Artikel

Makkelijk maatschappelijk verantwoord beleggen

Maatschappelijk verantwoord beleggen is een van de manieren om impact te hebben op een duurzamere wereld. Het kan op elk moment, voor elk budget, volledig naar jouw smaak en risicoappetijt.

Een buffer aanleggen

“Beleggen is niet alleen voor rijke mensen. Het is belangrijk dat je een buffer op je spaarrekening hebt, maar als je enkel spaart, verlies je met de huidige rente aan koopkracht.”

Aan het woord is Frank Van de Vel, Chief Investor Support Officer bij KBC Asset Management. “Vanuit dat gegeven én omdat KBC wil bijdragen aan een duurzamere samenleving willen we spaarders die starten met beleggen, meteen de kans geven te kiezen voor een maatschappelijk verantwoorde beleggingsoplossing”, voegt hij toe.“

Via een beleggingsplan kun je al vanaf 25 euro per maand maatschappelijk verantwoord beleggen.

Frank Van de Vel - Chief Investor Support Officer bij KBC Asset Management

Voor pensioensparen, vaak een eerste stap in beleggen, biedt KBC zelfs alleen maatschappelijk verantwoorde oplossingen aan. Frank Van de Vel: “Op die manier willen we de drempel zo laag mogelijk houden om beleggers impact te laten hebben op de transitie naar een duurzamere samenleving.”

Expertise en transparantie

“Mensen twijfelen soms om te starten. Ze hebben geen tijd of onvoldoende kennis over beleggen of duurzaamheid,” zegt Frank Van de Vel. “Maar dat hoeft geen drempel te zijn. KBC bracht al in 1992 haar eerste Belgische duurzaamheidsfonds op de markt en speelt sindsdien een voortrekkersrol. Je hoeft dus zelf geen expert te zijn in duurzaamheid, dat is de rol die wij als financiële instelling willen en moeten opnemen.”

Je hoeft zelf geen expert te zijn in duurzaamheid, dat is de rol die wij als financiële instelling willen en moeten opnemen.

Frank Van de Vel - Chief Investor Support Officer bij KBC Asset Management

Frank Van de Vel licht toe: “Ons team van duurzaamheidsanalisten heeft bijna 30 jaar ervaring opgebouwd en wordt daarbij ondersteund door een onafhankelijke raad van academici die onze duurzaamheidsmethodologie steeds uitdaagt en verbetert. Op die manier garanderen we de kwaliteit en voortrekkersrol die we nastreven.”

KBC publiceert haar onderzoeksresultaten voor elk bedrijf en elk land op de website. Daarnaast houdt ze beleggers in de KBC Mobile-app op de hoogte van wijzigingen in hun fondsen, die de bank naar aanleiding van haar ESG-beleggingsbeleid doorvoert. “Transparantie is cruciaal om aan te geven dat je echt doet wat je zegt”, aldus Frank Van de Vel.

Voor elk wat wils

“Beleggen zonder risico bestaat niet, maar je kunt het risico wel beperken door gespreid te beleggen. Daarom biedt KBC een ruim pallet aan maatschappelijke verantwoorde beleggingsoplossingen aan, zodat iedereen een fonds vindt dat bij hem of haar past,” zegt Frank Van de Vel.

Voor steeds meer fondsen kiest KBC bewust voor de ESG-benadering. Hierbij staan de prestaties van bedrijven en landen op vlak van milieu, sociale aspecten en goed bestuur centraal. “Wie wil, kan nog een stap verder gaan en gericht kiezen voor specifieke thema’s, zoals bijvoorbeeld de waterproblematiek of de energietransitie”, voegt Frank Van de Vel toe.

In een paar kliks

Ook praktisch gezien hoef je niet te aarzelen. Frank Van de Vel: “Om te starten, kun je altijd langsgaan in onze kantoren of KBC Live bellen, maar evengoed hoef je zelfs je zetel niet uit te komen. In een paar kliks kun je vanop je KBC Mobile-app aan de slag.”

Ten slotte hoeft ook het rendement niet onder te doen. Bedrijven die rekening houden met duurzaamheid, lopen namelijk minder risico’s en bereiden zich beter voor op de toekomst. En dat komt de winst van dergelijke bedrijven alleen maar ten goede.

Geen enkele reden dus om het niet te doen. Maatschappelijk verantwoord beleggen is een deel van de oplossing naar een duurzamere wereld. Het is een en-en-verhaal en alle stappen helpen.

Een titel om te koesteren

KBC springt dit jaar als voortrekker in duurzaam en maatschappelijk verantwoord beleggen ook extra in de aandacht van de financiële wereld.

Zo bekroonde World Finance, een internationaal gerenommeerd financieel magazine, KBC Asset Management in 2021 met de titel ‘Best Investment Management Company in Belgium’.

Frank Van de Vel: "Deze award onderstreept de expertise van KBC in het beleggingsdomein en krijgen we voor onze pioniersrol en innovatieve aanpak in een snel veranderende wereld.

We verdienen hem dankzij de dagelijkse inzet van onze experten én vooral dankzij jouw vertrouwen in ons.

Bedankt dus voor je geloof en vertrouwen in KBC."

Meer weten over duurzaam en maatschappelijk verantwoord beleggen?

Ontdek meer

Dit artikel is louter informatief en mag niet als beleggingsadvies beschouwd worden.

Ook interessant voor jou