c warning
Er liep iets mis. De pagina is tijdelijk onbeschikbaar.

Wat is de circulaire economie en hoe kun je eraan deelnemen?

De circulaire economie is een alternatief voor het klassieke ‘maak-gebruik-gooi weg’-model. De kerngedachte is dat producten, materialen en grondstoffen zo lang mogelijk in omloop blijven. In dit artikel ontdek je wat circulariteit precies betekent, waarom het loont en hoe je er zelf aan kunt bijdragen. 

Wat is de circulaire economie?

De circulaire economie is erop gericht zo weinig mogelijk producten en grondstoffen verloren te laten gaan. Ze staat tegenover het traditionele lineaire ‘weggooimodel’, waarin we ontginnen, produceren, consumeren en uiteindelijk weggooien. Door spullen langer te gebruiken, te herstellen, een nieuw leven te geven of te recycleren, behouden ze hun waarde en blijven ze binnen het systeem.  

Denk bijvoorbeeld aan kleding: in een circulaire economie gaat een jeansbroek in de eerste plaats langer mee, omdat ze gemaakt is van duurzame materialen. Als de broek versleten is, kan ze worden hersteld of herwerkt tot een nieuw kledingstuk. Als dat niet meer mogelijk is, wordt het materiaal gerecycleerd en omgevormd tot nieuwe grondstoffen. Oude jeans kan bijvoorbeeld herwerkt worden tot isolatiemateriaal. 

Is circulariteit iets goeds?

Een circulaire economie beschermt het milieu. Door producten te hergebruiken en materialen te recycleren, hebben we minder grondstoffen nodig. Dat is belangrijk, aangezien de vraag naar grondstoffen door de wereldwijde bevolkingsgroei blijft stijgen. Ook zorgt circulariteit voor minder afval en minder uitstoot van broeikasgassen. Zeker als we van bij het ontwerp al kiezen voor duurzame oplossingen.

Circulariteit heeft naast ecologische, ook economische voordelen. Het stimuleert innovatie, creëert jobs en levert producten op die langer meegaan en je als consument dus geld besparen.

Hoe kun je als consument deelnemen?

De overheid en bedrijven spelen een grote rol in de omschakeling naar een circulaire economie. Maar ook als consument heb je impact met de keuzes die je maakt in je dagelijks leven

Koop minder en beter

Denk twee keer na voor je iets nieuws koopt. Heb je het echt nodig? Kun je het product ook lenen of huren? Als je toch koopt, let dan op de duurzaamheid van je aankopen. Is die toffe trui gemaakt van duurzame of gerecycleerde materialen? Zal die nieuwe salontafel over 5 jaar nog altijd mooi staan in je interieur? Vermijd ook wegwerpproducten als er duurzame alternatieven bestaan. 

Lees ook ons artikel over 5 reflexen om duurzamer te consumeren

Herstel

Gaat er iets stuk? Kijk dan eerst of je het kunt (laten) herstellen voor je het afdankt. Laat kapotte elektrische toestellen nakijken bij een hersteldienst, herstel de rits van een jas of handtas of repareer een losse tafelpoot of kastdeur. 

Laat je toestellen gemakkelijker herstellen dankzij het Europese recht op reparatie

Hergebruik

Geef spullen een tweede leven door ze op een andere manier te gebruiken of ze door te geven aan iemand anders. Een gebruikte sofa kan er bijvoorbeeld weer als nieuw uitzien met andere bekleding. En speelgoed, elektronica, kledij of keukengerief dat jij niet meer nodig hebt, kan iemand anders blij maken. 

Denk ook eens aan een refurbished laptop of smartphone in plaats van een nieuw toestel, of tweedehandskledij of -meubels in plaats van nieuwe stukken. 

Recycleer

Recycleren is een belangrijke schakel in de circulaire economie. Door materialen goed te sorteren en in te leveren, zorg je ervoor dat ze opnieuw gebruikt kunnen worden als grondstof voor nieuwe producten. Sorteer afval dus correct en breng oude toestellen of batterijen altijd naar een recyclagepark of inzamelpunt. 

Tip: 

Sorteertwijfels? Op www.betersorteren.be vind je alle info die je nodig hebt om goed te sorteren.

Wat doet KBC?

Bij KBC willen we als bedrijf het goede voorbeeld geven. Zo bieden we bijvoorbeeld leningen aan die bedrijven ondersteunen in hun transitie richting circulariteit, zoals de zogenaamde Sustainability Linked Loans. En ook in eigen huis streven we naar maximaal hergebruik van materialen. Meubels worden hersteld, opnieuw bekleed of krijgen een nieuwe functie in onze kantoren. Meubilair dat we zelf niet meer gebruiken, vind je terug in de kringloopwinkel of schenken we aan scholen en non-profitorganisaties. 

In 2024 organiseerden we in samenwerking met Maakbaar vzw ons eigen ‘Repair Café’, waar handige KBC-collega’s de spullen van minder technisch aangelegde collega’s herstelden. Stofzuigers, haardrogers, koptelefoons: ze passeerden allemaal de revue.

Goed gezien, met KBC

Wonen, werken, leven: het brengt allemaal uitdagingen met zich mee. Bij KBC houden we je graag op de hoogte van wat er leeft op het vlak van huisvesting, energie, duurzaamheid en mobiliteit. Ontdek wat de meest verspilde aankopen zijn en wat je kunt doen om voedselverspilling te vermijden, hoe je bankkeuze bijdraagt aan een duurzamere wereld of hoe je je woning energiezuinig kunt verwarmen