c warning
Er liep iets mis. De pagina is tijdelijk onbeschikbaar.

4 manieren om je huis op de markt te zwieren

Onderhands verkopen, bieden onder gesloten omslag, verkopen op lijfrente … wie de woningmarkt opgaat om zijn huis of appartement aan de man te brengen, heeft best een woordenboek op zak. Wil jij je woning verkopen en zie je door de bomen het bos niet meer? Immoscoop lijst de meest interessante verkoopformules op. 

In 2016 bood Larry LaVallee, de eigenaar van ‘The Goat Island Lighthouse’ in de Amerikaanse staat Maine, zijn huis te koop aan op een heel ongewone manier. Hij verlootte het met een prijsvraag: “Waarom wil je in mijn historische vuurtorenhuis komen wonen?” Wereldwijd trok de verkoop veel aandacht. Misschien ook dé strategie om jouw woning te verkopen? 

Toch maar niet. Wil jij verkassen en je huis of appartement van de hand doen? Dan liggen de volgende verkoopformules meer voor de hand:

  • De traditionele verkoop via een makelaar
  • De openbare verkoop via een notaris
  • De particuliere of onderhandse verkoop
  • De verkoop op lijfrente 

De traditionele verkoop via een makelaar

Zelf geen tijd of talent om je woning te verkopen? Dan klop je toch gewoon aan bij een van onze makelaars. Zij kennen de markt, de trends en wetgeving op hun duimpje. Zo kunnen ze je in eerste instantie al helpen om je pand te schatten. Want een prijs plakken op je huis? Da’s geen nattevingerwerk. Vraagprijs bepaald? Dan zet de makelaar je huis of appartement in de kijker bij potentiële kopers. Dat kan met een advertentie, op websites, via brochures … zodra er interesse is, begeleidt de makelaar de bezichtigingen en kan de bal aan het rollen. 

De waarde van je huis kennen? Laat je woning gratis schatten. 
Vraag je gratis schatting aan

De openbare verkoop via de notaris

Wil je potentiële kopers tegen elkaar laten opbieden onder het toeziend oog van een notaris? Dan kan dat via een openbare verkoop op een openbare locatie: in een café, een parochiezaal, een notariskantoor … de verkoop wordt publiek bekend gemaakt met affiches en advertenties. Iedereen die geïnteresseerd is, kan de samenkomst bijwonen. 

Kies je als verkoper zelf voor deze formule? Dan spreken we over een ‘vrijwillige’ openbare verkoop. Is dit niet het geval, dan is het een ‘gedwongen’ openbare verkoop

Vandaag vinden de meeste openbare verkopen plaats online. Zo bied je vanuit je luie zetel op je droomwoning. Ook zo’n online verkoop is transparant en in zekere zin ‘openbaar’: elke bieding is voor iedereen zichtbaar. 

De particuliere of onderhandse verkoop

Ben jij van het principe ‘wat ik zelf doe, doe ik beter’? Dan kies je voor de particuliere verkoop. We noemen dit ook onderhands of uit de hand verkopen. Je bent nu zelf verantwoordelijk voor het opstellen van contacten, het rondleiden van bezoekers en het onderhandelen met de kandidaat-kopers. 

Als een kandidaat-koper bereid is een optie tot aankoop te doen, dan kan je als eigenaar akkoord gaan om het pand binnen een bepaalde termijn aan niemand anders te verkopen. 

Een bod aanvaard? Dan bewijst een compromis jullie koopafspraak. Hierin leg je samen met de koper je akkoord vast. De notaris (of makelaar) vermeldt hierin expliciet alle voorwaarden rond de aan- en verkoop van het pand.

Zelf verkopen? Plaats een zoekertje op Immoscoop.be. Start hier

Als er veel vraag is naar je woning, kan je ook kiezen voor een verkoop onder gesloten omslag. Zo moedig je de concurrentie tussen bieders aan. Meer weten over verkoop onder gesloten omslag? Lees hier onze tips voor koper en verkoper

Een verkoop onder gesloten omslag wordt wel eens verward met een stille verkoop. Dit is een verkoopformule waarbij je geen reclame maakt op de vastgoedmarkt. Je gebruikt dus geen advertentie, maar je woning wordt discreet aangeboden bij potentiële kopers: mensen uit je privénetwerk of het netwerk van een makelaar. 

De verkoop op lijfrente

Wil je een woning verkopen, maar er toch nog een tijd blijven wonen? Dan spreken we over een verkoop op lijfrente. De betaling van de aankoopprijs wordt zo uitgesteld en gekoppeld aan het leven van de verkoper. Gedurende de rest van zijn leven ontvangt de verkoper periodieke betalingen. 

Een dergelijke verkoop heeft fiscale en juridische gevolgen. En je moet op zoek naar een mogelijke vastgoedinvesteerder. Win daarom gerust het advies in van één van onze makelaars. Ook als je even niet meer weet welke verkoopformule het beste bij jouw situatie past. Een goed geïnformeerd man is er twee waard! 

De inhoud van dit artikel wordt verzorgd door Immoscoop. KBC is niet verantwoordelijk voor de informatie in dit artikel, die een vrijblijvende en zuiver informatieve waarde heeft. KBC Bank NV geeft geen garanties wat betreft de actualiteit, accuraatheid, correctheid, volledigheid of geschiktheid voor een bepaald doel van deze informatie. Je blijft zelf volledig aansprakelijk voor de gevolgen van het gebruik dat je van deze informatie maakt.