Wie vraagt die vindt

Wie vraagt die vindt

Bescherm je bedrijf tegen hackers

Hoe kun je je wapenen tegen een cyberaanval? Hoe maak je je personeel nog bewuster van de risico’s van het internet? Vragen die ondernemers bezighouden. Christine Van Dessel, expert cybersecurity bij KBC, geeft 3 tips voor meer online veiligheid op het werk.

TIP 1. Neem een professionele IT-partner onder de arm

De tijd dat je de beveiliging van je IT-netwerk kon toevertrouwen aan een vriend of familie die iets van computers afweet, is allang voorbij. Vandaag bescherm je je onderneming tegen cybercriminaliteit door een professionele IT-partner in te schakelen.

Zij volgen de cybercriminaliteit op de voet, installeren antivirusprogramma’s en spamfilters, detecteren zwakke plekken met regelmatige tests en geven advies. Zelfstandigen, kleine en middelgrote kmo’s vormen een interessant doelpubliek voor cybercriminelen omdat ze makkelijker in hun systemen geraken.

TIP 2. Maak werk van bewustmaking

Het Centrum voor Cybersecurity ontvangt jaar na jaar meer meldingen van cyberaanvallen. Het risico op een cyberaanval neemt toe en de schade wordt steeds groter. Dat besef moet doordringen bij alle medewerkers.

Hoe herken je een phishingmail? Welke berichten moeten een alarmbelletje doen rinkelen? Organiseer infosessies en trainingen over cybersecurity en zorg ervoor dat iedereen binnen je organisatie het telefoonnummer van het meldpunt voor cyberaanvallen binnen handbereik heeft. Of – beter nog – uit het hoofd kent.

Vermeld het nummer op de homepage van je intranet, op stickers die je op de computerschermen kleeft, op pennenhouders, …  

TIP 3. Sluit een cyberverzekering af

De kosten van een cyberaanval kunnen zo hoog oplopen dat ze het voortbestaan van een bedrijf in gevaar kunnen brengen. Een goede verzekering helpt dat voorkomen. De KBC-Cyberverzekering beschermt je onderneming tegen de gevolgen van hacking, datalekken, cyberaanvallen en systeeminbraken.

Zelfs als jij of je werknemers dat zelf hebben veroorzaakt. Alle kosten om de schade te herstellen worden terugbetaald. Experten zoals IT’ers en juristen helpen je ook om je onderneming snel weer op te starten.