
Zonnepanelen kopen? Innovation manager Peter van Hees deelt zijn best practices

Peter van Hees is innovation manager bij KBC en stond mee aan de wieg van Kate, onze digitale assistent. Hij verdiept zich graag in all things tech en gaat naar eigen zeggen niet slapen vóór hij iets nieuws heeft geleerd. Toch ontving hij ons fris en fruitig bij hem thuis om zijn do’s en don’ts bij de aankoop van zonnepanelen met jou te delen.
Les 1: zonnepanelen die verwerkt zijn in de dakpan scoren goed op esthetiek, iets minder op performantie
“Tien jaar geleden bouwden we ons huis hier in Hofstade en kozen we als een van de eersten voor dakpannen met ingewerkte zonnepanelen. Die liggen dan niet zo opzichtig op je dak, maar zijn mooi verwerkt in de pannen. Voor wie alleen naar performantie kijkt, zijn die zonnepanelen waarschijnlijk niet de juiste keuze. Maar wij hechten ook belang aan de esthetiek van ons huis. Bovendien is het rendement van de inpandige zonnepanelen ook niet zó slecht dat we daar echt groot nadeel van ondervinden. Alleen: bij oudere zonnepanelen haal je enkel de eerste tien jaar een maximaal rendement. Dus eigenlijk zijn de panelen al aan vervanging toe. Dat is complex, omdat je je dakpannen moet gaan verleggen en alle kabels opnieuw moet trekken. Ik zou er dus waarschijnlijk niet opnieuw voor kiezen mocht ik kunnen terugkeren in de tijd.”
Les 2: losliggende zonnepanelen kun je – mits enige voorkennis – zelf plaatsen

“Mijn tweede set zonnepanelen heb ik zelf geplaatst. Dat zijn hoogrendementspanelen die op het plat dak van ons poolhouse liggen en instaan voor onder andere de verwarming van het water en de werking van de pomp. Als je een béétje basiskennis hebt van elektriciteit en weet hoe een elektrische installatie werkt, dan kun je je panelen gemakkelijk zelf installeren. Let op: ik heb het hier wel over losliggende panelen. De leverancier berekent voor jou welke ballast je erop moet leggen, zodat je niet zelf aan het rekenen moet. En omdat het losliggende panelen zijn, moet je ook geen gaten maken in je dak om ze te verankeren. Op het einde van de plaatsing komt er een specialist langs, om de panelen aan het elektriciteitsnet te koppelen. Die voert dan ook nog enkele laatste controles uit en dan kun je je zonnepanelen gebruiken.”
Hoogrendementszonnepanelen, wat zijn dat?
Ze zijn speciaal ontworpen voor kleinere ruimtes en leveren per vierkante meter meer energie dan standaardpanelen. Dat maakt ze efficiënter en ruimtebesparend. Door hun hogere opbrengst zijn ze wel iets duurder.
“Een zwembad en zonnepanelen is echt een goeie combinatie. Er zijn op dit moment te veel mensen met zonnepanelen die een te laag zelfverbruik hebben waardoor er rond de middag dus een energie-overschot ontstaat. Met een zwembad verbruik je meteen een deel van die opgewekte energie om het water te verwarmen. Mijn fotovoltaïsche zonnepanelen voorzien de warmtepomp die het zwembadwater verwarmt van groene energie. Er zijn ook thermische zonnepanelen – dat zijn panelen waar het water doorloopt om op te warmen, maar dat ging me niet snel genoeg.”
Les 3: optimaliseer je rendement met power optimizers
“Waar ik ook heel tevreden over ben, is mijn power optimizers. Da’s een toestel dat je op elk paneel afzonderlijk kunt monteren en dat de schaduw op je zonnepaneel monitort. Zonnepanelen worden meestal in serie geschakeld. Als er niet voldoende zon op het paneel valt, dan zullen ook de andere panelen niet renderen. Maar zo’n toestel schakelt het paneel tijdelijk uit, tot er opnieuw genoeg energie opgewekt wordt. Zo kun je wel nog de energie van je andere zonnepanelen gebruiken.”
Les 4: kijk naar de investering op de lange termijn
Een andere tip van Peter? Focus niet te hard op je energiewinst en het geld dat je uitspaart. “Aan zonnepanelen zitten eigenlijk twee aspecten. Ten eerste heb je het duurzame: je wekt energie op zonder fossiele brandstoffen en doet dus goed voor onze planeet. Daarnaast heb je natuurlijk de terugverdientijd – en da’s het aspect waar de meeste mensen – begrijpelijk ook – op focussen. Met de stijgende energieprijzen zijn zonnepanelen altijd een goede keuze.”
“Zonder thuisbatterij duurt het langer voor je je installatie terugverdiend hebt. Wat ik zou aanraden, is om de zonnepanelen te combineren met een thuisbatterij en slimme sturing, zoals ik doe. Ik heb de investering in die systemen er al op zo’n zes jaar uitgehaald. Ter vergelijking: de levensduur van mijn thuisbatterij ligt rond de acht à tien jaar. Mijn zonnepanelen en slimme sturing zullen langer meegaan.”

Les 5: combineer je zonnepanelen met een thuisbatterij met slimme sturing
Wil je echt een zo kort mogelijke terugverdientijd? Kies dan voor een thuisbatterij met slimme sturing. “Mijn zonnepanelen zijn gekoppeld aan een thuisbatterij, die op zijn beurt gekoppeld is aan een slimme sturing. Die sturing beslist wanneer de batterij oplaadt, bijvoorbeeld wanneer mijn zonnepanelen veel energie opwekken of wanneer de energieprijs laag staat. Het bepaalt ook wanneer mijn elektrische wagen oplaadt. En mijn thuisbatterij is ook nog aangesloten op een grid balancing-systeem, dat helpt om de stabiliteit van het elektriciteitsnet te bewaren door tijdelijk energie te leveren of op te slaan.”
“Mijn slimme sturing beslist bovendien ook over het moment waarop ik energie uit mijn batterij in het net injecteer, bijvoorbeeld wanneer ik die aan een voordelige prijs kan verkopen, om later opnieuw op te laden tegen een lagere prijs. Dat systeem werkt als een beursmakelaar en monitort voortdurend wanneer het interessant is om energie uit het net te halen of erin te injecteren. Het is dan ook gekoppeld aan het internet, waar het de weersvoorspelling raadpleegt en de prijs van mijn dynamische energiecontract kan checken. Dankzij die combinatie van zonnepanelen, een slimme thuisbatterij en grid balancing, heb ik in 2024 2.080 euro bespaard, en kreeg ik 666 euro betaald voor de netbalancing.”
Grid balancing, wat is dat?
Grid balancing (of netbalancering) zorgt voor een stabiel elektriciteitsnet door vraag en aanbod in evenwicht te houden. Omdat het net geen overtollige energie kan opslaan, spelen thuisbatterijen een sleutelrol.
Door batterijen zoals die van particulieren kort te benutten, kunnen energieleveranciers en netbeheerders stroomtekorten of -overschotten opvangen. Particulieren met een thuisbatterij vormen als het ware een virtuele elektriciteitscentrale – zonder C02-uitstoot.
En zo kun je geld verdienen: bij een energie-overschot staan de prijzen laag en betaal je weinig om je batterij op te laden. Bij een energietekort stijgen de prijzen, en kun je de energie uit je batterij verkopen tegen een voor jou voordelige prijs.
Goed gezien met KBC
Wonen, werken, leven: het brengt allemaal uitdagingen met zich mee. Bij KBC houden we je graag op de hoogte van wat er leeft op het vlak van huisvesting, energie, duurzaamheid en mobiliteit. Lees bijvoorbeeld meer over de versoepelde renovatieplicht, kom meer te weten over duurzamere isolatiematerialen of ontdek onze makelaarstips voor wanneer je je huis wil verkopen. Wil je investeren in energetische renovaties? Bereken dan hier je energielening, ontdek hoeveel je zou kunnen besparen met zonnepanelen en lees onze tips om het rendement van je zonnepanelen te verbeteren.