Geldezels

Geldezels

Fraudeurs versturen via sociale media berichten naar jongeren waarin ze beloven dat ze snel geld kunnen verdienen door hun debetkaart en de pincode uit te lenen.

In realiteit wordt de rekening die verbonden is aan de debetkaart gebruikt om crimineel geld door te sluizen. De jongeren die in deze val trappen, beseffen vaak niet dat ze zich schuldig maken aan strafbare feiten en hun veiligheid en die van hun omgeving op het spel zetten.

Geef je debetkaart en je pincode aan niemand door.

Hoe gaan de oplichters te werk?

Muilezels fraude

Oplichters maken nepaccounts aan via sociale media en benaderen jongeren, bijvoorbeeld via Instagram, WhatsApp of Snapchat, maar ook bijvoorbeeld in het uitgaansleven.

Ze beloven dat ze snel en gemakkelijk geld kunnen verdienen.

  1. De oplichters vragen aan de jongere om tegen een vergoeding zijn of haar debetkaart en pincode te overhandigen. Ze spreken daarvoor af op gemakkelijk bereikbare openbare plaatsen zoals stations.
  2. De oplichter steelt via phishing geld van een andere persoon. Hij schrijft dit bedrag over naar de bankrekening van de jongere.
  3. Vervolgens gebruikt hij de debetkaart van de jongere om cash geld af te halen of om te betalen in winkels. De oplichter blijft onbekend, enkel de jongere komt in het vizier. Hij maakt zich mede schuldig aan het plegen van diefstal en kan dus strafrechtelijk vervolgd worden. Als het gaat om minderjarigen, kunnen de ouders aansprakelijk worden gesteld.

Hoe kun je je hiertegen beschermen?

  • Geef je debetkaart en je pincode aan niemand door.     
  • Bespreek dit onderwerp in je gezin zodat iedereen op de hoogte is van dergelijke praktijken.
  • Als je accounts op sociale media ziet waarop wordt beloofd dat je snel en makkelijk geld kunt verdienen, rapporteer ze dan aan het Meldpunt van de overheid voor misleiding, bedrog, fraude of oplichting: https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/nl/welkom.    
  • Ben je ingegaan op een dergelijk verzoek? Blokkeer dan meteen je debetkaart via CardStop (078 170 170) en contacteer secure4u.

Phishing via e-mail

Oplichters sturen je een e-mail met een link naar een valse website. Hier vragen ze naar je persoonlijke en bankgegevens. Maar geef nooit je geheime codes door!

Wat doen internetcriminelen?

Kom alles te weten over veel voorkomende cyberaanvallen zoals phishing en malware

Hoe kan ik veilig internetbankieren?

Geef hackers geen kans met deze veiligheidstips

Heb je iets verdacht opgemerkt?

Stuur een e-mail naar secure4u@kbc.be