
Biofarma: een sleutelsector in de strijd tegen kanker
De groeiende focus op gezondheid is één van de megatrends die bij KBC op de radar staan. Mensen worden in alle economische omstandigheden ziek, wat zorgt voor een constante vraag naar zorg. Oncologie is de belangrijkste en één van de snelst groeiende categorieën binnen onze gezondheidszorg. De voorbije decennia zagen we diverse doorbraken in het voorkomen, opsporen en behandelen van kanker. In belangrijke mate mee te danken aan de innovatieve biofarmaceutische sector.
De nood aan nieuwe en betere behandelingen blijft, en dus ook de opportuniteit voor beleggers.
Youri Amerijckx, portfolio manager KBC Asset Management
Waarom oncologie belangrijk is en blijft
“In België alleen al gaan jaarlijks duizenden mensen de strijd met kanker aan. En ondanks de grote vooruitgang die de voorbije jaren werd geboekt, blijft kanker wereldwijd de tweede belangrijkste doodsoorzaak, na hart- en vaatziekten. Oncologie domineert dan ook de farmaceutische markt en pijplijn”, stelt Youri Amerijckx, portfolio manager bij KBC Asset Management
De toch al immense oncologiemarkt zal naar verwachting stevig blijven groeien, gedreven door factoren zoals vergrijzing van de bevolking en de daaraan gekoppelde stijgende ziekte-incidentie.
Youri Amerijckx, portfolio manager KBC Asset Management
“Ondanks enorme Research & Development (R&D) inspanningen missen vele behandelingen vaak nog genezend vermogen. De ziektelast, zowel op menselijk als op economisch vlak, blijft groot”, aldus Amerijckx. Vandaar ook de nood aan nieuwe en betere behandelingen, en dus ook de opportuniteit voor beleggers.
Baanbrekende innovaties in biotech
“Het grootste voordeel van biologische geneesmiddelen voor patiënten is dat ze specifieker en dus ook potentieel beter werken, met minder bijwerkingen, in vergelijking met chemische geneesmiddelen”, merkt Amerijckx op. Een voordeel voor de fabrikant – en bijgevolg ook voor de belegger: het productieproces is complexer, duurder en langer, maar de structurele variatie die we bij biologische geneesmiddelen zien, maakt ook dat ze beter beschermd zijn tegen generieke competitie.
De biotech-industrie staat bekend om haar constante innovatie en revolutionaire ontdekkingen. Bedrijven in deze sector lopen voorop bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, therapieën en technologieën.
Youri Amerijckx, portfolio manager KBC Asset Management

- Immunotherapie
“Veel vormen van kanker ontwijken als het ware je immuunsysteem , waardoor kankercellen alle kans krijgen om ongestoord te groeien”, zegt Amerijckx. “De meeste patiënten die immunotherapie krijgen, krijgen checkpointremmers. Deze medicijnen halen de rem, aangebracht door de kankercellen, weg, zodat je immuunsysteem een soort ‘reset’ krijgt en opnieuw geactiveerd wordt om de kankercellen te herkennen en te vernietigen.”
“Het medicijn Keytruda van het Amerikaanse biofarmaceutische bedrijf Merck & Co is een gekend voorbeeld van zo’n checkpointremmers”, vult Amerijckx aan. Het wordt gebruikt voor verschillende soorten van kanker. Het kan alleen of in combinatie met andere geneesmiddelen worden gebruikt voor gevorderde kankers, kankers die zich in het lichaam hebben verspreid of kankers die niet langer op een klassieke behandeling reageren.
Er zijn meerdere soorten immunotherapie. Veel ervan zijn nog in ontwikkeling en kan je daarom alleen in onderzoekverband krijgen. Bij kankervaccins bijvoorbeeld, worden de eigen afweercellen van de patiënt in een laboratorium gemanipuleerd om de kankercellen beter te herkennen en te vernietigen. “Immunotherapie werkt helaas nog niet bij iedereen, maar het onderzoek gaat voort. Specialisten leren steeds meer, en de groep patiënten die baat heeft bij immunotherapie wordt steeds groter”, aldus Amerijxkx.
- Slimme chemotherapie dankzij Antibody Drug Conjugates (ADC’s)
Antistoffen of antilichamen vormen een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Bij slimme chemotherapie worden antilichamen gecombineerd met klassieke chemotherapie om veel nauwkeuriger een kanker te behandelen, waardoor de schade aan gezonde weefsels beperkt blijft.
“Bekijk het als een soort biologische raket”, betoogt Amerijckx. “Antilichaam-geneesmiddelconjugaten of ADC’s combineren het beste van twee werelden: de precisie van een gerichte therapie met de kracht van een klassieke chemotherapie. De antilichamen werken als een soort tracker die de kankercellen heel specifiek opsporen, waarna de klassieke chemo de kanker met een ‘explosieve’ lading vernietigt.”
De ADC-technologie en -markt evolueren snel, getuige een exponentiële groei in de ontwikkeling van ADC-medicijnen. Het eerste ADC-medicijn werd in 2000 goedgekeurd. Het duurde echter bijna 20 jaar om de werking ervan te perfectioneren. Ondertussen staan we aan de vooravond van een rijke periode aan klinische gegevens. Slimme chemotherapie heeft het potentieel om op termijn de klassieke chemotherapie te vervangen.
Expertise van eigen bodem
“België staat beduidend sterk op het vlak van biofarma, met een wereldwijde reputatie en erkenning. De belangrijkste biofarmaceutische bedrijven zijn actief in ons land”, klinkt het nog.
De voorbije tien jaar zijn er zowat 10.000 jobs bijgekomen, is de export verdrievoudigd en zijn de investeringen in onderzoek en ontwikkeling meer dan verdubbeld tot bijna 6 miljard euro.
België is één van de Europese koplopers op het vlak van klinische studies, met een één derde focus op kankerbehandelingen. Mede daardoor kunnen in ons land elk jaar nieuwe geneesmiddelen voor terugbetaling worden goedgekeurd.
Youri Amerijckx, portfolio manager KBC Asset Management
“De unieke positie van België is te danken aan uitstekende prestaties in alle activiteiten van de biotechwaardeketen: van onderzoek en ontwikkeling, over (pre-)klinische studies, tot en met geavanceerde bioproductie en export”, beklemtoont Amerijckx. “België kent een sterk ondersteunend ecosysteem dat zowel de grote namen uit de farmawereld als de kleinere spelers, de academische wereld en de overheid met elkaar verbindt. Voeg daar een grote vijver met talent aan toe, gevoed door twaalf universiteiten en zeven universitaire ziekenhuizen, en een indrukwekkende expertise, en je begrijpt wat ons land zo aantrekkelijk maakt voor investeringen.”
Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) speelt een sleutelrol in het Vlaamse biotech-ecosysteem en heeft met zijn fundamenteel onderzoek een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van innovatieve therapieën. “Dankzij de strategische samenwerking tussen het VIB en universiteiten zijn er talloze spin-offs ontstaan die vandaag internationaal erkend worden”, merkt Amerijckx op. “Denk aan een Argenx bijvoorbeeld.”
Het VIB is als het ware de facilitator in het Vlaamse biotech landschap. Het VIB vertaalt de wetenschap naar iets praktisch, iets waar zowel de investeerder als de patiënt iets aan heeft.
Kansen voor investeerders
“Mensen leven langer, wat leidt tot een verhoogde vraag naar gezondheidsproducten en -diensten. De technologische vooruitgang en de vele nieuwe biologische ontdekkingen zorgen voor een duurzame ondersteuning van die groei”, zegt Amerijckx.
De groeiende focus op gezondheid is één van de megatrends die bij KBC op de radar staan. We consumeren gezondheidszorg ongeacht het beursklimaat. Mensen worden in alle economische omstandigheden ziek, wat zorgt voor een constante vraag naar zorg.
Youri Amerijckx, portfolio manager KBC Asset Management

De oncologiemarkt – meer specifiek - wordt gedomineerd door biofarmaceutische bedrijven, zoals bijvoorbeeld een AstraZeneca, een Merck & Co of een Genmab. “Veel van de toonaangevende spelers op gebied van oncologie hebben de afgelopen jaren opvallende resultaten laten zien. Succesvolle goedkeuringen van medicijnen of positieve resultaten van klinische tests kunnen leiden tot stijgende aandelenkoersen”, aldus Amerijckx. “De oncologiemarkt is ook zeer competitief en dynamisch, met het verlopen van patenten en de toetreding van biosimilars (red. een biologisch geneesmiddel dat soortgelijk is aan het origineel, waarvan het patent is verlopen).”
“Belangrijk om te benadrukken is dat beleggen in biotech ook risico's met zich meebrengt”, onderlijnt Amerijckx. “Vooral de verhoogde volatiliteit kan beleggers parten spelen. Wanneer wettelijke goedkeuringen uitblijven of de resultaten van klinische tests niet blijken te zijn wat er werd verwacht, kunnen koersen een stevige duik nemen. Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen en de potentiële risico's te begrijpen voordat je een beleggingsbeslissing neemt.”
KBC steunt Kom Op Tegen Kanker (KOTK)
In 2024 werd er door KOTK een recordbedrag van meer dan 49 miljoen euro opgehaald, waarvan grofweg een derde werd toegewezen aan biomedisch onderzoek.
“Een rol die niet door de biotech sector kan worden opgenomen, maar des te meer door KOTK, is - naast preventie - de zorg voor de patiënt en zijn omgeving”, sluit Amerijckx hoopvol af. “De loodzware diagnose heeft een diepe impact. Hoe goed ook omringd door vrienden, familie en zorgprofessionals, het te doorlopen traject is aan de patiënt zelf. Een traject dat, ondanks de vele supporters langs de weg, erg eenzaam kan zijn. KOTK geeft, met de steun voor inloophuizen voor (gewezen) patiënten, voor lotgenotengroepen, palliatieve netwerken of andere psychosociale projecten, ook hier de nodige aandacht aan.”
Met haar steun wil KBC iedereen die geraakt wordt door deze ziekte een hart onder de riem steken.
Meer lezen over thematisch beleggen?
Dit artikel is louter informatief en mag niet als beleggingsadvies beschouwd worden.