
Maak je huis lenteklaar … en bespaar!
De lente is het ideale moment om de laatste restjes winter uit je woning weg te jagen en alles klaar te maken voor het buitenleven. Wist je dat je dankzij sommige lenteklusjes zelfs geld kunt besparen?
Laten we beginnen met enkele klusjes in huis
- Ontspullen
Stapel je stiekem al jaren spullen op die je eigenlijk niet gebruikt? Tijd om te ontspullen! Breng ze naar de kringwinkel of organiseer een garageverkoop en verkoop ze aan iemand die ze wél gebruikt. Misschien is er een circulaire ondernemer uit de buurt blij met je spulletjes? Zo maak je ruimte vrij én verdien je er nog een centje aan. - Grondige schoonmaak
“Deep cleaning” is de nieuwste trend: grondig schoonmaken is heel bevredigend. Was gordijnen, stoomreinig je zetels en poets alle hoeken en kantjes van je ramen. Hou het behapbaar door kamer per kamer te werken.
Wil je milieuvriendelijk schoonmaken? Kies dan voor natuurlijke schoonmaakproducten zoals azijn, bakpoeder en citroenen. Ze hebben een kleinere milieu-impact en zijn vaak net zo doeltreffend.
Buitenklusjes die je helpen besparen
- Installeer een regenwaterton en bespaar op je waterfactuur
Gebruik het opgevangen water om je terras schoon te maken en je bloemen en planten water geven. Kies voor een waterton met overloop om het overtollige water af te voeren naar de tuin of de dakgoot. - Reinig je zonnepanelen voor meer rendement
Stofdeeltjes en ander vuil blokkeren het zonlicht, waardoor de zonnepanelen minder energie kunnen opwekken. Geef ze daarom regelmatig een schoonmaakbeurt.
Dat doe je best op een bewolkte dag, of aan het begin of het einde van een mooie dag: dan zijn de panelen niet warm en droogt het water niet te snel op. Volg ons stappenplan om je zonnepanelen correct en veilig te reinigen.
Heb je geen zonnepanelen? Dan is de lente misschien het ideale moment om te zien of ze voor jou interessant zijn. Check de Zonnekaart van de Vlaamse overheid om te kijken of je dak geschikt is, lees ons artikel, simuleer hoeveel je bespaart met zonnepanelen.
- Kijk je airconditioning na
Laat je warmtepomp en airconditioning regelmatig onderhouden. Zo weet je zeker dat alles goed werkt op hete dagen. Een goed onderhouden systeem werkt bovendien energiezuiniger. - Controleer ramen en deuren
Bekijk of er tijdens de winter slijtage is opgetreden aan je ramen en deuren. In de winter en zomer krijgen ze het meest te verduren: zonlicht, wind en regen hebben een niet te onderschatten impact op het materiaal. Herstel de kozijnen waar nodig om ergere schade te voorkomen, zodat je ook volgende winter de warmte binnenhoudt.
Zijn je ramen al wat ouder? Informeer dan eens welk type glas je hebt, of het nog voldoende isoleert en of je ramen misschien aan vervanging toe zijn. Je kunt de ramen volledig vervangen of een nieuw type glas in de bestaande kozijnen plaatsen.
- Maak je dakgoten schoon
Met een simpel schepje verwijder je de gevallen blaadjes vóór ze een verstopping veroorzaken – die weer kan leiden tot lekkage. - Maak afvoeren bladervrij
Heb je een plat dak? Verwijder dan grote hoeveelheden blaadjes uit de afvoeren. Controleer de dakbedekking op eventuele mankementen. Kleine herstellingen kosten veel minder dan wanneer het dak ernstige schade oploopt. - Maak ventilatieroosters schoon
Hoe beter de ventilatie, hoe beter het binnenklimaat in huis. - Check de isolatie van je gevels en dak op gebreken.
Controleer het materiaal op scheuren, kijk of eventuele isolatietape nog overal goed kleeft en wees alert voor schimmelvlekken die op vocht kunnen wijzen.
Het is ook interessant om je energiefacturen te vergelijken: als je aanzienlijk meer energie verbruikt dan in dezelfde periode vorig jaar, kan dat wijzen op een probleem met je isolatie.
Boost de biodiversiteit in je tuin of op je terras
- Ontspan in de tuin van je dromen
De lente is het ideale seizoen om je droomtuin aan te leggen. - Help de vlinders en bijen
De lente is het groei- en bloeiseizoen. Als je lavendel, zonnebloemen of klaprozen plant, geef je de bijen- en vlinderpopulaties een duwtje in de rug. Dat kan ook in een mooie terrashanger of balkonbloempot!
Logés in je tuin: insectenhotel
Wil je ook andere insecten een plekje in je tuin geven? Zorg dan voor ‘nestelgelegenheid’, zoals dood hout, insectenhotels en nestkastjes voor solitaire bijen.
- Geniet van eigen kweek
Wil je zelf eten wat je plant of zaait? Dan zijn courgette- en tomatenplanten een goeie keuze: bijen zijn er dol op en later in het seizoen is het jouw beurt om te smullen. Lekker en … weer wat minder betalen in de supermarkt. - Voeg wat extra pit toe
Zelfs als je maar een klein stukje terras hebt, kun je een kruidentuintje aanleggen. Bieslook, rozemarijn, citroentijm en oregano zijn niet alleen lekker, ze krijgen ook mooie bloemen.
Lening nodig? Bespreek het met KBC
Heeft je huis grotere herstellingswerken nodig? Dan is een lening misschien een goed idee. Bereken je renovatiekosten in KBC Mobile en bekijk of een wederopname van je hypothecaire lening een optie is.
Goed gezien met KBC
Wonen, werken, leven: het brengt allemaal uitdagingen met zich mee. Bij KBC houden we je graag op de hoogte van wat er leeft op het vlak van huisvesting, energie, duurzaamheid en mobiliteit. Bekijk bijvoorbeeld ook onze checklist voor je badkamerrenovatie of lees onze makelaarstips voor wanneer je je huis wil verkopen.
Kredietvorm: hypothecair krediet met onroerende bestemming. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV. Kredietgever: KBC Bank NV, Havenlaan 2, 1080 Brussel, BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel