
De 5 meest verspilde voedingsmiddelen én tips tegen verspilling
Een gemiddeld Vlaams gezin gooit volgens een onderzoek van het Departement Omgeving jaarlijks zo’n 88 kilo voeding in de vuilnisbak. Die voedselverspilling heeft een grote impact op het milieu en klimaat. Maar gelukkig hoeft verspilling voorkomen niet moeilijk te zijn. Met kleine aanpassingen maak je al een verschil voor de planeet én je portemonnee.
De impact van voedselverspilling
Een vergeten pak rucola, een paar verschrompelde wortelen of broodbeleg waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is: we gooien allemaal wel eens voedsel weg. En dat is niet zonder gevolgen. Om voedsel te produceren, transporteren en bewaren hebben we immers land, water en energie nodig, en bij elke stap komen er broeikasgassen vrij.
Wanneer je dan voedsel weggooit, zijn al die hulpbronnen en uitstoot eigenlijk voor niets geweest. Daarnaast zorgt de verwerking van het afval nog eens voor extra uitstoot en energieverbruik.
Wat kun jij doen om verspilling te voorkomen?
Met enkele simpele gewoontes kun je voedselverspilling gelukkig al tot een minimum beperken.
Het belangrijkste is zorgen voor overzicht in je koelkast en voorraad. Maak op basis van wat je in huis hebt een weekmenu en voorzie ruimte voor een restjesdag. Let er ook op dat je je producten op de juiste manier bewaart. Hieronder lees je meer over de 5 meest verspilde producten en hoe je ervoor zorgt dat ze niet in de vuilnisbak belanden.
De 5 meest verspilde producten
1. Brood
Brood wordt door Vlamingen het meest verspild. We kopen vaak te veel en eten ons brood het liefst kraakvers. Toch zijn er heel wat mogelijkheden om nog te genieten van die hard geworden sneetjes.
2. Groenten
Groenten worden vaak in te grote hoeveelheden gekocht, vergeten in de koelkast of verkeerd bewaard.
3. Fruit
Fruit wordt vaak weggegooid omdat het er niet meer perfect uitziet of te rijp geworden is.
4. Aardappelen
Ook aardappelen worden vaak in bulk gekocht en vergeten. Wanneer ze kiemen krijgen of zachter worden, belanden ze meestal in de vuilnisbak.
5. Zuivel
Melk, yoghurt en kaas zijn producten die vaak worden weggegooid omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is, terwijl ze eigenlijk nog eetbaar zijn.
Hoe we bij KBC de strijd tegen voedselverspilling aangaan
Ook KBC levert een inspanning om voedselverspilling te vermijden. Zo bieden we overschotten van onze bedrijfsrestaurants aan onze medewerkers aan voor take-away. In de KBC-restaurants in Brussel, Gent en Mechelen werken we samen met Too Good To Go, een platform waarop je voor aantrekkelijke prijzen voedsel van lokale winkels, cafés en restaurants kunt redden.
In Leuven ontwikkelde onze cateraar zelfs een eigen ‘Save the plate’-platform, waarop KBC-collega's vanaf 14.30 u overgebleven maaltijden kunnen reserveren. Zo wordt eten dat nog lekker en vers is gered van de vuilnisbak.
Daarnaast wordt er in de KBC-bedrijfsrestaurants een standaardportie opgeschept, zodat mensen met grote honger gewoon wat extra kunnen vragen. En in Brussel en Gent wordt er nauwgezet bijgehouden hoeveel voedsel er wordt weggegooid. Op die manier zorgt de cateraar ervoor dat de aangekochte en bereide hoeveelheden steeds beter afgestemd zijn op de effectieve vraag.
Ontdek wat KBC nog meer doet voor een duurzamere samenleving
Goed gezien, met KBC
Wonen, werken, leven: het brengt allemaal uitdagingen met zich mee. Bij KBC houden we je graag op de hoogte van wat er leeft op het vlak van huisvesting, energie, duurzaamheid en mobiliteit. Ontdek hoe je bankkeuze een verschil kan maken voor een duurzamere wereld of welke lessen je kunt trekken uit je energiefactuur.