Welke verzekering heb je nodig op reis?

Vertrek je binnenkort op vakantie? Gelukzak! Behalve als je pech hebt natuurlijk. Je bagage raakt zoek, je wordt bestolen, je wordt ziek of je hebt een ongeval op vakantie. Veelvoorkomende situaties die een serieuze domper op de vreugde kunnen zijn. Zeker als jij voor de kosten opdraait. Gelukkig bestaan hier verzekeringen voor.

Er kan altijd iets foutlopen op vakantie, maar gelukkig bestaan er oplossingen voor eventuele problemen. Laat je dus goed verzekeren voor je vertrekt!

Neem contact op met je ziekenfonds

Normaal ben je aangesloten bij een ziekenfonds zoals Partena, OZ of de CM, om een paar grote namen te noemen. Dat hopen we tenminste, want dat is in België verplicht. Je ziekenfonds (of mutualiteit) verzekert je voor dringende medische problemen op reis.


Hoe gaat dat in de praktijk? Bij een noodgeval zoek je eerst ter plaatse dringende medische hulp bij een dokter of in een ziekenhuis. Logisch ook. Vanaf dan heb je 48 uur de tijd om contact op te nemen met je ziekenfonds. Vergeet vooral je Europese ziekteverzekeringskaart niet mee te nemen op reis. Je weet wel, dat blauwe plastic kaartje met je gegevens. Heel belangrijk.


Tip: check goed bij je ziekenfonds of je alleen in Europa of wereldwijd gedekt bent, want dat durft al eens te verschillen.

Andere nuttige opties en extra’s in reisverzekeringen

Verzeker je bagage

Dan ben je gerust als je bagage verloren, beschadigd of gestolen wordt. Dat is ook het geval als ‘maar’ een deel van je bezittingen gestolen wordt, zoals bijvoorbeeld alleen je tablet of smartphone.

Verzeker je auto

Ideaal voor als je op roadtrip vertrekt. Laat bijvoorbeeld jezelf en je volledige wagen verzekeren, dan ben je zelfs verzekerd als jij in fout bent. Vrees je dat er na een mogelijk ongeval discussie ontstaat met de tegenpartij? Dan kun je zelfs de eventuele juridische kosten laten verzekeren.

Verzeker een onvoorziene annulering

Kosteloos je reis annuleren of vervroegd terugkeren kan dan onder bepaalde voorwaarden. Een plots overlijden, ongeval of ziekte hoort hier bijvoorbeeld onder. Goed nieuws voor wie niet altijd de beste punten haalt op school, want ook herexamens zijn regelmatig gedekt.


Extra corona-informatie:
als je in quarantaine moet omdat je ziek bent, dekken sommige verzekeraars je annuleringskosten. Rond corona bestaan ook heel wat voorwaarden, lees ze daarom goed na op de website van je verzekeraar.


Opgelet: een verzekering om je reis te annuleren, moet je lang op voorhand afsluiten. Bekijk dus ook dat goed na op de website van je verzekeraar.

Verzekering voor gevaarlijke sporten

Je medische kosten worden gedekt als je een ongeluk hebt bij het beoefenen van een extreme sport. Veel winter-, water- en bergsporten zoals diepzeeduiken, klifduiken, sportklimmen of basejumpen horen daarbij. Sommigen zitten standaard in een verzekering reisbijstand, voor andere moet je een extra premie bijbetalen.

Verzeker je tegen reisgeschillen

Je krijgt juridische hulp als er bijvoorbeeld discussie ontstaat met je reisorganisator of de verhuurder van je vakantiehuisje. Kom je in de problemen met de lokale politie of de overheid in het buitenland? Ook dan mag je rekenen op de steun van je verzekeraar.


Tip: vraag altijd goed na bij je verzekeraar welke opties al inbegrepen zijn in een klassieke reisverzekering.

Nog meer informatie nodig over verzekeringen? Dat kan bij KBC.

Onderdeel van

Gerelateerde artikels

Verzekeringswoordenboek

Polis, franchise of burgerlijke aansprakelijkheid? Snap je niets van verzekeringstermen? De belangrijkste termen van de verzekeringswereld vind je in deze begrippenlijst.

7 tips voor een goedkopere skivakantie

Goedkoop op skivakantie gaan, dat is niet altijd even makkelijk. Toch zijn er heel wat tips waar je rekening mee kunt houden om de kosten wat te drukken.