Sparen of beleggen voor je kind

Sparen of beleggen voor je kind

Je wilt je kinderen graag een steuntje in de rug geven als ze meerderjarig worden, of wanneer ze een auto of een huis kopen. Hoe spaar of beleg je het best voor de toekomst van je kind?

Spaar regelmatig een klein bedrag

Hoe spaar of beleg je het best voor de toekomst van je kind?

Als je geregeld wat geld opzijzet, spaar je na een tijdje al gauw een mooie som bijeen. En je legt aan de kant wat je kunt missen: de ene maand wat meer, de andere maand wat minder. Zo hoeft sparen geen extra belasting te zijn op je maandbudget.

En hoe sneller je eraan begint, hoe beter.  Als je vanaf de geboorte van je kind maandelijks spaart, dan heb je op zijn 18de verjaardag al een mooi startkapitaal vergaard dat kan dienen om

  • Een kot in te richten
  • Het inschrijvingsgeld voor hogere studies te betalen
  • Een 1ste auto te kopen

Sparen of beleggen

Sparen op een spaarrekening

Iedereen kent de spaarrekening (het vroegere 'spaarboekje'). Het is een veilige manier om te sparen en tevens een goed instrument om je kind met geld te leren omgaan.

Beleggen voor je kind

Door de lage rente brengt een spaarrekening momenteel maar weinig op. Als je wat meer risico aanvaardt en eventueel meer opbrengst wilt halen uit je geld, dan is beleggen mogelijk iets voor jou.

Als je spaart of belegt, zijn er telkens 3 mogelijkheden: een spaar- of effectenrekening op je eigen naam, op naam van je kind of een rekening 'met derdenbeding'. Elke formule heeft voor- en nadelen. Lees meer hierover op wikifin.be, een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten.

Hoe spaar of beleg je het best voor de toekomst van je kind?

Neem een duik in onze tips en lees ons advies