c warning
Er liep iets mis. De pagina is tijdelijk onbeschikbaar.

Investeren in zonnepanelen? Dit moet je weten!

De prijs van zonnepanelen blijft dalen. Sinds de energiecrisis in 2022 is de prijs voor een gemiddelde installatie zelfs gehalveerd. Het is dus meer dan ooit de moeite waard om te investeren in zonnepanelen. Maar wat moet je weten voor je beslist om panelen op je dak te leggen? En hoe zit dat met de opbrengst, de kosten, de voor- en nadelen, het installatieproces en het aantal benodigde panelen? We vertellen je er graag meer over. Lees je mee?

Wat kosten zonnepanelen nu eigenlijk?

Voor een volledige zonnepaneleninstallatie mag je rekenen op gemiddeld 3.000 tot 5.700 euro, inclusief installatiekosten en exclusief btw. Voor de duidelijkheid: dat is slechts een schatting. Want ook al is de prijs de laatste tijd sterk gedaald, het blijft belangrijk om eerst een realistische berekening van de kosten te maken. 

De precieze installatieprijs hangt af van onder meer het type installatie en het aantal panelen. Hoeveel panelen je laat plaatsen, is dan weer afhankelijk van je verbruik. Benieuwd aan welk kostenplaatje jij je mag verwachten? We hebben een uitgebreid overzicht voor je gemaakt. Neem zeker een kijkje!

Zoveel zonnepanelen heb je nodig op je dak

Je plaatst beter iets te veel panelen dan te weinig. Probeer bij de berekening alvast vooruit te denken. Ben je bijvoorbeeld van plan om een elektrische auto te kopen? Dat betekent meestal een verdubbeling van je energieverbruik. Of misschien laat je binnenkort een warmtepomp installeren? Reken daarvoor op een slordige 4.000 kWh extra per jaar. 

Ook de plaatsing is natuurlijk belangrijk: zuidgerichte panelen met een hellingshoek van 30-40 graden zijn het meest efficiënt, maar dat is niet voor elke installatie mogelijk. Het kan dus zijn dat je daardoor meer panelen moet leggen dan je buurman. Ook schaduw van bomen of gebouwen kan roet in het eten gooien. En natuurlijk blijft het zaak om energie opwekken en verbruiken slim te balanceren.

Benieuwd hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt om voldoende stroom op te wekken voor je woning en hoeveel je zou kunnen besparen? In dit artikel lees je er alles over

De installatie van zonnepanelen: zo pak je het aan

Begin bij het begin: laat eerst een professionele installateur langskomen en vraag om een uitgebreide offerte die is afgestemd op jouw specifieke situatie. Hoe gedetailleerder je offerte, hoe minder verrassingen achteraf.

De installatie duurt meestal 1 dag, afhankelijk van de grootte van het systeem en de complexiteit van je dak. De installateur monteert de zonnepanelen en sluit ze aan op de omvormer, die de opgewekte gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom.

Na de installatie worden je zonnepanelen aangesloten op je elektriciteitsmeter, getest en gekeurd. Maar dat is nog niet alles. Wil je weten hoe je het volledige installatieproces tot een goed einde brengt? We hebben het op deze pagina voor je samengevat. 

De voor- en nadelen van zonnepanelen

Zonnepanelen hebben heel wat voordelen. Omdat je je eigen elektriciteit opwekt hoef je minder energie van het net af te nemen, waardoor je energiefactuur aanzienlijk daalt. Je bent ook in zekere mate beschermd tegen plotse prijsstijgingen op de energiemarkt. En je woning krijgt een betere EPC-score, waardoor je eigendom meer waard wordt.

Nadelen zijn er ook, daar moeten we realistisch in zijn: ongelukkig geplaatste gebouwen of bomen kunnen schaduw werpen op je dak. Ook ben je erg afhankelijk van zonlicht. Op bewolkte dagen en in de wintermaanden is je energieproductie dan ook lager. En hoewel zonnepanelen relatief onderhoudsarm zijn, moeten ze af en toe schoongemaakt worden om hun maximale efficiëntie te behouden. 

Wil je een realistische vergelijking van de voor- en nadelen van zonnepanelen op jouw dak? We hebben een uitgebreide samenvatting voor je gemaakt op deze pagina. Zo weet je zeker dat je een weloverwogen beslissing neemt.

Wat bij schade aan je zonnepanelen?

Ook de dure investeringen in je woning wil je natuurlijk goed verzekeren. De laadpaal en thuisbatterij zijn automatisch verzekerd in je brandverzekering bij KBC. Als je een laadpaal of thuisbatterij installeert, hoef je dat ook niet te melden bij KBC. 

Voor je zonnepanelen check je best wél bij je expert verzekeren of ze mee gedekt zijn in je brandverzekering. Het kan zijn dat ze verzekerd zijn, maar dat is niet altijd het geval.
Hier ontdek je er meer over

Zo bereken je het rendement en de terugverdientijd

“Zonnepanelen verdienen zichzelf terug.” Dat hoor je vaak. Maar wat is voor jou de opbrengst van zonnepanelen? En hoe snel heb je je installatie terugverdiend? Ook hier geldt: je moet weten wat het precieze vermogen van je installatie is in wattpiek, en dat vermogen omrekenen naar kilowattuur (kWh). 

En dat is nog maar het begin. Om je terugverdientijd nauwkeurig te berekenen, moet je nog met andere elementen rekening houden: de kosten van je installatie, de energieprijzen, de hoeveelheid elektriciteit die je zonnepanelen produceren (die afhangt van de locatie en oriëntatie) en vooral je eigen energieverbruik.

Begint je hoofd al te tollen bij de gedachte aan ingewikkelde berekeningen? Geen paniek, we hebben een duidelijk rekenvoorbeeld voor je gemaakt zodat je door het bos de bomen nog ziet. Neem snel een kijkje op deze pagina. 

Wat moet je zeker onthouden?

Denk je eraan om zonnepanelen te plaatsen? Hou deze 3 belangrijke puntjes in je achterhoofd:

  • Zonnepanelen zijn en blijven een waardevolle investering, zeker nu de prijzen historisch laag zijn. Je bespaart op je energiefactuur, je woning stijgt in waarde en je bent minder afhankelijk van energieleveranciers.
  • Hoewel er ook nadelen zijn, zoals de investeringskosten en afhankelijkheid van zonlicht, wegen de voordelen overduidelijk zwaarder door.
  • Maak vooral zelf je simulatie en ontdek of zonnepanelen voor jou een zinvolle investering zijn. We helpen je daar graag bij, met de handige dienst ‘Zonnepanelen en batterij’ in KBC Mobile .

Ontdek ‘Zonnepanelen en batterij’

Met KBC Mobile maak je een simulatie van de geschatte opbrengst en kosten van je zonnepanelen. Als je interesse hebt, kun je een vrijblijvende offerte aanvragen bij betrouwbare aannemers uit het netwerk van onze partner Impact Us Today. Ze nemen binnen de 5 werkdagen contact met je op om een afspraak te maken.
Meer over onze diensten voor zonnepanelen