
Met welke eenvoudige ingrepen stijgt de prijs van je huis?

Als je je huis wilt verkopen, wil je natuurlijk de verkoopprijs optimaliseren zonder een fortuin uit te geven. Volgens makelaar Evelien Vanlaer van Viva Immo zijn er een aantal eenvoudige, maar effectieve ingrepen die de waarde van je woning kunnen verhogen: “Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken voor potentiële kopers.” We zetten haar belangrijkste tips op een rijtje.
1. Focus op energieverbeteringen: verhoog je EPC-score
Energiebesparende maatregelen leveren de grootste meerwaarde op. Sommige ingrepen kun je uitvoeren zonder al te hoge kosten:
- Spouwmuurisolatie en dakisolatie zijn relatief goedkoop en hebben een positieve impact op de EPC-score van je woning.
- Zonnepanelen kunnen een pluspunt zijn, maar Evelien waarschuwt: “Let op met te oude zonnepanelen. Als ze niet meer goed functioneren of wanneer er een groot rendementsverschil is met de nieuwste modellen, kunnen ze voor sommige kopers net een nadeel zijn.”
Heb je geen tijd of budget om kleine energetische ingrepen uit te voeren? Vraag dan een offerte op voor behapbare verbeteringen. “Een betere EPC-score is vaak doorslaggevend voor kopers”, voegt Evelien toe. “Als jij met die offertes kunt aantonen dat de prijs voor de uit te voeren werken niet te hoog is, kun je de kopers misschien alsnog overtuigen.”
2. Zorg voor een goede eerste indruk: schoonmaken en afwerken
De eerste indruk is cruciaal bij potentiële kopers. Met een beperkt budget kun je al veel bereiken:
- Frisse uitstraling: Voor minder dan 1.000 euro kun je muren schilderen, kleine beschadigingen herstellen en nieuwe lichtarmaturen plaatsen.
- Maak het huis schoon en netjes: “Je krijgt maar één kans op een goede eerste indruk”, benadrukt Evelien. “Ruim op, maak schoon – maar maak het niet té ‘clean’. Je mag zien dat er in het huis geleefd wordt.”
- Investeer in goede foto’s: “Foto’s zijn het eerste beeld dat geïnteresseerden van je huis te zien krijgen. Neem daarom een vastgoedfotograaf onder de arm om kwalitatieve foto’s te laten maken.” Denk aan de details: ruim je aanrecht op, sluit wc-deksels en creëer een huiselijke sfeer.
3. Besteed aandacht aan de buitenruimte
Bezoekers zien meestal eerst je tuin en oprit. Vergeet daarom de buitenkant van je huis niet!
- Maai je gras en verwijder onkruid: Dat is een kleine inspanning met een grote impact. Evelien geeft als tip: “Zorg dat alles er verzorgd uitziet. Zelfs een kleine moeite zoals onkruid weghalen of de haag even trimmen, kan al een andere indruk geven.”
- Maak je dak schoon: verwijder eventueel onkruid of mos op het dak. Evelien: “Als het er van buiten slecht uitziet, denken mensen snel dat het binnenin ook niet in orde is.”
- Doe kleine herstellingen aan vensterbanken, ramen en deuren.
- Een likje verf voor het tuinhek of tuinhuis geeft ook al meteen een ander uitzicht.
4. Moderne keuken en badkamer: hou het simpel
Nog gauw een nieuwe badkamer of keuken installeren? Bespaar je de moeite. “Mensen hebben een eigen smaak. Stel je voor dat jij investeert in een mooie, nieuwe badkamer, maar die helemaal niet strookt met de smaak van je koper … dan is dat weggegooid geld.”
Kijk daarom eerder naar kleine aanpassingen:
- vernieuw plinten (of plaats ze, als dat tot nu toe nog niet gelukt is)
- vervang kapotte klinken, schakelaars en stopcontacten
- geef de muren en deuren een likje verf waar nodig
“De instapklaarheid van een woning bepaalt vaak de populariteit ervan en dus ook de prijs”, zegt Evelien. “Van die kleine aanpassingen zorgen ervoor dat je koper een betere algemene indruk van het huis krijgt.”
5. Domotica en slimme systemen? Beperk je tot de basis
“Er zijn voor- en tegenstanders van domoticasystemen”, zegt Evelien. “Daarom zijn ze niet altijd een meerwaarde: sommige mensen vinden het een gedoe en gebruiken bijvoorbeeld liever een fysieke schakelaar. Anderen zijn dan weer laaiend enthousiast.” In nieuwbouwprojecten kan domotica een voordeel zijn, maar overdrijf er niet in.
- Kies voor eenvoudige oplossingen, zoals een ‘alles-uit-knop’. Er zijn betaalbare systemen op de markt die je huis ‘slimmer’ maken, zonder dat je daarvoor grootse elektriciteitswerken moet uitvoeren.
- Hou het simpel en bruikbaar: te ingewikkelde processen en systemen hebben een afschrikeffect.
“Maak je huis uitnodigend. Kopers moeten zich meteen thuis voelen in je huis,” zegt Evelien. “Twijfel je over welke aanpassingen ook echt een positief effect op de vraagprijs kunnen hebben? Laat je dan adviseren door je makelaar. Wij zijn elke dag met die materie bezig.”
Verkoop jij binnenkort je woning?
KBC helpt je graag. Met KBC Mobile kun je de prijs van je woning schatten door simpelweg enkele vragen in te vullen. Ben je sowieso van plan je woning te verkopen? Dan kun je ook een gratis schatting aanvragen bij Immoscoop. Een makelaar neemt dan contact me je op. Zij kennen je regio en hebben ervaring met vergelijkbaar vastgoed. Mocht je ook al een nieuwe woning op het oog hebben, kunnen we je helpen met een overbruggingskrediet.
Niet vergeten: denk aan de nodige attesten als je je huis wilt verkopen. Dat zijn:
- De notariële akte, die je notaris voor jou bewaart.
- Het keuringsattest voor de elektrische installatie in je huis
- Een bodemattest, dat je bij de OVAM kan opvragen
- Een uittreksel van het kadaster en kadastraal plan, op te vragen bij het kadaster.
- Het EPC-attest
- Een document over de overstromingsgevoeligheid van het perceel, op te vragen bij het geoloket (lees hier hoe je zo’n attest aanvraagt)
- Het postinterventiedossier (PID): voor woningen die na mei 2001 gebouwd of gerenoveerd werden, moet je een dossier kunnen voorleggen met daarin alle technische gegevens met betrekking tot de structuur en materialen van de woning. Denk aan offertes, facturen, lastenboeken en plannen. Vraag naar je PID bij de aannemer die je renovaties of bouwwerken uitvoerde.
- Stedenbouwkundig uittreksel: dit document vraagt je notaris meestal op, vlak voor de verkoop. Het document mag maximaal 1 jaar oud zijn.
- Asbestattest, voor woningen die voor 2001 gebouwd zijn. Dat attest krijg je na inspectie door een erkend asbestdeskundige.
- Informatie over de erfgoedwaarde van je woning. Historische panden kunnen beschermd zijn of op de inventaris voor onroerend erfgoed staan.
- Als je verwarmt met stookolie, moet je ook een certificaat kunnen voorleggen waarmee je bewijst dat je stookolietank voldoet aan de wettelijke bepalingen.
Wist je dat je de meeste attesten gemakkelijk kunt aanvragen in onze app?
Goed gezien met KBC
Wonen, werken, leven: het brengt allemaal uitdagingen met zich mee. Bij KBC houden we je graag op de hoogte van wat er leeft op het vlak van huisvesting, energie, duurzaamheid en mobiliteit. Check ook zeker de tips van makelaar Christophe Ombelet om je huis te verkopen of lees meer over de versoepelde renovatieplicht.