c warning
Er liep iets mis. De pagina is tijdelijk onbeschikbaar.

Het Paasakkoord: wat verandert er voor je verbouwplannen vanaf 1 juli?

Vanaf 1 juli gelden de nieuwe regels uit het Paasakkoord. Die hebben meteen invloed op wie plannen heeft om te verbouwen. Denk je eraan om je woning aan te pakken? Dan is het slim om te weten wat er precies verandert. In dit artikel lees je waarom de nieuwe maatregelen er zijn gekomen en wat ze voor je verbouwplannen betekenen.

Even opfrissen: wat is het Paasakkoord ook alweer?

Het Paasakkoord is een beleidsplan van de federale regering. Het bevat concrete maatregelen over fiscaliteit, energie en arbeidsmarkt. Een belangrijk doel is om burgers te stimuleren tot energiebesparende renovaties, onder andere met fiscale voordelen zoals een verlaagd btw-tarief op sloop en heropbouw. Hoewel het woonbeleid in hoofdzaak een Vlaamse (en gewestelijke) bevoegdheid is, ondersteunt de federale overheid met dit akkoord de verduurzaming van de woningmarkt.

Wat verandert er nu juist op 1 juli?

We zetten graag voor je op een rij wat het Paasakkoord precies inhoudt, en waarom het een kantelmoment kan zijn als je je woning wilt aanpakken.

  1. Sloop en heropbouw tegen 6% btw wordt de norm
    Vanaf 1 juli wordt de tijdelijke federale maatregel van 6% btw op sloop en heropbouw definitief. Dat is goed nieuws voor wie zijn woning wil afbreken en opnieuw opbouwen, want het prijsvoordeel blijft behouden. De regeling geldt onder meer voor particulieren, op voorwaarde dat het gaat om de enige en eigen woning. De federale overheid wil hiermee betaalbare, energiezuinige woningen stimuleren en tegelijk stadsvernieuwing versnellen. Volgens de sectororganisaties is dit een langverwachte doorbraak die de bouwsector een stevige duw in de rug geeft.
  2. Renoveren wordt aantrekkelijker én eenvoudiger
    Wie investeert in energiebesparende maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp, krijgt daar voortaan meer voor terug. De Vlaamse overheid maakt het premielandschap overzichtelijker en bundelt alle informatie in het online loket ‘Mijn VerbouwPremie’. Zo weet je in één oogopslag waar je recht op hebt en hoe je het aanvraagt. Deze vereenvoudiging past binnen een bredere strategie om de renovatiegraad op te krikken en de klimaatdoelstellingen te halen. 
  3. Meer ademruimte als je grondig wilt renoveren
    Dankzij de combinatie van lagere btw, hogere premies en voordelige leningen wordt het financieel haalbaarder om je woning in één keer grondig aan te pakken. Dat is precies wat de overheid wil: eigenaars aanmoedigen om niet langer stapsgewijs te renoveren, maar meteen werk te maken van een energiezuinige woning. Zo verbeter je sneller het EPC-label van je huis en bespaar je op lange termijn op je energiefactuur. 

Wat betekent dat voor jouw verbouwplannen?

Denk je eraan om je woning aan te pakken? Dan is dit hét moment om door te zetten. De nieuwe regels geven je niet alleen meer financiële ruimte, maar ook een duwtje in de rug om het meteen goed aan te pakken. Met een slimme renovatie verhoog je je wooncomfort, vermijd je toekomstige verplichtingen én geef je de waarde van je woning een stevige boost.

Slim gezien met KBC!

Je woning energiezuinig renoveren? Bij KBC helpen we je graag op weg. Via onze handige app KBC Mobile vind je bijvoorbeeld vlot een betrouwbare aannemer uit het netwerk van onze partner Impact Us Today. Eerst even uitrekenen wat je verbouwplannen precies kosten? Daar helpt onze partner Setle je graag mee. Denk je eraan om te lenen voor je verbouwproject? Hier lees je precies hoe dat gaat en wat KBC voor jou kan betekenen.

Kredietvorm: Lening op afbetaling. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV. Kredietgever: KBC Bank NV, met zetel in Havenlaan 2, 1080 Brussel, België. BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel.