Jonas Theyssens
Podcast
Artikel

Energiedelen wordt een van de trends van onze generatie

 

Het leven wordt duurder. Dat houdt ons echter niet tegen om meer te consumeren, met negatieve gevolgen voor het klimaat. Delen kan een oplossing zijn. Onze economie maakt dan ook de bocht van een klassieke naar een deeleconomie. Denk aan kangoeroewonen, coworking, autodelen,... “Je kan ook energie delen en die trend volg je als belegger best van in het begin mee,” vertelt Jonas Theyssens van KBC Asset Management. 

“We moeten niet alleen minder energie verbruiken, maar er ook anders mee omgaan. Sinds de industriële revolutie is ons energieverbruik exponentieel gegroeid. We zijn nog altijd voornamelijk aangewezen op fossiele brandstoffen, maar we weten ondertussen dat dit slecht is voor onze planeet en dat de natuurlijke reserves uitgeput raken,” vertelt Jonas Theyssens, aandelenanalist bij KBC Asset Management. In theorie kan energie ‘sharen’ al. In de praktijk zijn we nog gebonden aan de huidige beperkingen van het energienet en de regelgeving.

 

Iedereen kan energie delen

Jonas Theyssens

“Door de opkomst van groene energie kan je zelf energie opwekken, ook jij en ik,” legt Theyssens uit. “Er zijn momenten dat je meer opwekt dan je verbruikt. Sinds kort kan je overschotten delen met anderen, ze wegschenken of doorverkopen. Kortweg: je deelt je opgewekte energie met anderen die op dat moment met een tekort kampen.”

"Er bestaan verschillende soorten van energiedelen", gaat Theyssens verder. “Ten eerste: energiedelen met jezelf, bijvoorbeeld als je meerdere eigendommen hebt. Ten tweede kan je energie delen in een gemeenschappelijk gebouw, bijvoorbeeld zonne- of windenergie delen in een appartementsgebouw. En ten derde: sinds kort kan je ook energie delen in een energiegemeenschap. Lokale besturen, bedrijven of burgers verenigen zich dan om samen te investeren in hernieuwbare energie.”

Het grote voordeel zijn de relatief lage kosten waardoor ook gezinnen met een lager inkomen kunnen instappen. Ook mensen die geen plaats hebben om bijvoorbeeld zonnepanelen te leggen, kunnen op deze manier betrokken worden. “De hele maatschappij komt in aanmerking om mee te doen aan de energietransitie. Iedereen kan dus een steentje bijdragen en tegelijk de voordelen ervan plukken. Uiteraard moet je wel goede afspraken maken en die op papier zetten, maar technisch gezien heb je niet veel meer nodig dan een digitale meter. De uitdaging is op lange termijn veel groter voor de netbeheerders en energieleveranciers dan voor gewone burgers.”

De hele maatschappij komt in aanmerking om mee te doen aan de energietransitie. Iedereen kan een steentje bijdragen en tegelijk de voordelen ervan plukken.

Jonas Theyssens, aandelenanalist bij KBC Asset Management

 

Beleggen in de trend

Jonas Theyssens

Ook voor de belegger liggen hier kansen. “Vaak gaat het nog over lokale initiatieven of start-ups. Maar uiteindelijk zullen we onze energie wel moeten delen, het is een van de trends van onze generatie. Energiedelen helpt onze energievoorziening te optimaliseren, verzekeren en vergroenen. Door te investeren in de energietransitie surf je als belegger onrechtstreeks mee op de trend van energiedelen. Er zijn talloze mogelijkheden. Je kan nu al beleggen in bijvoorbeeld producenten van zonnepanelen of windturbines, of in duurzame
bouwbedrijven. En het gaat verder dan dat. Je kan als belegger ook kijken naar bedrijven die service bieden in energietransitie. Zo begeleidt KBC via een dochteronderneming kmo's en adviseert ze hen in hun transitie naar duurzame energievoorziening. Ook slimme technologie biedt opportuniteiten voor de belegger. Denk aan bedrijven die je woning slimmer maken door je apparaten met elkaar te laten communiceren, met als doel de energie-efficiëntie te verbeteren.”

Of je nu vermogensbeheerder, bedrijf of investeerder bent, het is een kwestie van tijdig op de kar te springen. Als je wacht tot er effectief grote dingen bewegen en de trend zich voltrekt, dan ben je eigenlijk te laat. Je moet actie ondernemen en vertrouwen hebben in de toekomst.

Jonas Theyssens, aandelenanalist bij KBC Asset Management

Beluister de podcast

https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=cbmUgjy6eLk

Meer lezen over verantwoord beleggen?

Ontdek het hier

Dit artikel is louter informatief en mag niet als beleggingsadvies beschouwd worden.