c warning
Er liep iets mis. De pagina is tijdelijk onbeschikbaar.

De 5 meest verspilde voedingsmiddelen én tips tegen verspilling

Een gemiddeld Vlaams gezin gooit volgens een onderzoek van het Departement Omgeving jaarlijks zo’n 88 kilo voeding in de vuilnisbak. Die voedselverspilling heeft een grote impact op het milieu en klimaat. Maar gelukkig hoeft verspilling voorkomen niet moeilijk te zijn. Met kleine aanpassingen maak je al een verschil voor de planeet én je portemonnee. 

De impact van voedselverspilling

Een vergeten pak rucola, een paar verschrompelde wortelen of broodbeleg waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is: we gooien allemaal wel eens voedsel weg. En dat is niet zonder gevolgen. Om voedsel te produceren, transporteren en bewaren hebben we immers land, water en energie nodig, en bij elke stap komen er broeikasgassen vrij.

Wanneer je dan voedsel weggooit, zijn al die hulpbronnen en uitstoot eigenlijk voor niets geweest. Daarnaast zorgt de verwerking van het afval nog eens voor extra uitstoot en energieverbruik. 

Voedselverspilling is goed voor:
  • 10% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen;
  • 25% van het wereldwijde zoetwaterverbuik;
  • 11,5% van het wereldwijde landgebruik (een landoppervlak groter dan China).

Wat kun jij doen om verspilling te voorkomen?

Met enkele simpele gewoontes kun je voedselverspilling gelukkig al tot een minimum beperken.

Het belangrijkste is zorgen voor overzicht in je koelkast en voorraad. Maak op basis van wat je in huis hebt een weekmenu en voorzie ruimte voor een restjesdag. Let er ook op dat je je producten op de juiste manier bewaart. Hieronder lees je meer over de 5 meest verspilde producten en hoe je ervoor zorgt dat ze niet in de vuilnisbak belanden.

De 5 meest verspilde producten

1. Brood

Brood wordt door Vlamingen het meest verspild. We kopen vaak te veel en eten ons brood het liefst kraakvers. Toch zijn er heel wat mogelijkheden om nog te genieten van die hard geworden sneetjes. 

Tips om minder brood te verspillen
  • Vries je brood in per portie.
  • Bewaar je brood in de papieren broodzak die je bij de bakker krijgt.
  • Gebruik oud brood voor croque monsieurs, croutons, wentelteefjes of broodpudding.
  • Verwerk het brood in gerechten als stoverij of gehaktbrood, of maak er paneermeel van.

2. Groenten

Groenten worden vaak in te grote hoeveelheden gekocht, vergeten in de koelkast of verkeerd bewaard. 

Tips om minder groenten te verspillen
  • Koop enkel de groenten die je nodig hebt op basis van je menu of voorraad.
  • Verwerk restjes groenten in soep, quiche of een wokgerecht.
  • Bewaar je groenten op de juiste plaats:
    • In de groentelade van je koelkast: bladgroenten, koolsoorten, wortelgroenten, champignons, selder, prei, courgette
    • Op kamertemperatuur: tomaten, uien, knoflook, pompoen 
    • Koel, donker en droog: rode biet, knolsnelder 

3. Fruit

Fruit wordt vaak weggegooid omdat het er niet meer perfect uitziet of te rijp geworden is.

Tips om minder fruit te verspillen
  • Sorteer je fruit en eet de rijpste stukken eerst.
  • Maak een smoothie of fruitsla van fruit dat net over het hoogtepunt is. Verwerk je overrijpe bananen in bananenbrood. Maak een appeltaart of appelmoes van appels die je anders zou weggooien.
  • Bewaar bananen apart (ze versnellen de rijping van ander fruit. Dat komt omdat ze van nature kleine hoeveelheden van het gas ethyleen verspreiden). 

4. Aardappelen

Ook aardappelen worden vaak in bulk gekocht en vergeten. Wanneer ze kiemen krijgen of zachter worden, belanden ze meestal in de vuilnisbak.

Tips om minder aardappelen te verspillen
  • Bewaar je aardappelen op een koele, donkere en droge plaats.
  • Gebruik restjes gekookte aardappelen in een salade, voor kroketten of rösti.
  • Maak aardappelpuree, soep of een ovenschotel met aardappelen die wat zachter geworden zijn.
  • Een aardappel met kleine kiemen kun je nog eten, als je de kiemen en groene plekken ruim wegsnijdt. 

5. Zuivel

Melk, yoghurt en kaas zijn producten die vaak worden weggegooid omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is, terwijl ze eigenlijk nog eetbaar zijn. 

Tips om minder zuivel te verspillen
  • Kijk, ruik en proef: je kunt zuivelproducten vaak nog een hele tijd na de houdbaarheidsdatum consumeren.
  • Bewaar geopende zuivelproducten vooraan in de koelkast, zodat je ze niet vergeet.
  • Gebruik restjes melk in pannenkoeken, gebak of sauzen en verwerk overgebleven yoghurt in een dressing.
  • Je kunt zuivelproducten ook invriezen en bewaren voor later. 

Hoe we bij KBC de strijd tegen voedselverspilling aangaan

Ook KBC levert een inspanning om voedselverspilling te vermijden. Zo bieden we overschotten van onze bedrijfsrestaurants aan onze medewerkers aan voor take-away. In de KBC-restaurants in Brussel, Gent en Mechelen werken we samen met Too Good To Go, een platform waarop je voor aantrekkelijke prijzen voedsel van lokale winkels, cafés en restaurants kunt redden. 

In Leuven ontwikkelde onze cateraar zelfs een eigen ‘Save the plate’-platform, waarop KBC-collega's vanaf 14.30 u overgebleven maaltijden kunnen reserveren. Zo wordt eten dat nog lekker en vers is gered van de vuilnisbak. 

Daarnaast wordt er in de KBC-bedrijfsrestaurants een standaardportie opgeschept, zodat mensen met grote honger gewoon wat extra kunnen vragen. En in Brussel en Gent wordt er nauwgezet bijgehouden hoeveel voedsel er wordt weggegooid. Op die manier zorgt de cateraar ervoor dat de aangekochte en bereide hoeveelheden steeds beter afgestemd zijn op de effectieve vraag. 

Ontdek wat KBC nog meer doet voor een duurzamere samenleving

Goed gezien, met KBC

Wonen, werken, leven: het brengt allemaal uitdagingen met zich mee. Bij KBC houden we je graag op de hoogte van wat er leeft op het vlak van huisvesting, energie, duurzaamheid en mobiliteit. Ontdek hoe je bankkeuze een verschil kan maken voor een duurzamere wereld of welke lessen je kunt trekken uit je energiefactuur.