c warning
Er liep iets mis. De pagina is tijdelijk onbeschikbaar.

Welke duurzame ingrepen kun je als huurder vragen? Makelaar Thomas Adams geeft tips

Als je de energie-efficiëntie van je huurwoning wilt verbeteren, ben je als huurder voornamelijk afhankelijk  van je verhuurder. Welke energiebesparende renovaties kun je vragen? Zijn er minimumnormen waaraan een huurwoning moet voldoen? En wat zijn je rechten als huurder? Makelaar Thomas Adams van Bauwens Vastgoed maakt je wegwijs.

Wat zijn de wettelijke verplichtingen voor verhuurders?

“Vlaamse huurwoningen moeten voldoen aan bepaalde minimale woonkwaliteitseisen, vastgelegd in de Vlaamse Wooncode en het Vlaams Huurwoningdecreet”, zegt Thomas. “Er gelden twee normen: de minimale dakisolatienorm schrijft voor dat het dak een R-waarde van minstens 0,75 m2 K/W moet hebben. Concreet gaat het om zo’n 3 à 4 centimeter standaard isolatiemateriaal. Sinds 2020 geldt ook de dubbelglasnorm: elke woning in Vlaanderen moet dus minstens dubbele beglazing hebben.”

“Daarnaast moet de woning natuurlijk geventileerd kunnen worden – en al zeker in de badkamer en wc-ruimte. Als je huurwoning niet aan die eisen voldoet, kan de verhuurder een conformiteitsattest mislopen of zelfs een ongeschiktheidsverklaring krijgen.”

“Sinds kort zijn er ook nieuwe regels voor de energienormen van huurwoningen . Vanaf 2028 mogen woningen met een slecht EPC-label (E of F) niet meer geïndexeerd worden. Voor halfopen en open bebouwingen is een EPC-label D verplicht vanaf 2035. Vanaf 2040 wordt dat een EPC-label C. Voor rijwoningen en appartementen is een label C verplicht vanaf 2035.”

Welke energiebesparende maatregelen zijn er mogelijk?

“Je kunt natuurlijk ook andere energetische ingrepen met je verhuurder bespreken die niet per se wettelijk verplicht zijn. Denk maar aan zonnepanelen of hoogrendementsglas. Je moet wel beseffen dat die ingrepen de verhuurder zélf niet ten goede komen; ze leveren vooral jou een besparing op. Energetische verbeteringen zijn dan ook vaak hét moment voor verhuurders om de huurprijs te verhogen.

“Daarnaast geven grondige renovatiewerken de verhuurder het recht – en dus de kans – om het huurcontract op te zeggen, met respect voor de wettelijke opzegtermijn. Daar moet je je dus bewust van zijn als je om aanpassingen vraagt.”

Hoe vraag je je huurder om aanpassingen?

“Ga altijd voor de sympathieke en redelijke aanpak”, zegt Thomas. “Nodig de verhuurder uit om samen rond de tafel te zitten en te bekijken welke mogelijkheden er zijn. Misschien dacht hij of zij al aan renoveren?”

“Als de woning niet aan de minimumvereisten voldoet, dan mag je die afdwingen. In dat geval kun je je verhuurder wijzen op de Vlaamse Wooncode en een termijn afspreken waarbinnen de renovatie moet gebeuren. Als je merkt dat er geen bereidwilligheid is, kun je een klacht indienen bij Wonen in Vlaanderen, het overheidsagentschap dat ijvert voor kwaliteitsvol wonen voor iedereen. Zij kunnen in tweede instantie een aanmaning sturen. Je kunt ook terecht bij een woonloket bij jou in de buurt of bij de Huurdersbond.”

“Als ook die pogingen niks opleveren, kun je terecht bij de vrederechter. Maar let op: daar komen kosten bij kijken. De vrederechter kan een huurprijsverlaging opleggen tot de verplichte werken uitgevoerd zijn. Blijf wel altijd je huur betalen, anders ben je in fout.”

Zin om zelf de handen uit de mouwen te steken?

“In samenspraak met de verhuurder kun je zelf bepaalde werken (laten) uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld zonnepanelen installeren en afspreken dat je ze bij een eventuele verhuizing meeneemt. Hetzelfde geldt voor een nieuwe verwarmingsketel of vernieuwde ramen en deuren. Besef wel goed dat je investeert in het eigendom van iemand anders. Tenzij je de kosten dus met de eigenaar kunt delen, lijkt me dat niet echt interessant.”

“Ten slotte wil ik huurders eraan herinneren dat ze hun huurcontract goed moeten lezen voor ze het ondertekenen. Vaak staan er clausules in die eigenlijk niet correct en zelfs tegen de regels zijn. Vooral particuliere verhuurders zijn vaak niet goed op de hoogte van de wetgeving, maar dat is meestal een kwestie van onwetendheid, niet van kwade wil. Vooral in de opzegtermijnen en opzeggingsvergoedingen sluipen al eens fouten.” Je vindt de juiste termijnen en vergoedingen  op de website van de Vlaamse Overheid.

Tips om als huurder te besparen op je energiekosten

“Als je verhuurder niet wil investeren in energiebesparende ingrepen, kun je als huurder zelf ook enkele eenvoudige aanpassingen doen”, zegt Thomas.

  • Ledlampen gebruiken
  • Tochtstrips plaatsen om warmteverlies te verminderen
  • Energiezuinige stekkerdozen en apparaten gebruiken
  • Luchtontvochtigers plaatsen om de luchtkwaliteit te verbeteren
  • Isolatiebuizen rond verwarmingsleidingen aanbrengen
  • De verwarming 1 graad lager zetten; daarmee bespaar je tot 7% op je energiefactuur
  • Energieleveranciers vergelijken met de V-test
  • Een slimme thermostaat gebruiken om efficiënter te verwarmen
  • Radiatorfolie plaatsen om warmteverlies tegen te gaan
  • Verduisterende gordijnen gebruiken voor betere isolatie
  • Waterbesparende kranen en douchekoppen installeren

Goed om weten

Wist je dat je recht hebt op redelijke aanpassingen als je bijvoorbeeld een handicap hebt? De verhuurder mag die vraag om aanpassingen niet weigeren, tenzij ze praktisch en financieel onhaalbaar zijn.

Goed gezien met KBC

Wonen, werken, leven: het brengt allemaal uitdagingen met zich mee. Bij KBC houden we je graag op de hoogte van wat er leeft op het vlak van huisvesting, energie, duurzaamheid en mobiliteit. Op zoek naar een huurwoning? Start je zoektocht bij onze partner Immoscoop. Zou je toch liever kopen? Bekijk dan hier je mogelijkheden voor je lening
 

Kredietvorm: hypothecair krediet met onroerende bestemming. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV. Kredietgever: KBC Bank NV, Havenlaan 2, 1080 Brussel, BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel