
Wat betekenen de federale en Vlaamse regeerakkoorden als je wilt kopen, bouwen of verbouwen?
Een nieuwe regering brengt nieuwe regels met zich mee. Nu zowel de Vlaamse als de federale regering gevormd zijn, zetten we op een rij wat de nieuwe regeerakkoorden voor jou betekenen als je de komende tijd een woning wilt kopen, bouwen of renoveren.
Eerste eigen woning wordt toegankelijker
De Vlaamse regering zet de komende jaren in op een toegankelijkere woningmarkt. Dat doet ze in de eerste plaats door de registratierechten voor de aankoop van de enige en eigen woning te laten dalen van 3% naar 2%.
Daarnaast wil de regering Vlamingen met beperkte eigen middelen ondersteunen in de zoektocht naar een eigen woning met de Vlaamse woonlening, een voordelig woonkrediet, en de Vlaamse woonwaarborg, waarbij de overheid borg staat voor het deel van de hypothecaire lening boven de 90% van de waarde van de woning. Zo wil ze Vlamingen die niet over voldoende eigen inbreng beschikken, helpen om toch een lening te kunnen krijgen bij de bank. Het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe Vlaamse woonwaarborg in werking treedt.
Opgelet: de nieuwe Vlaamse woonwaarborg is niet hetzelfde als de al bestaande verzekering gewaarborgd wonen.
De verzekering gewaarborgd wonen is een gratis verzekering die je kunt afsluiten als je een hypothecaire lening aangaat. De verzekering beschermt je als je onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt wordt.
De federale regering wil dan weer een financieel duwtje in de rug geven aan Belgen die een lening afsluiten voor een woning met een gunstig EPC-label. Ze onderzoekt hoe ze de voorwaarden van hypothecaire leningen voor de aankoop van vastgoed met goede energieprestaties kan versoepelen. Welke EPC-labels in aanmerking komen, is nog niet bepaald. Wordt vervolgd!
Kopers zijn beter beschermd
In het federaal regeerakkoord wordt duidelijk dat de regering werk wil maken van een betere wettelijke bescherming voor kopers. Zo wordt de opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een krediet een verplicht onderdeel van elke verkoopovereenkomst. Bovendien wil de regering een wettelijk kader uitwerken voor het bieden onder gesloten omslag. Op die manier wil ze zorgen voor een transparanter en eerlijker biedingsproces.
Financieel voordeel voor wie duurzaam bouwt of renoveert
De Vlaamse regering versoepelt de renovatieplicht: nieuwe eigenaars krijgen nu zes jaar in plaats van vijf jaar de tijd om het EPC-label van een woning met label E of F te verbeteren tot minstens een D. En het verstrengingspad dat elke woning tegen 2050 energieneutraal zou maken, verdwijnt volledig. Toch blijven zowel de federale als de Vlaamse regering duurzaam bouwen en verbouwen stimuleren met een aantal nieuwe maatregelen.
Zo wil de regering de installatie van een warmtepomp aantrekkelijker maken: dat wordt goedkoper dankzij een verlaging van het btw-tarief van 21% naar 6%. Tegelijk worden verwarmingsketels op fossiele brandstoffen zoals gas of stookolie duurder, het btw-tarief stijgt van 6% naar 21%. Ook dankzij de Vlaamse taxshift, die elektriciteit geleidelijk goedkoper maakt ten opzichte van fossiele brandstoffen, wordt het interessanter om voor een warmtepomp te kiezen.
De Vlaamse regering wil bovendien de ondersteuningsmogelijkheden voor wie (energetisch) renoveert verder uitbouwen. Het aanbod bestaat uit:
- Mijn VerbouwPremie: een premie van de overheid voor renovatie en energiebesparende investeringen
- Mijn VerbouwLening: een lening tot 60.000 euro voor renovaties ter bevordering van de woonkwaliteit en energieprestaties van je woning
- Mijn VerbouwBegeleiding: gratis renovatiebegeleiding voor individuele eigenaars en verenigingen van mede-eigenaars (VME’s)
Mijn VerbouwLening wordt versterkt met een getrapte rentekorting gekoppeld aan het inkomen van de aanvrager. De aanvraagprocedure en criteria voor Mijn VerbouwPremie en Mijn VerbouwLening worden daarnaast vereenvoudigd en beter op elkaar afgestemd.
Ook verhuurders krijgen een zetje van de overheid om hun eigendom te verduurzamen. Vanaf 2028 mogen de huurprijzen van slecht geïsoleerde woningen namelijk niet langer geïndexeerd worden. Het gaat om woningen met een EPC-label E of F.
Duurzamere appartementsgebouwen: gewone meerderheid in VME voldoende
Zowel de federale als de Vlaamse regering schenken aandacht aan het verduurzamen van appartementsgebouwen in mede-eigendom. Ook als je in een appartement woont, wordt het dus gemakkelijker om duurzaam te renoveren. Voor energetische renovaties, zoals het plaatsen van isolatie, een zonneboiler of warmtepomp, of de installatie van laadpalen en zonnepanelen, volstaat een gewone meerderheid in plaats van een tweederdemeerderheid onder de eigenaars om de beslissing goed te keuren.
Daarnaast wil de regering verenigingen van mede-eigenaars stimuleren om een meerjarig investeringsplan op te stellen voor klimaatgerelateerde investeringen. Zo kunnen de afzonderlijke eigenaars de aankomende kosten van duurzame investeringen beter inschatten. Het is nog even wachten op de concrete invulling van dat investeringsplan. Ten slotte wordt onderzocht hoe mede-eigenaars eenvoudiger een lening kunnen aangaan voor energetische renovaties.
In een notendop
Wat de nieuwe regeerakkoorden voor jou betekenen
Aankoop woning
- De registratierechten voor de aankoop van de enige en eigen woning dalen van 3% naar 2%.
- De Vlaamse woonlening en de Vlaamse woonwaarborg ondersteunen Vlamingen met beperkte eigen middelen bij de aankoop van een eigen woning. De Vlaamse woonwaarborg is voorlopig nog niet uitgerold.
- De voorwaarden voor een hypothecaire lening worden versoepeld voor Belgen die een woning kopen met een gunstig EPC-label.
- De opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een krediet wordt een verplicht onderdeel van elke verkoopovereenkomst
- Er wordt een wettelijk kader uitgewerkt voor het bieden onder gesloten omslag.
Duurzaam bouwen of renoveren
- Nieuwe eigenaars krijgen zes jaar de tijd om het EPC-label van een woning met label E of F te verbeteren tot minstens een D.
- Het btw-tarief voor de aankoop van een warmtepomp daalt van 21% naar 6%.
- Het btw-tarief voor de aankoop van een verwarmingsketel op fossiele brandstoffen stijgt van 6% naar 21%.
- De Vlaamse taxshift maakt elektriciteit geleidelijk goedkoper ten opzichte van fossiele brandstoffen.
- De Vlaamse regering ondersteunt (energetische) renovaties met Mijn VerbouwPremie, Mijn VerbouwLening en Mijn VerbouwBegeleiding.
- Huurprijzen van woningen met EPC-label E of F mogen vanaf 2028 niet meer geïndexeerd worden.
- Onder mede-eigenaars van appartementsgebouwen volstaat een gewone meerderheid om te kiezen voor duurzame renovaties of de installatie van zonnepanelen of laadpalen.
- VME’s worden gestimuleerd om een meerjarig investeringsplan op te stellen voor klimaatgerelateerde investeringen.
- Mede-eigenaars kunnen eenvoudiger lenen voor energetische renovaties.
Goed gezien met KBC
Wonen, werken, leven: het brengt allemaal uitdagingen met zich mee. Bij KBC houden we je graag op de hoogte van wat er leeft op het vlak van huisvesting, energie, duurzaamheid en mobiliteit. Lees ook zeker onze artikels over duurzame isolatie, check onze infographic over zonnepanelen en elektrische wagens of bekijk onze checklist voor je badkamerrenovatie. Bereken in onze app het prijskaartje van je renovatie en simuleer daarna eenvoudig je renovatielening.