Artikel

Artificiële intelligentie zet een turbo op de wereldeconomie

De ontwikkeling van artificiële intelligentie (AI) zit in een stroomversnelling. De technologie transformeert volledige strategieën, doet de productiviteit stijgen en geeft de wereldeconomie mogelijk een boost. Daarvan kunnen ook beleggers profiteren.

‘AI wordt de belangrijkste ontwikkeling van dit decennium, even belangrijk als de ontwikkeling van de pc en het internet’, beschrijft Bill Gates de impact van AI. En Gates weet waarover hij het heeft. De oprichter van Microsoft bracht computers tot in elke huiskamer en veranderde de wereld. Nu staan we opnieuw voor zo’n moment.
‘De ontwikkeling van AI gaat ineens veel sneller dan de meesten zich konden voorstellen’, zegt Joris Franck, aandelenanalist van KBC Asset Management. ‘We hebben het punt bereikt waarop we spreken over generatieve artificiële intelligentie. Terwijl gewone AI werkt op basis van mooi gestructureerde data, kan generatieve AI overweg met ongestructureerde data. Zo’n model haalt verbanden uit een samenraapsel van tekst, foto’s en video’s. Dat creëert eindeloos veel nieuwe mogelijkheden.’

Generatieve artificiële intelligentie kan inzichten halen uit ongestructureerde data en dat creëert eindeloos veel nieuwe mogelijkheden.

Joris Franck, aandelenanalist bij KBC Asset Management

Boost voor productiviteit en winstmarges

ChatGPT heeft generatieve AI bij veel mensen en bedrijven onder de aandacht gebracht. ‘Zo’n applicatie maakt AI toegankelijk. Er is in het verleden al veel gesproken over big data en AI, maar de waarheid is dat die zaken alleen bereikbaar waren voor de hele grote bedrijven. Voor kleine ondernemingen was dat onbetaalbaar. Maar nu kijken zelfs de kleinste organisaties naar ChatGPT om te zien wat zij ermee kunnen doen. Dat is een echte gamechanger’, zegt Tom Simonts, senior financial economist bij KBC.
Technologiebedrijven als Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon, Meta, Tesla en Alphabet – de zogenaamde Magnificent 7 – hebben de weg vrijgemaakt voor een echte AI-golf. Zij bieden de nodige cloudinfrastructuur en rekenkracht. ‘De technologiesector profiteert hier duidelijk als eerste van. Maar de hele economie kan er de vruchten van plukken. Het komt erop aan ook in andere sectoren AI- ogelijkheden op maat toe te passen. Dat zou een enorme boost betekenen voor de productiviteit van bedrijven, hun winstmarges en uiteindelijk ook de economische groei.’ AI-technologie wordt nu al vaker geïntegreerd in uiteenlopende sectoren. ‘Met behulp van generatieve AI kunnen dagelijkse administratieve taken zoals communicatie, vertalingen, marketingcampagnes, software programmatie of analyses veel efficiënter verlopen’, zegt Franck. Daarnaast verwacht onderzoeksbureau Gartner dat over enkele jaren 30 procent van de nieuwe medicijnen ontwikkeld wordt met behulp van generatieve AI. Het verwacht ook dat 30 procent van de marketing-e-mails automatisch gegenereerd en gepersonaliseerd worden. En dat niemand nog notities moet nemen tijdens een vergadering omdat een AI-tool automatisch een samenvatting maakt. 

Zelfs de kleinste bedrijven kijken naar ChatGPT om te zien wat zij ermee kunnen doen. Dat is een echte gamechanger.

Tom Simonts, senior financial economist KBC Groep

Beleggingskansen

De integratie van AI in bestaande systemen en processen blijft een uitdaging en heeft tijd nodig. Daarnaast zijn er bekommernissen over privacy, eigendomsrechten en strenge regelgeving en kampt de technologie zelf ook nog met wat kinderziektes. ‘Niet alles staat op punt, dat is duidelijk. Maar dat zal deze nieuwe evolutie niet afremmen’, zegt Simonts.
 

Ook beleggers kunnen inspelen op de trend, bijvoorbeeld door rechtstreeks te investeren in bedrijven die profiteren van de AI-evolutie. ‘AI zal grote productiviteitswinsten realiseren voor softwareontwikkelaars, ontwerpers en zelfs accountants. Ook de vraag naar bijkomende cloudinfrastructuur zal sterk groeien, net als de vraag naar software die AI-oplossingen aanbiedt. De AI-golf zal steeds meer rekenkracht vereisen en dus ook halfgeleiderchips en - pparatuur’, zegt Franck.

‘Daarnaast biedt ook de indirecte impact van AI op een onderneming opportuniteiten voor de belegger. Bedrijven voelen de druk om AI te implementeren. Zo niet, riskeren ze een concurrentieel nadeel te krijgen en op termijn beleggers te ontgoochelen’, besluit Simonts.

Meer lezen over thematisch beleggen?

Ontdek het hier

Dit artikel is louter informatief en mag niet als beleggingsadvies beschouwd worden.