Snel geld verdienen? Wees geen (geld)ezel!

“Snel en gemakkelijk tot wel 3000 euro per maand verdienen. Meer info? Stuur een DM.” Zo’n uitnodigende boodschap ben je misschien ook al tegengekomen op social media. Klinkt aanlokkelijk, toch? Maar natuurlijk is het te mooi om waar te zijn. Want voor je het weet, ben je een geldezel geworden.

Een geldezel, wat is dat voor een beest?

Criminelen zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om geld wit te wassen en door te sluizen. Een van die manieren is je proberen overtuigen om hen te helpen en je in ruil snel veel geld te beloven. Mooi in theorie, minder aangenaam in de praktijk.

Als geldezel wordt je bankrekening immers gebruikt om gestolen geld door te sluizen. Soms gebruiken ze ook je bankkaart om het doorgesluisde geld zo snel mogelijk af te halen. Jij knapt dus het vuile werk op van criminelen en loopt het risico om vervolgd te worden voor strafbare feiten.

Hoe kun je zulke praktijken gemakkelijk spotten?

Gelukkig kun je fraude met geldezels snel herkennen, ze volgen immers een herkenbaar patroon. De fraudeurs ronselen mensen online via sociale media zoals Instagram, WhatsApp en Snapchat, en offline bijvoorbeeld aan het station, in uitgangsbuurten en in de buurt van scholen.

De fraudeur lokt je met mooie bedragen die je gemakkelijk kunt verdienen, zogezegd volkomen veilig. Het enige dat je moet doen is je bankrekening en/of bankkaart met je pincode uitlenen in ruil voor een vergoeding. Ga je daar op in, word je een geldezel.

Wat zijn de gevolgen?

Als geldezel blijf je achter met een hoop miserie. Zo kun je te maken krijgen met fysieke bedreigingen en geweld. Bovendien is voor geldezel spelen strafbaar, omdat je deelneemt aan criminele activiteiten.

Je zult vervolgd worden door het gerecht met een eventuele geldboete/werkstraf, want jij bent verantwoordelijk voor wat er op je bankrekening gebeurt. Je bank kan ook weigeren je nog een bankrekening, bankkaart en/of lening te geven.

Ai, toch in de val getrapt! Wat nu?

  • Laat je bankkaart onmiddellijk blokkeren bij Card Stop: +32 (0)70 344 344
  • Contacteer zo snel mogelijk je bank
  • Vertel je verhaal aan de politie

Nog enkele handige tips ...

  • Belooft iemand je veel en gemakkelijk geld? Ga er niet op in
  • Leen nooit je bankkaart, bankrekening of pincodes uit
  • Waarschuw je vrienden en spreek erover
  • Rapporteer frauduleuze social media accounts op meldpunt.belgie.be
  • Meer info over geldezels vind je hier
  • Check ook  Secure4U voor meer info over cyberfraude