Mobiel zijn, wakostda?!

Pendelen naar de campus, je studentenjob of je vrienden was nog nooit zo makkelijk. Tegenwoordig zijn er naast het openbaar vervoer ook deelsystemen zoals een deelfiets, -step of -auto om op je bestemming te geraken. We overlopen wat je moet weten voor je je ermee verplaatst.

De studentensteden zijn de laatste jaren overspoeld met alternatieve vervoersmiddelen: van deelauto’s over deelfietsen tot elektrische deelsteps. Er is dus voor ieder wat wils!

 

Deelsteps

 

Elektrische steps zijn vandaag misschien wel het populairst in dit lijstje. Met een app zie je op welke locaties er steps beschikbaar zijn en hoeveel batterij ze nog hebben. Je ontgrendelt de step met je smartphone. De providers werken vaak met een basisbedrag van 1 euro om de step te ontgrendelen en daarna een kostprijs per gebruikte minuut. Die prijs varieert van 0,15 euro tot 0,35 euro per minuut.

 

Hoewel de wet geen minimumleeftijd bepaalt voor het rijden met een elektrische step, hanteren veel aanbieders een minimumleeftijd van 18 jaar. Houd daar dus maar beter rekening mee. Als je bijvoorbeeld betrokken raakt in een ongeluk, wil je dat je familiale verzekering de kosten na het ongeval dekt. Sommige stepverdelers voorzien ook standaard in een verzekering bij gebruik.

 

Deelfietsen

 

Heb je geen plaats voor een fiets op kot en wil je liever niet dat hij gestolen wordt op straat? Dan is een deelfiets misschien wel een alternatief voor jou. Veel steden hebben al langer hun eigen fietsdeelsysteem. In Brussel is dat bijvoorbeeld Villo!, in Antwerpen is dat Velo en in Mechelen kun je terecht bij Mobit. Heeft je stad geen eigen fietsdeelsysteem? Dan heeft de NMBS op 65
locaties aan stations (waaronder Leuven, Brugge en Kortrijk) ook Blue-bikes die
je kunt ontlenen.

 

Het grootste verschil met deelsteps is dat je bij de fietsdeelsystemen de fietsen doorgaans niet meteen kunt ontgrendelen met een app. Je hebt soms een abonnement, een dagpas of een weekpas nodig. 

 

Goed nieuws is dat de tarieven een pak lager liggen dan voor de steps. In Brussel betaal je 35,70 euro per jaar en in Antwerpen 49 euro. Bij Mobit kost een uur fietsen nooit meer dan 1 euro. Voor Blue-bikes betaal je jaarlijks 12 euro en maximaal 3,15 euro per gebruikte dag. Je kunt de fietsen altijd terugbrengen naar een van de vele stations, met uitzondering van de Blue-bikes. Die moeten telkens terug naar de oorspronkelijke locatie.

 

Installeer je liever niet elke applicatie apart op je telefoon? Met KBC Mobile ontgrendel je zonder moeite en zonder account deelfietsen van Mobit, Blue-bike en Velo Antwerpen.

 

Deelauto’s

 

Heb je maar heel af en toe een auto nodig, dan kan een deelauto een goed alternatief zijn. De bekende deelauto’s van Cambio rijden ondertussen al 20 jaar door onze straten, maar er zijn vandaag ook heel wat andere alternatieven. In Brussel en Antwerpen kun je wagens en zelfs scooters gebruiken. Voor een auto betaal je zo’n 33 cent per gebruikte minuut (iets minder dan 30 euro per uur).

 

Bij Cambio geniet je als student een Campustarief. Je betaalt dan 4 euro voor een maandabonnement. Als je de auto gebruikt, komt daar 2 euro per uur en 34 cent per gereden kilometer bij. Neem je liever geen abonnement of betaal je liever geen waarborg? Ontgrendel dan gewoon een Cambio deelwagen met KBC Mobile op je smartphone! Je bespaart op abonnementskosten, maar blijft even goed verzekerd.

 

De grootste autodeelsystemen sluiten vaak in jouw plaats een omniumverzekering voor de wagen. Met andere woorden: je auto is voor elke vorm van schade verzekerd. Let er wel op dat jij nog altijd burgerlijk aansprakelijk blijft. Veroorzaak jij een ongeval en loopt iemand daardoor schade op? Dan ben je beter af met een extra verzekering burgerlijke aansprakelijkheid.

 

 

Wil je graag snel en eenvoudig een deelfiets of deelauto ontgrendelen? Of een bus- of treinkaartje kopen? Check dan de extra diensten in KBC Mobile en voor je het weet, ben je waar je moet zijn.

Onderdeel van

Gerelateerde artikels

Slimmer je ticketje kopen

Een ticket kopen voor het openbaar vervoer: dat hoef je niet aan een loket te doen. Met je smartphone kies je zelf waar en wanneer je alles regelt.

Je rijbewijs halen van start tot finish

Je rijbewijs halen van start tot finish. Met Hoedoekda is het een fluitje van een cent!

Een auto delen of kopen?

Zou je beter een auto kopen of huren? Wij zetten de voor- en nadelen van elk alternatief voor jou op een rijtje.