c warning
Er liep iets mis. De pagina is tijdelijk onbeschikbaar.

Casestudy: een woning als innovatief energie-ecosysteem

Vijftien jaar geleden bouwde Peter van Hees, innovation manager bij KBC, zijn huis. De beslissing om het perceel te kopen kwam snel, de bouw volgde in een recordtempo. Peter, informaticaliefhebber in hart en nieren, wist al dat technologie een sleutelrol zou spelen in zijn woning. Vandaag heeft hij een geavanceerd energy management system dat niet alleen zijn energiekosten verlaagt, maar ook inkomsten genereert. En dat is niet alles. “Ik zie het als mijn plicht om bij te dragen in de afbouw van het gebruik van energie”, zegt Peter. “Voor mijn eigen toekomst, maar nog meer voor die van mijn kinderen.”

Groene energie dankzij zonnepanelen

De woning van Peter heeft drie sets zonnepanelen:

  • Standaard zonnepanelen op de garage,
  • hoogrendementszonnepanelen op het zwembad,
  • en inpandige zonnepanelen op het dak van het huis.

Lees hier welke lessen Peter trok uit zijn ervaring met de verschillende zonnepanelen

Drie sets zonnepanelen voorzien Peters huis van energie. "Over enkele jaren functioneren elektrische wagens als mobiele thuisbatterij. Zonnepanelen spelen daarin een grote rol."

Alle zonnepanelen zijn gekoppeld aan een thuisbatterij van 7 cellen – die eruitziet als een toren van gestapelde dozen – en die op haar beurt verbonden is met een slim sturingssysteem. Dat systeem monitort de energieprijzen, de weersvoorspellingen en het verbruikspatroon van het huishouden om zo efficiënt mogelijk te laden en te ontladen. "FlexiO doet het denkwerk voor mij. Dat systeem beslist wanneer de thuisbatterij oplaadt of ontlaadt, afhankelijk van de marktprijzen en ons energieverbruik", legt Peter uit. Peter heeft dan ook een dynamisch energiecontract, waarbij de prijs voor elektriciteit elk uur wijzigt.

Grid balancing: geld verdienen met energiebeheer

De energie in Peters huis wordt gestuurd door een thuisbatterij en een slim sturingssysteem, dat zelfstandig kiest wanneer de batterij oplaadt of ontlaadt.

Peters slimme energiebeheersysteem maakt deel uit van het grid balancing-netwerk. Dat wil zeggen dat zijn thuisbatterij niet alleen energie opslaat voor eigen gebruik, maar ook bijdraagt aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet. Op piekmomenten verkoopt de batterij energie tegen een gunstige prijs en laadt hij zichzelf weer op als de prijzen laag staan. In één jaar tijd leverde hem dat maar liefst een besparing van 2.700 euro op. Dat bedrag omvat de daling op zijn energiefactuur en wat hij betaald krijgt voor de netbalancing. “Mensen onderschatten hoeveel je kunt verdienen door slim met energie om te gaan. Dankzij die grid balancing betaalt mijn systeem zichzelf terug", aldus Peter.

“Met de komst van Vehicle-to-Grid (V2G)-technologie in 2025 zal zo’n slimme aanpak nog efficiënter worden. Elektrische wagens – die tot wel vijf keer krachtiger zijn dan de huidige thuisbatterijen – zullen dan fungeren als een opslagunit voor het huis en het bredere elektriciteitsnet. Je wagen wordt eigenlijk een mobiele thuisbatterij”, zegt Peter.

 

Peters huis in Hofstade, met de inpandige zonnepanelen op het dak.

Stilzitten is niet aan Peter besteed. Hij denkt voortdurend na over wat hij nog zou kunnen veranderen of verbeteren. “We hebben een stuk landbouwgrond gekocht dat grenst aan onze tuin. Daarop staat een schuur die onderdak moet bieden aan een toekomstige kudde schapen. Op dat dak wil ik nog oost-west georiënteerde zonnepanelen plaatsen. Die oriëntatie maximaliseert de energieopbrengst gedurende de hele dag en zou onze woning nog energie-efficiënter maken. Een oost-west oriëntatie zorgt voor een bredere spreiding van de energieopbrengst, wat dus het ideale scenario is.”

Naast energiebeheer hebben Peter en zijn vrouw ook geïnvesteerd in regenwateropvang. “We hebben twee tonnen van 10.000 liter en eentje van 5.000 liter. Dat water gebruiken we voor de toiletten, de tuin en het schoonmaken van de auto. Da’s goed voor onze portemonnee en voor de watervoorraad in de buurt.”

 

 

Peter achter een indrukwekkend aantal computerschermen, met op de tablet de app van zijn energy management system.

Een zelfgetraind Large Language Model

Daarnaast blijft Peter experimenteren met nieuwe technologieën. Momenteel traint hij Jarvis – een Large Language Model (LLM) zoals we dat kennen van Chat GPT – als virtuele assistent om zijn domoticasysteem met spraak aan te sturen. “Ik heb ‘m voor de grap een licht-arrogante houding gegeven, he’s got a bit of an attitude, zoals ze dat in het Engels zeggen. Dus als ik vraag om de lichten uit te doen, antwoordt hij soms: “Eindelijk krijgen die lampen pauze, man.” (lacht)

Die Jarvis regelt in de toekomst niet alleen de lichten en temperatuur in Peters huis, maar zal ook leren van het gedrag en de gewoontes van alle bewoners: Peter, zijn vrouw en hun drie kinderen. "Spraaksturing gaat een revolutie teweegbrengen. Oudere modellen, zoals Google Homes, kunnen wel intenties ontwaren in wat je zegt, maar dan moet je commando wel duidelijk zijn en maar één boodschap bevatten. De nieuwe modellen kunnen wat je zegt beter interpreteren en daardoor ook echt leren hoe je leeft en denkt", zegt Peter enthousiast.

Informaticus ❤️ domotica

Maar wat is nu de verwezenlijking waar Peter het meest trots op is? Zijn domoticasysteem, zo blijkt. Niet alleen omdat het technologisch indrukwekkend is, met apps, tablets aan de muur en spraakbesturing, maar vooral omdat het door het hele gezin wordt gebruikt. Van het automatisch aan- en uitschakelen van lichten en verwarmingstoestellen tot het openen van de garagepoort met een app … technologie is bij de van Heesjes geen gadget, maar een vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijkse leven. "Veel mensen installeren domotica voor zichzelf, maar mijn doel was dat iedereen in het gezin het op een intuïtieve manier zou kunnen gebruiken. En dat is gelukt." zegt Peter trots. 

Eén van de tablets aan Peters muren. Camerabeelden, de weersvoorspelling, de verlichting, de temperatuur in huis: alles wordt gemonitord. Met één druk op de tablet kun je zelfs de deuren en gordijnen sluiten.

Voor die domotica voorzag Peter bij de bouw van het huis zo veel mogelijk bekabeling. “Achteraf gezien was dat nog niet genoeg. Ik had beter schachten laten maken om gemakkelijk extra kabels te kunnen trekken en nieuwe systemen vlotter te kunnen integreren. Technologie evolueert snel en flexibiliteit in bekabeling maakt een groot verschil."

Voor Peter blijft innovatie een doorlopende reis. Zijn woning is nooit ‘af’, maar evolueert steeds verder naar een slimme, zelfvoorzienende en efficiënte leefomgeving. "Je moet altijd blijven innoveren. Wat vandaag state-of-the-art is, is over vijf jaar alweer achterhaald. Dat maakt het zo boeiend.”

Peters investeringen op een rijtje

Datum Toestel Prijs Eigenschappen
2008 Inpandige zonnepanelen 10.000 euro Rendement van 1.500 Wp
2019 Zonnepanelen op poolhouse en garage 7.000 euro (zelf geplaatst) Rendement van 7.500 Wp
2022 Thuisbatterij 7.000 euro Vermogen van 25 kWh.

Geschatte terugverdientijd: 6 jaar

Goed gezien met KBC

Wonen, werken, leven: het brengt allemaal uitdagingen met zich mee. Bij KBC houden we je graag op de hoogte van wat er leeft op het vlak van huisvesting, energie, duurzaamheid en mobiliteit. Lees bijvoorbeeld meer over de versoepelde renovatieplicht, kom meer te weten over duurzamere isolatiematerialen of ontdek onze makelaarstips voor wanneer je een huis wil kopen. Wil je investeren in energetische renovaties? Bereken dan hier je energielening. Benieuwd naar hoeveel je zou kunnen besparen met zonnepanelen? Dat bereken je gemakkelijk hier.