Obligaties en staatsbons
- Veiliger dan beleggen in aandelen
- Periodieke couponrente
- Doorgaans hoger rendement dan spaarrekeningen
Wat is een obligatie? En een staatsbon?
Als je een obligatie koopt, leen je eigenlijk geld uit aan een bedrijf of een land. Daarvoor ontvang je jaarlijks rente. Na een bepaalde periode loopt de obligatie af en krijg jij je uitgeleende geld doorgaans terug.
Is de uitgever van de obligatie een bedrijf? Dan spreken we van een bedrijfsobligatie. Gaat het om een land? Dan geeft dat land een overheidsobligatie uit, zoals de in België bekende ‘staatsbons’. Daarnaast heb je trouwens ook nog kasbons, waarbij je eigenlijk geld uitleent aan een bank.
Opgelet: een obligatie blijft een belegging en is dus niet geheel zonder risico. Bedrijven en landen kunnen failliet gaan of niet over voldoende kapitaal beschikken om de couponrente uit te keren of om de obligatie terug te betalen.
Wat brengen obligaties op?
Obligaties zijn interessant als je een hoger rendement zoekt zonder dat je veel risico wilt nemen. Doorgaans brengen ze meer op dan een klassieke spaarrekening, terwijl ze ook meer zekerheid bieden dan aandelen.
Zo hebben de meeste obligatie een vaste interest in de vorm van een periodieke couponrente. Je weet dus van bij het begin perfect welke opbrengst je elk kwartaal of elk jaar mag verwachten. Al bestaan er ook obligaties met een variabele interest.
Lees meer over de voor- en nadelen van beleggen in obligaties.
Hoeveel kost beleggen in obligaties?
De uitgifteprijs van een obligatie verschilt van obligatie tot obligatie, want ze wordt bepaald door het bedrijf of land dat de obligatie uitgeeft. Wanneer een obligatie later opnieuw wordt doorverkocht, dan spreken we van een secundaire prijs. Die prijs hangt mee af van de evolutie van de marktrente.
Naast de uitgifteprijs betaal je een commissie en op je interesten betaal je een roerende voorheffing.
Tot slot nog goed om te weten: je hebt een effectenrekening nodig om te beleggen in obligaties. KBC biedt zo’n rekening gratis aan.
Hoe beleggen in een obligatie?
Via KBC kun je instappen in verschillende obligaties. Maak daarvoor een afspraak in een kantoor in je buurt of bekijk eerst de huidige obligatie-uitgiftes.
Wettelijke informatie over de KBC-Termijnrekening
- Dit is een tijdelijk aanbod voor nieuw geld. Dit is de toename van het geld op je particuliere KBC-rekeningen tussen 30 augustus 2024 om 17 uur en het moment van intekening. Je kunt intekenen vanaf 4 september tot en met 15 september 2024. Je gekozen bedrag wordt pas op 16 september 2024 overgeschreven naar je KBC-Termijnrekening.
- De KBC-Termijnrekening in euro met een looptijd van 6 en 13 maanden heeft een minimum intekenbedrag van 500 euro. Bij een looptijd van 6 maanden wordt de rente uitgekeerd op vervaldag. Bij een looptijd van 13 maanden wordt de rente uitgekeerd na 1 jaar en op de eindvervaldag. De KBC-Termijnrekening is een product van KBC Bank. Op dit product is het Belgische recht van toepassing.
- Er is geen document essentiële spaardersinformatie beschikbaar. Lees vooraf de voorwaarden want aan een termijnrekening zijn ook kosten en risico’s verbonden.
- Kosten: Er zijn geen instapkosten en uitstapkosten als je de termijnbelegging tot op de eindvervaldag bewaart. De klant heeft geen recht op gehele of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling. Meer informatie over opvraagbaarheid kan je in de productfiche terugvinden op kbc.be/termijnrekening.
- Risico’s: Dit product valt onder het depositogarantiestelsel voor een bedrag van maximaal 100.000 euro per persoon en per bank. Deze termijnrekening heeft ook een inflatierisico, omdat aanhoudende prijsstijgingen kunnen leiden tot een waardeverlies van het gestorte bedrag.
- Fiscaliteit: De inkomsten zijn voor particuliere beleggers, onderworpen aan de Belgische personenbelasting, onderhevig aan een Belgische roerende voorheffing van (momenteel) 30% op het bruto rentebedrag. De fiscale behandeling hangt af van je individuele omstandigheden.
- Je kantoor is het eerste aanspreekpunt voor je klachten. Als je niet tot overeenstemming komt of als je je polis digitaal hebt afgesloten, kun je terecht bij KBC-Klachtenmanagement, klachten@ kbc.be, tel. 016 43 25 94 en indien nodig bij Ombudsfin vzw, ombudsman@ombudsfin.be, www.ombfin.be.
- Ter info: KBC kan dit aanbod vervroegd stopzetten.