
Makelaarstips: zo herken je een duurzame(re) woning

Ben je op zoek naar een woning? Dan vraag je je misschien af waarop je moet letten bij de bezichtiging. In dit artikel gaan we dieper in op duurzaamheid: hoe herken je een duurzaam gebouwd of gerenoveerd huis? Welke materialen, installaties en/of technieken zijn een goede indicator? Thomas Adams van Vastgoed Bauwens maakte voor ons een overzicht.
Wat is “een duurzaam huis”?
“Duurzaamheid betekent voor iedereen iets anders. In de praktijk merk ik dat kopers doorgaans veel belang hechten aan energie-efficiëntie, milieu-impact en de gebruikte bouwmaterialen. Kwalitatieve materialen gaan natuurlijk langer mee; dat is een essentieel aspect van duurzaamheid. Daarnaast zijn ingrepen die je energie en geld besparen veelzeggend. Isolatie, energiezuinige verwarming en regenwateropvang: ze dragen allemaal bij aan de duurzame uitstraling van een woning.”
“De laatste jaren wordt er veel belang gehecht aan het EPC-attest. Maar laat je daar niet door vangen. Het is slimmer om niet alleen naar de EPC-score te kijken, maar ook naar de energiefactuur. Liefst eentje uit de winter. Soms heeft een woning een redelijk goede EPC-score, maar liggen de energiekosten toch nog best hoog – bijvoorbeeld door verouderde installaties of slechte isolatie. Dat weet je als koper liefst op voorhand.”
Zijn er speciale aandachtspunten bij gerenoveerde woningen?
“Renovaties door aannemers zijn doorgaans natuurlijk beter uitgevoerd. Kijk naar de afwerking van de muren, vensterbanken en vloeren … je ziet meteen of er een professional aan het werk was. Vraag ook altijd naar een PID – een postinterventiedossier. Dat is verplicht bij huizen die gerenoveerd werden na 2001.”
“Onlangs zag ik een volledig gerenoveerde woning die een EPC-label D kreeg omdat er nog een stokoude verwarmingsinstallatie in stond. Dan stel ik me toch vragen over de rest van die renovatie, want dat lijkt me geen slimme aanpak.”
“Ten slotte zijn ramen en deuren ook belangrijke elementen om de energiezuinigheid van een woning te bepalen. Zit er nog dubbele beglazing in of is er al hoogrendementsglas geplaatst? Inspecteer zeker ook de raamprofielen: oude profielen laten vaak tocht en vocht door. Houtprofielen hebben regelmatig onderhoud nodig, aluminiumprofielen isoleren minder goed dan profielen uit pvc.”
Lees ons artikel ‘Vijf situaties waaruit blijkt dat het glas in je ramen aan vervanging toe is.’
Zijn zonnepanelen en andere energiezuinige installaties altijd een goed teken?
“Als er energiezuinige installaties zijn, geeft dat op z’n minst aan dat je hier en daar energie kunt besparen. Maar ook de leeftijd van die installaties speelt een rol: als ze binnenkort aan vervanging toe zijn, moet je dat incalculeren in je budget. Het rendement van oude zonnepanelen ligt bijvoorbeeld een pak lager dan de meest recente modellen.”
“Persoonlijk ben ik fan van zonnepanelen die op de oost- en westkant van het dak liggen. Zo kun je op zonnige dagen de hele dag zonne-energie opwekken. Als er maar aan één kant zonnepanelen liggen, moet je je energieverbruik rond één tijdstip concentreren. Niet onoverkomelijk, maar het vraagt wat meer planning.”
En wanneer moeten de alarmbellen afgaan?
“Als het pand een EPC-attest E of F heeft, valt het onder de renovatieplicht. Daar moet je je als koper bewust van zijn: je moet het dan binnen de zes jaar renoveren tot minstens een label D. Al is het verstandiger en meer future proof om meteen een extra inspanning te doen en te renoveren tot een label C of B. De EPC-labels zullen de komende jaren ongetwijfeld nog evolueren: wat nu een EPC A is, is op termijn waarschijnlijk een B of C. Daar kun je je nu al op voorbereiden.”
“Kijk ook eens hoe de woning geventileerd wordt. Gaat het om type A – natuurlijke ventilatie via ramen en roosters – of is er een mechanisch systeem type C of D geïnstalleerd? Een goed ventilatiesysteem is belangrijk, zéker als de woning goed geïsoleerd is. De Vlaamse overheid verzamelt op haar website duidelijke informatie over ventilatiesystemen.”
De checklist van Thomas
- Bepaal vooraf voor jezelf welke duurzame elementen je belangrijk vindt in je toekomstige woning.
- Check of de gebruikte materialen kwalitatief zijn.
- Kijk niet alleen naar de EPC-score, maar ook naar de energiefacturen van het voorbije jaar. Zo weet je welke energiekosten je kunt verwachten.
- Zijn de renovatiewerken door een aannemer uitgevoerd? Vind je alles terug in het postinterventiedossier?
- Controleer de leeftijd van verwarmingstoestellen, zonnepanelen en andere belangrijke installaties.
- Inspecteer goed de (staat van de) raamprofielen. Laten ze tocht of vocht door? Dan zijn ze aan vervanging toe.
- Wees alert voor vochtplekken en kijk goed na hoe de woning geventileerd wordt.
Goed gezien met KBC
Wonen, werken, leven: het brengt allemaal uitdagingen met zich mee. Bij KBC houden we je graag op de hoogte van wat er leeft op het vlak van huisvesting, energie, duurzaamheid en mobiliteit. Op zoek naar een woning? Start je zoektocht bij onze partner Immoscoop, bereken je renovatiekosten via onze partner Setle of lees de tips van notaris Myrrhine Vrolix als je voor de tweede keer een woning koopt.