belegd in 1994? Dan mocht je eind 2018 zelfs bij de minst presterende van deze 3 indexen rekenen op een gemiddeld rendement van 5,74% per jaar.**

* Cijfers in euro inclusief nettodividenden, voor aftrek van eventuele kosten en andere lasten (Bron KBC Asset Management NV).
** Rendementen behaald in het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.


Een antwoord op de inflatie

Spaargeld brengt in deze tijden van lage rente nog weinig op. Sterker nog, je vermogen gaat er eigenlijk op achteruit.

Het verlies van koopkracht in cijfers
Het verlies van koopkracht in cijfers, berekend op basis van de Belgische consumptieprijsindex vanaf januari 1999 tot januari 2019 (bron Eikon).

Het leven wordt immers alsmaar duurder en daardoor verlies je koopkracht: met hetzelfde kapitaal kun je steeds minder kopen. Zelfs als de rente de komende jaren stijgt, biedt dat onvoldoende tegengewicht om het verlies op je spaargeld door de inflatie te compenseren.

Conclusie

Want terwijl je afwacht tot een geschikt instapmoment erodeert de inflatie je vermogen.

Het precieze moment waarop je start met beleggen is minder belangrijk. De start uitstellen schaadt je rendement veel meer. Want terwijl je afwacht tot een geschikt instapmoment, erodeert de inflatie je vermogen.

De beursresultaten van de voorbije 25 jaar tonen hoe beleggen op lange termijn mooie resultaten kan opleveren. Ook met de minder goed presterende belegging die we hier bespreken, is het mogelijk om de inflatie te kloppen.

Interesse om te beleggen? We helpen je graag!

KBC-Beleggingsplan

Periodiek beleggen kan al vanaf 25 euro per maand. Deze vorm van beleggen is zo eenvoudig dat het met je smartphone kan. Open in enkele klikken een beleggingsplan waar en wanneer je wilt. Klik op de banner en ontdek meer voordelen.

Ontdek het KBC-Beleggingsplan

Strategiefondsen

Beschik je over een groter vermogen en wil je dat aan het werk zetten? Laat het over aan onze gespecialiseerde fondsbeheerders en de strategiefondsen. Klik op de link en ontdek er alles over.

Ontdek de strategiefondsen