Obligaties en staatsbons

Obligaties en staatsbons


  • Veiliger dan beleggen in aandelen
  • Periodieke couponrente
  • Doorgaans hoger rendement dan spaarrekeningen
Maak een afspraak

Wat is een obligatie? En een staatsbon?

Als je een obligatie koopt, leen je eigenlijk geld uit aan een bedrijf of een land. Daarvoor ontvang je jaarlijks rente. Na een bepaalde periode loopt de obligatie af en krijg jij je uitgeleende geld doorgaans terug.

Is de uitgever van de obligatie een bedrijf? Dan spreken we van een bedrijfsobligatie. Gaat het om een land? Dan geeft dat land een overheidsobligatie uit, zoals de in België bekende ‘staatsbons’. Daarnaast heb je trouwens ook nog kasbons, waarbij je eigenlijk geld uitleent aan een bank.

Opgelet: een obligatie blijft een belegging en is dus niet geheel zonder risico. Bedrijven en landen kunnen failliet gaan of niet over voldoende kapitaal beschikken om de couponrente uit te keren of om de obligatie terug te betalen.

Wat brengen obligaties op?

Obligaties zijn interessant als je een hoger rendement zoekt zonder dat je veel risico wilt nemen. Doorgaans brengen ze meer op dan een klassieke spaarrekening, terwijl ze ook meer zekerheid bieden dan aandelen.

Zo hebben de meeste obligatie een vaste interest in de vorm van een periodieke couponrente. Je weet dus van bij het begin perfect welke opbrengst je elk kwartaal of elk jaar mag verwachten. Al bestaan er ook obligaties met een variabele interest.

Lees meer over de voor- en nadelen van beleggen in obligaties.

Hoeveel kost beleggen in obligaties?

De uitgifteprijs van een obligatie verschilt van obligatie tot obligatie, want ze wordt bepaald door het bedrijf of land dat de obligatie uitgeeft. Wanneer een obligatie later opnieuw wordt doorverkocht, dan spreken we van een secundaire prijs. Die prijs hangt mee af van de evolutie van de marktrente.

Naast de uitgifteprijs betaal je een commissie en op je interesten betaal je een roerende voorheffing.

Tot slot nog goed om te weten: je hebt een effectenrekening nodig om te beleggen in obligaties. KBC biedt zo’n rekening gratis aan.

Hoe beleggen in een obligatie?

Via KBC kun je instappen in verschillende obligaties. Maak daarvoor een afspraak in een kantoor in je buurt of bekijk eerst de huidige obligatie-uitgiftes.

Maak een afspraak
Bekijk obligatie-uitgiftes