
Beleggen in AI: een sprint van taalmodel naar autonome intelligentie
Artificiële intelligentie (AI) is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, dus ook niet uit onze beleggingsportefeuille. Tom Simonts, senior financial economist bij KBC Groep, en Joris Franck, portfoliomanager bij KBC Asset Management, leggen uit hoe AI razendsnel evolueert van een taalmodel naar autonome intelligentie, en wat dat betekent voor beleggers.
We verwachten dat de ”AI-agent” het nieuwe buzz-woord van 2025 wordt .
Tom Simonts, senior financial economist bij KBC Groep en Joris Franck, portfoliomanager bij KBC Asset Management
In 2024 voorspelden Tom Simonts en Joris Franck dat de winnaars van de AI-race niet per se de koplopers zouden zijn, maar eerder uit het bredere peloton zouden komen. Die voorspelling bleek accuraat. De Chinese start-up DeepSeek verraste vriend en vijand met geavanceerde AI-modellen tegen – naar eigen zeggen – veel lagere kosten dan die van de gevestigde Amerikaanse techreuzen. ‘Beleggers moeten verder kijken dan de gebruikelijke namen zoals OpenAI, bekend van ChatGPT. Diversifiëren blijft cruciaal,’ benadrukt Simonts.
Trends die de geopolitiek overstijgen

Als belegger kan je de onzekerheid op de financiële markten uiteraard niet negeren. ‘Het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump bestaat uit één en al onzekerheid. De enige zekerheid ben jij zelf als belegger’, aldus Simonts.
Je kan wel trachten om verder te kijken dan het huidige tumult, naar structurele trends zoals artificiële intelligentie bijvoorbeeld. ‘Modellenmakers als OpenAI, Meta, Google, xAI en DeepSeek proberen allemaal de meest geavanceerde AI-modellen te ontwikkelen, en dit tegen de laagst mogelijke kosten. Deze namen impliceren meteen ook dat er een AI-race gaande is op geopolitiek vlak. Die concurrentiestrijd heeft positieve kanten’, zegt Franck. ‘Iedereen wil de AI-race winnen en de finish is nog lang niet in zicht. De toekomstige AI-markt wordt enorm groot. Alle bedrijven willen een zo groot mogelijk stuk van de taart, met gigantische investeringen tot gevolg. En ook Europa doet zijn best om de VS en China bij te benen, zeker Frankrijk.’
De VS en China voeren een strijd om technologisch leiderschap en hebben daar hallucinante bedragen voor over. Enerzijds zorgt dat voor een grillig beursparcours, wat beleggers zenuwachtig maakt. Anderzijds kan je daar als belegger van profiteren doordat innovatie een boost krijgt.
Iedereen wil de AI-race winnen en heeft daar best wel wat geld voor over. De finish is nog lang niet in zicht. De toekomstige AI-markt wordt enorm groot.
Joris Franck, portfoliomanager KBC Asset Management
Zelfkritische AI-agents

Volgens Simonts en Franck moeten we in de nabije toekomst vooral de AI-agents in de gaten houden. Dat zijn systemen die zelfstandig beslissingen nemen en handelen zonder menselijke tussenkomst. Deze AI-agents maken gebruik van zogeheten chain-of-thought reasoning, waarbij het systeem kritisch reflecteert op zijn eigen denkproces. ‘Je kan een AI-agent bijvoorbeeld vragen om je zakenreis te boeken, inclusief vlucht, hotel en huurwagen. Hij overloopt zelf de beschikbare opties en kiest dan de beste voor je uit. Hij zou ook de tien beste uit honderd cv’s kunnen selecteren. Een grappige noot hierbij is dat steeds meer mensen hun cv en motivatiebrief maken met behulp van AI. AI selecteert dus AI’, lacht Franck.
AI-agents, het klinkt als een utopisch scifi-scenario zoals dat van The Terminator of The Matrix. Maar vandaag zijn ze zeer concreet. Autonome AI-agents kunnen nadenken, beslissingen nemen én actie ondernemen zonder menselijke tussenkomst.
Tom Simonts, senior financial economist KBC Groep
Meer lezen over thematisch beleggen?
Dit artikel is louter informatief en mag niet als beleggingsadvies beschouwd worden.