Hoe bereid je je voor op de verwachte rentestijging?

Hoe bereid je je voor op de verwachte rentestijging?

De rente is momenteel aan het stijgen. Dat is al het geval in de VS en een aantal kleine landen, maar ook Europa volgt. Wat betekent een rentestijging voor jou als zelfstandige of kmo? Tom Simonts, financieel econoom bij KBC, geeft uitleg: “Financiering zal, traag maar zeker, duurder worden, maar dat hoeft geen probleem te vormen, op voorwaarde dat je je goed voorbereidt.”

Beperkte maar aanhoudende stijging

Tom Simonts: “We zullen voor het eerst in 25-30 jaar zowat overal ter wereld met een monetaire verstrakking moeten leren leven. Let wel: de officiële rentevoeten zijn vandaag nog steeds historisch laag. En de kredietmarkt zal niet van vandaag op morgen een schok ondergaan, dat zal geleidelijk gebeuren. Centrale banken zijn als olietankers, die hebben tijd nodig om van koers te veranderen.”

“Maar investeerders op de internationale markten hebben niet gewacht op concrete actie. De langetermijnrentes in Europa stegen sinds augustus 2021 van -0,5% tot +0,6%. De kortetermijnrentes, die dicht aanleunen bij de officiële beleidsrente van de centrale banken, stegen van -0,8% tot -0,16%. We verwachten een aanhoudende stijging tot en met 2023.”

Welke impact heeft een rentestijging op jouw zaak?

Tom Simonts: “Een hogere rente, zelfs als die voortvloeit uit een snel stijgende inflatie hoeft geen bedreiging te vormen voor jouw zaak of activiteit. Ze spiegelt vaak een stijgende economische groei en kan doorgerekend worden naar eindklanten, weliswaar met vertraging. De financiering wordt wel iets duurder, maar de inkomsten stijgen mee.”

Het wordt dan wel iets duurder om te lenen, maar je kunt je als bedrijf of zelfstandige daarop voorbereiden. Tom Simonts geeft advies:

  1. Wil je een grote lening afsluiten, doe dat dan best op langere termijn, zodat toekomstige rentestijgingen minder gaan doorwegen.
  2. Optimaliseer je voorraadbeheer. Zo vermijd je dat de financiering van je werkkapitaal duurder wordt.
  3. Samen met de economische groei stijgt de inflatie, en daarmee ook de looneisen van het personeel. Bereid je dus ook voor op stijgende kosten. Zowel de stijgende rente als de toegenomen kosten zul je moeten doorrekenen aan de eindklant. Zo vermijd je dat je bedrijfsmarges onder druk komen te staan.
  4. Als hogere groei niet leidt tot hogere inkomsten, zegt dat iets over de levensvatbaarheid en soliditeit van je bedrijf. Dan is er mogelijk iets structureels aan de hand en moet je dringend je zaak kritisch onder de loep houden.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met je relatiebeheerder.

Deals en extra diensten

In KBC Mobile en KBC Touch vind je tal van extra diensten om je werk als ondernemer eenvoudiger te maken.

KBC helpt je op je weg naar duurzaamheid

Wat kun je leren van de transitie naar duurzaamheid van Revi Food?

Laat jij elektronisch betalen al toe?

Wat je zeker moet weten over de nieuwe wet rond elektronisch betalen.

WOMED Award en Starter van het jaar

Hoe word je Onderneemster en Starter van het Jaar? We laten de winnaars aan het woord.