
Een woning verhuren in Vlaanderen? Dit zijn de nieuwe regels
Verhuur jij een woning? Dan heb je ongetwijfeld horen waaien dat de regels binnenkort wijzigen als het pand niet energiezuinig is, of geen goed EPC-label heeft. Het kan zelfs betekenen dan je de huurprijs niet langer mag indexeren of een verbod krijgt op het verhuren. Thomas Adams van Bauwens Vastgoed zet alle regels en voorwaarden op een rijtje.
Voor we beginnen: Thomas, leg nog eens haarfijn uit wat een EPC-attest is?
Thomas: “Het energieprestatiecertificaat of EPC is een document dat de energiezuinigheid van een woning weergeeft aan de hand van een label, van A+ (zeer energiezuinig) tot F (zeer energieverslindend).”
“Als je een pand wilt verhuren, moet je als verhuurder een geldig EPC-attest hebben en alle gerelateerde informatie vermelden in je advertentie. Voorzie ook een kopie van het attest voor de huurder. En let op, want alle EPC-attesten van vóór 2019 zijn niet langer geldig, ook al wordt op dat attest een geldigheidstermijn van tien jaar vermeld. Dat heeft te maken met de premies die gekoppeld zijn aan de inspanningen om het EPC te verbeteren.”
Wat wijzigde er recent aan de regelgeving voor huurwoningen?
“Verhuurders van woningen met een EPC-label D, E of F mochten hun huurprijzen een tijdlang niet meer indexeren als gevolg van hun slechte EPC-score. Sinds 1 oktober 2023 mag dat weer, maar moet er een correctiefactor toegepast worden. In sommige gevallen daalt daardoor de huurprijs, om de huurder te compenseren voor de hoge energiekosten. Bij woningen met een sterk verbeterde EPC-score zorgt de correctiefactor ervoor dat de huurprijs niet té sterk stijgt op korte tijd.”
En wat zijn de toekomstige verplichtingen voor de energieprestatie van huurpanden?
“De Vlaamse regering heeft een stapsgewijze aanpak ingevoerd om de energie-efficiëntie van huurwoningen te verbeteren. Vanaf 2028 mogen verhuurders van woningen met een EPC-label E of F de huurprijs opnieuw niet meer indexeren. En vanaf 2030 mag een deel van die woningen zelfs helemaal niet meer verhuurd worden. Dat betekent dat verhuurders hun panden vóór 2030 moeten renoveren om minstens een EPC-label D te behalen. Vergeet ook niet dat een huurwoning met een slecht EPC-label een pak minder aantrekkelijk is op de huurmarkt: huurders rekenen de hoge energiekosten mee in hun budget.”
Deadlines van de nieuwe regelgeving | ||
Halfopen & open bebouwing | Appartement & rijwoning | |
2030 | Min. EPC E | Min. EPC D |
2035 | Min. EPC D | Min. EPC C |
2040 | Min. EPC C | Min. EPC C |
Wat kun je als verhuurder doen om je EPC-label te verbeteren?
“Niet alle energetische verbeteringen aan de woning kosten stukken van mensen. Spouwmuurisolatie, zonnepanelen en een vernieuwde verwarmingsinstallatie kunnen je EPC-score al sterk verbeteren. Ramen en deuren vervangen is al een stuk duurder, maar je kunt ook beslissen om profielen te behouden en bijvoorbeeld enkel het glas te vervangen door hoogrendementsglas. Sommige steden en gemeenten bieden gratis renovatiebegeleiding of een energieaudit aan.”
Heb je ook recht op premies als je een tweede woning renoveert?
“De Vlaamse overheid biedt verschillende premies en subsidies aan om energetische renovaties te stimuleren. Het maakt daarbij niet uit of het om de eerste en enige, of een tweede woning gaat. Je kunt wel maar één keer om de vijf jaar premies aanvragen. Als je dus al premies aanvroeg voor het huis waarin je zelf woont, kan het zijn dat je niet in aanmerking komt voor bijkomende premies – afhankelijk van de werken die je uitvoerde.”
“Als je verhuurder bent, is het slim om nu al in actie te schieten. Maak een planning en budget op van de verbeteringen die je moet uitvoeren en bespreek eventueel met je huurders wat een goede timing voor de werken zou zijn. Besef ook dat die verbeteringen een investering zijn: je zult meer huurgeld kunnen vragen en je woning gaat weer wat langer mee.”
Goed gezien met KBC
Wonen, werken, leven: het brengt allemaal uitdagingen met zich mee. Bij KBC houden we je graag op de hoogte van wat er leeft op het vlak van huisvesting, energie, duurzaamheid en mobiliteit. Bereken je renovatiekosten via onze partner Setle, simuleer je renovatielening of lees ons artikel over duurzame isolatiesoorten.
Kredietvorm : Lening op afbetaling. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV. Kredietgever : KBC Bank NV, met zetel in Havenlaan 2, 1080 Brussel, België. BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel.