c warning
Er liep iets mis. De pagina is tijdelijk onbeschikbaar.

Bouwverlof in zicht? Zo bereid je je voor

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt om te starten met je (ver)bouwproject. Misschien steek je zelf de handen uit de mouwen of neem je liever professionele aannemers onder de arm. De plannen liggen er, je bent er helemaal klaar voor, maar dan komt het bouwverlof ineens om de hoek kijken. In dit artikel leggen we je uit wat het bouwverlof precies is, waarom je erop moet anticiperen en hoe je je (ver)bouwplannen erop kunt afstemmen.

Wat is het bouwverlof ook alweer?

Het bouwverlof is de periode in juli/augustus en rond kerst waarin veel aannemers, fabrikanten en leveranciers collectief de deuren sluiten. Dat kan een flinke impact hebben op je planning en de voortgang van je project. Geen zorgen, we geven je graag enkele nuttige tips zodat je planning niet in het honderd loopt.

Tip 1: doe-het-zelver? Bestel al je materialen tijdig

Ben je een doe-het-zelver? Dan kunnen heel wat bestellingen die je net vóór of tijdens het bouwverlof plaatst heel wat vertraging oplopen. Stel je voor dat je midden in je project zit en ineens blijkt dat de levering van je ramen ineens 3 weken later zal gebeuren omdat de fabriek gesloten is. Lange levertijden zijn al een realiteit in de bouw (zeker sinds de corona- en energiecrisis) en in combinatie met het bouwverlof kun je dan al snel behoorlijk lang zitten wachten op je materialen. 

Dit zijn situaties die je eenvoudig kunt vermijden door vooruit te denken en je planning aan te passen aan het bouwverlof. Als je zelf materialen moet bestellen, kijk dan wanneer je ze nodig hebt op de werf en bestel ze minstens 4-6 weken eerder. Gebruik het bouwverlof als harde grens: plaats je orders vóór einde juni als je ze in de zomer nodig hebt. Zo voorkom je een lange wachttijd voor je bouwmaterialen.

Dit kan een voorbeeld zijn voor een goede bouwkalender:

  • April: plannen finaliseren, offertes materialen vragen.
  • Mei: laatste bestellingen voor de zomer plaatsen.
  • Juli: bouwverlof – rustperiode of zelf klussen met voorraad.
  • Aug: heropstart en checken van leveringen.
  • Nov: bestellingen plaatsen voor winterstop.
  • Dec: bouwverlof – gebruiken voor administratieve voorbereiding.

Tip 2: communiceer goed met je aannemers

Het bouwverlof betekent niet dat álles stilstaat – sommige zelfstandige aannemers werken wel door – maar fabrikanten en groothandels sluiten vaak wel. Als je met aannemers werkt, vraag ze dan tijdig naar hun verlofdata zodat iedereen een goed zicht heeft op de planning. 

Vlak na het bouwverlof willen veel mensen hun projecten meteen hernemen, wat piekdrukte betekent in september. Als je dus een bepaalde aannemer nodig hebt net na het verlof, boek die dan zeker ruim op tijd. Anders zit hun agenda vol en schuift jouw project ongewild weken op.  

Plan grote werken zoals funderingen storten of ruwbouwmuren optrekken liefst niet net in die verlofperiode vanwege leveringsrisico. En start geen nieuwe fase net voor het verlof als er kans is dat het niet afgerond raakt.

Tip 3: hou rekening met voorraad en buffertijd

Als je als doe-het-zelver wilt blijven doorwerken tijdens het bouwverlof, zorg dan dat er voldoende voorraad is: laat genoeg materiaal leveren vóór het verlof begint. Ben je bijvoorbeeld bezig met een renovatie waarbij je in juli wilt verder werken aan de elektriciteit? Zorg dan dat je alle kabels, buizen en dozen in juni op voorraad hebt. Wil je metselwerken doen eind juli? Sla de benodigde stenen, cement en zand op voorhand op. Zo overbrug je de leveringsstop. En reken ook wat reserve in: koop beter iets meer materiaal op stock dan berekend, voor het geval dat. 

Soms is het ook qua prijs interessant om op tijd te bestellen. Zo bescherm je je immers ook tegen prijsstijgingen. 

Tip 4: denk ook aan verlengde doorlooptijden op het einde van het jaar

Niet enkel de zomer, ook de eindejaarsperiode zorgt voor onderbrekingen. Tussen pakweg 20 december en 5 januari zijn veel firma’s dicht. Bovendien vallen er in die periode veel feestdagen. Met als resultaat dat bestellingen die begin december niet de deur uit zijn, vaak pas in januari geleverd worden. Wil je dus rond de feestdagen klussen of bouwen, bestel dan voor Sinterklaas je spullen, anders riskeer je tot nieuwjaar te moeten wachten.

Een goed voorbereid (ver)bouwer is er twee waard

Je hebt nu een goed beeld van wat het bouwverlof inhoudt en hoe je je (ver)bouwprojecten daarop kunt afstemmen. Door slim te plannen en rekening te houden met de vakantieperiodes in de bouwsector, kun je veel frustratie en vertragingen voorkomen.

Klaar om aan de slag te gaan? Begin dan vandaag nog met het plannen van je (ver)bouwproject en zodat je met iéts minder stress aan de startlijn verschijnt.  Veel succes!

Goed gezien met KBC

Wonen, werken, leven: het brengt allemaal uitdagingen met zich mee. Bij KBC houden we je graag op de hoogte van wat er leeft op het vlak van huisvesting, energie, duurzaamheid en mobiliteit. Ontdek bijvoorbeeld hoe we je helpen bij elke stap van je renovatieproject, hoe je gemakkelijk je renovatiekosten en -premies kunt berekenen of  je lening voor energetische renovaties kunt simuleren.  

Kredietvorm: Lening op afbetaling. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV. Kredietgever: KBC Bank NV, met zetel in Havenlaan 2, 1080 Brussel, België. BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel.